Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nyírcsaholy

2006.02.15. 9:59:18 Nyírcsaholy címere



A település Mátészalkától Délre, a város közvetlen szomszédságában, attól 5 km-re fekszik. A Nyírbátor felől érkező a 471-es főközlekedési útról leágazó 4918-as sz. alsóbbrendű úton közelítheti meg.


Nyírcsaholy


Történelem



Az egykori Ecsedi-láp határán, néhány kilométerre a bátorligeti-ősláptól, Mátészalka tőszomszédságában, ott, ahol a nyírségi homok belevész az Ecsedi -lápba, a Kraszna bal partján húzódik meg Nyírcsaholy. A község hivatalos nevének ejtése Nyírcsaholy, de lakói és a környékbeliek gyakran csak Csaholy alakban emlegetik. A kutatások szerint az uralkodó Csaholyi család monostoraként emlegetik már 1270-től. A tatár- és törökjárás idején a település elnéptelenedett, 1812-től a csaholyi pusztára öt felvidéki tót napszámos telepedett le, s folyamatosan népesült be. A XIX.sz. közepe táján a lakosság vallási és nemzetiségi megoszlása a következő volt: 353 római katólikus, 223 görög katólikus, 84 református, 18 izraelita. A római katólikusok minden bizonnyal tótok, a görög katólikusok ruszinok, a reformátusok magyarok voltak. A betelepülés éveiben sokáig a tót nyelv volt a társalgás nyelve.


Nyírcsaholy




A jelen



A település lélekszáma 2398 fő.családok száma: 650. Korcsoportonkénti megoszlás: 18 év alatti 627 fő, 18-55 éves korig 1282 fő, 55-59 éves korig, 60 év feletti 374 fő. A település 15 belterületi utcájának (Hunyadi, Szabadság, Széchenyi, Petőfi, Ady, Bajcsy, Rákóczi, Táncsics, Árpád, Arany J, Kossuth , Dózsa, Lókert, Szegfű utcák) hossza 14 km. Jelenleg folyamatban lévő beruházásunk az informatikai csomópont kiépítése. Más beruházást (szennyvíz csatornázás, iskolaépítés) akkor tudunk elkezdeni, ha a benyújtott pályázataink kedvező elbírálásban részesülnek és legalább 90 %-os támogatottságot sikerül azokhoz szerezni.



A község bemutatása



Nyírcsaholy község a Nyírség és az Ecsdi láp határán húzódik meg. A kettő közötti éles határvonalat a falu Észak-déli irányú főutcája képezi, mely része a 4918 sz. Mátészalka-Vállaj alsóbbrendű útnak, s amely Vállajnál folytatódik a Román határon túl Csanálos-Nagykároly felé. A település gyenge termőhelyi adottságú, a nyíri részen erdők, erdősávok találhatók. A lápi rész mezőgazdasági művelésű szántó, a mélyebb fekvésű területeken legelő található. Ez meghatározza a lakosság megélhetésének egy részét, állattartás, szántóföldi zöldség- és abraktakarmány termesztéssel foglalkozik. Mezőgazdasági és állati termékeket feldolgozó üzeme nincs. A vállalkozások is elsősorban szolgáltatásra rendezkedtek be. A település központja körül helyezkednek el az intézmények és egyházi épületek, a takarékszövetkezet, a polgármesteri hivatal és a legnagyobb kereskedelmi egység. Három nagyobb termelőüzem (fafeldolgozó és szarvasmarha, valamint sertéstartó telep) tevékenykedik. Jelenleg kialakítás alatt van egy környezet-kímélő, fahulladék feldolgozó üzem.




Emlékművek



I. világháborús emlékmű - Szabadság u. 1.sz., II világháborús emlékmű (1994.) Hunyadi u.26.sz. előtt Római katólikus fatemplom épült 1822-18+A2627.Szakszerűtlen építés miatt dél felé eldőlt, ezért bezárták 1858-ban. A helyén 1867-1871-ig felépült az új kőtemplom,melyet 1911-ben szecessziós-neogótikus stílusban. Védőszentje Szent László. Hozzá a parókia 1914-ben épült. A görög katólikus templom 1907-ben épült fel, hozzá 1932-ben a próchia. Az egyházak által 1936-ban épített iskolaépületek és szolgálati lakások, illetve a szintén 1936-ban épült községháza, jegyzői és bírói szolgálati lakások ma is ugyanazt a funkciót töltik be.



Szobrok



A községháza előtti kertben É-i irányba néző I. világhűáborús emlékmű - építésének idejét pontosan nem ismerjük - 70 áldozat nevét őrzi. A II. világháborús emlékművet a település önkormányzata építtette 1994-ben 36 ismert áldozat emlékének. A II világháborúban az izraelita lakosságot teljes számban elhurcolták, két család került vissza a településre, az emlékmű Mátészalkán, az izraelita templomban található. Az 1848-as szabadságharc 100. évfordulójára a községháza falán emléktáblát helyeztekel, mely ma is ott található. A rendszerváltáskor -1990-ben - az emeletes iskola előkertjében a FIDESZ helyi alapszervezete emléktáblája található. Az óvoda előtti emlékparkban, ahol a II. világháborús emlékmű is található, az 1848-as szabadságharc 150. évfordulójára, továbbá a milleneumi évforduló tiszteletére a községi önkormányzat emléktáblát helyezett el. 8 db katólikus kőkereszt található a falu területén. Közülük 4 db a négy égtájon a falu valamikori belterületi határait jelentették. Ezen kívül a görög és római katólikus templomok kertjeiben és a köztemetőben 2 db, melyből az egyiket a községi önkormányzat saját költségén helyezett át és újított fel.

Nyírcsaholy




A település fekvése



A település Mátészalkától Délre, a város közvetlen szomszédságában, attól 5 km-re fekszik. A Nyírbátor felől érkező a 471-es főközlekedési útról leágazó 4918-as sz. alsóbbrendű úton közelítheti meg.



A település mezőgazdasági adati



Növénytermesztés



A mezőgazdaság 4 család számára alapvetően megélhetési forrás+A119, mások őstermelőként foglakoznak növénytermesztéssel. Különleges növénykultúrák nincsenek. Elsősorban a kukorica, az árpa, búza, triticale, napraforgó a jellemző növénykultúra, a zöldségfélék közül az uborka, a paradicsom szántóföldi termesztése a jellemző. Termesztett gyümölcsfélék: a meggye, az alma és szilva.



Állattartás



A településen az állattartásnak mindig hagyománya volt, de az utóbbi 10 évben jócskán lecsökkent a szarvasmarha és sertés állomány létszáma.



Nyírcsaholy weblapja









Kövessen minket