Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Európa és a dohány

2006.05.19. 8:00:00

Bényei Illés  elnök MADOSZA világon jelenleg 128 országban folytatnak dohánytermelést, a legtöbbet Kínában 1,9 millió tonnát és Brazíliában 750 ezer tonnát termelnek.


Summary in english !




EURÓPA ÉS A DOHÁNY



Bényei Illés

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége




Történeti áttekintés: Az, hogy az emberiség mióta dohányzik a mai napig vitatott kérdés, hiszen egyes ókori történetírók feljegyzései és az ásatások szerint már Európában is évezredekkel ezelőtt dohányoztak, de hogy mit szívtak azt pontosan még ma sem tudni. A kutatások jelenlegi állása szerint Kolombusz Kristóf és kísérői voltak az első európai emberek, akik az 1492-es felfedező útjukon először láttak dohányt a Bahama szigetcsoport egyikén.



A dohányzás élvezete rohamosan terjedt, különösen a nők körében, és viszonylag rövid idő alatt a földgolyó valamennyi államában elterjedt, mely elsősorban annak köszönhető, hogy olyan kielégítést biztosít az ember számára, melyet más természetes vagy mesterséges szer nem tud nyújtani.



A világon jelenleg 128 országban folytatnak dohánytermelést, a legtöbbet Kínában 1,9 millió tonnát és Brazíliában 750 ezer tonnát termelnek. Az Európai Unióban a világ összes dohánytermelésének mindössze 7 %-a valósul meg évi 380 ezer tonna nagyságrendben, melyet 135 ezer ha felületen termelnek meg. Az Unión kívül -Törökországot nem számítva további hét európai országban termesztenek dohányt, évi 100 ezer tonna mennyiségben.


 


1. ábra: A világ dohánytermelése 2004-évben



France Tabac 2005. 221. szám


 


2. ábra: A világ dohánytermesztése fajtacsoportonként 2004.



France Tabac 2005. 221. szám






Termesztett fajták: Európára a termesztett dohány típusok és dohányfajták sokfélesége jellemző, amelyek minden cigaretta típus recetúrájában megtalálhatók. Az európai dohányfajták a nemesítők sokéves munkájának és eredményeinek köszönhetően a fogyasztók ízléséhez és az egészségügyileg fontos elvárásokhoz történő hozzáigazításán keresztül kielégítik a nemzetközi piaci legmagasabb követelményeit is.



Az európai gyártók az erősen terjeszkedő angol-amerikai ízlésirányzat számára bevonták a termelésbe a világos dohányokat, a mesterséges úton szárított Virginia és a természetes úton szárított Burley dohányt, amelyek termesztéséhez jól megfelelnek Európa éghajlati és talajtani adottságai. Európa déli fekvésű államaiban termelik a világszerte leginkább fogyasztott aromás „keleti” típusú dohányokat, amelyek mostoha körülmények között igen sovány talajokon teremnek. E levélfaj kismennyiségben csaknem minden sötét és világos cigaretta komponenséül szolgál. Kis mennységben ugyan, de nagy hagyománnyal bír Európában az úgynevezett „sötét” dohányfajták termesztése, melyeket levegőn és tűzzel füstölve szárítanak, majd szivarok és pipadohányok gyártásához használnak fel.


3. ábra: Az EU - ban termelt dohányfajták

(2005)












Termőterület: A dohány trópusi növény, fejlődése sok meleget és sok nedvességet igényel. Bár a klímafeltételek az Európai Unió tagállamaiban kevésbé jók, a déli földrész államaihoz viszonyítva, de a változatos talaj és a változatos klíma kedvez az itt termelt dohányok fejlődésének.

Földrajzi szempontból a dohánytermelés erősen koncentrált, Olaszország és Görögország több, mint 60%-ot képvisel mind területi, mind, pedig mennyiségi vonatkozásban a teljes EU termelésből.










4. ábra: A dohánytermő terület megoszlása tagországonként

(2004 )


 


5. ábra: EU. Termelési mutatók (2003)





2000-ben az EU hasznosított mezőgazdasági területének mindössze 0, 1%-a volt dohánnyal beültetve, ez folyamatosan csökkenő tendenciát mutat egyrészt a növekvő termésátlagok, másrészt a termelés befejezése miatt. Bulgária és Románia várható csatlakozásával az EU kvótája mintegy 59. 400 tonnával fog növekedni.



Foglalkoztatás: Az Európai Unió 12 tagországában folyik dohánytermelés, a közismerten magas kézi munkaerő igénye miatt több mint 500 ezer ember kerül vele közvetlen kapcsolatba, ebből 125 ezer a termelő és 375 ezer az időszaki alkalmazott. A dohánytermelés általában az elmaradott struktúrájú térségekben honos, ahol gyenge a talaj termőképessége, ugyanakkor a foglalkoztatás az egyik legjelentősebb társadalmi probléma. Az egész évben a dohánnyal foglalkozó családtagok mellett a rendkívül magas számú időszaki alkalmazott is -akik főleg a betakarítás és a válogatás munkálataiban vesznek részt- ezzel jelentős kiegészítő jövedelemre, tesznek szert-. Több régióban a teljes foglalkoztatás valósul meg ez által, mely nagymértékben hozzájárul az aktív korú lakosság megtartásához és az erre ráépült szolgáltatások fenntartásához.



A dohánytermelés Közös Piaci Szabályozása (KPSZ): 2004. áprilisában az EU véglegesítette a dohánytermelés szabályozásával kapcsolatos elképzeléseit, befejezve ezzel a Közös Agrárpolitika (KAP) 2006-2013. időszakra terjedő reformját. E szerint 2006-2009 termesztési években a tagállamok kormányai a dohánytermelés támogatását részlegesen szét kell, válasszák a termeléstől legalább 40-60%-os mértékben, majd 2010-től a támogatás teljes egészében leválasztásra kerül a termeléstől, annak 50%-az a termelőt alanyi jogon megilleti, a másik 50% az EU dohánytermelő régióinak vidékfejlesztési programjainak finanszírozását gazdagítja. Már ismert, hogy több ország (A, Gr, B, I-Puglia régió) 2006-tól 100%-os szétválasztást alkalmaz, ennek hatására részben, vagy teljes egészében megszűnik a dohánytermelés.



A KAP reform hatását megbecsülni a jövőkép szempontjából csak a jóslások kategóriáján belül lehetséges, várható hogy a termelés volumene jelentős mértékben visszaesik, a felvásárlási árak esetleges emelése sem lesz képes a mennyiségi csökkenést visszafordítani.



Dohányfeldolgozás, cigaretta értékesítés: Európában az éves cigaretta értékesítése meghaladja a 700 milliárd szálat. A feldolgozó üzemek több mint 800 ezer tonna nyersdohányt dolgoznak fel, ebből 200 ezer tonna mindössze amit az Európai Unióban termelnek meg. Az Unió évente 600 ezer tonna nyersdohányt importál, mely 75 %-a az alapanyag szükségletének.



Kutatás-fejlesztés: Az elmúlt évtizedek munkájának köszönhetően jelentős mértékben javult a fajták termőképessége, a kórokozókkal szembeni ellenálló képessége, rezisztenciája és a beltartalmi tulajdonságok. A jövőkép hiányával egyidejűleg csökkent a kutatás-fejlesztésre szánt és fordított összeg. Erre a kialakult helyzetre -az Unión belül - a szakmai szervezetek és intézmények között kialakulóban lévő együttműködések reményt keltő megoldást kínálnak.









Irodalomjegyzék:



UNITAB (2002) Az Európai Dohánytermesztés Zöld Könyve

UNITAB (2003) Az európai Dohánytermesztés Fehér Könyve

Európai Bizottság









European and the Tobacco



Summary:
  The European Union, as the fifth largest leaf producer, represent 7 % of the total raw tobacco production of the world. The EU is exporting about 50% of its leaf production, while its industry is processing raw tobaccos in 75% originating from third -not European- countries. Therefore the EU is the lagrest importeur of the world. The varieties grown are in 70% Virginia and Burley ”filler type” tobaccos having neutral flavour, in ”19% aromatic „Oriental” tobaccos and other dark tobaccos constitute the remaining 11%. Tobacco growing is concentrating mainly in underdeveloped regions, where isn’t possibile to produce another crops on poor soils, and the unemployment manifest itself as main social problem. The production take place in Europe typically in many small family farms, which are producing on small fields by low niveau of mechanisation, and have high production costs. Since 75% of farmer’s tobacco income derrives from payments, the safe livelihood of European tobacco growers is inconceivable without the existence of tobacco subsidies. From this year, the EU Member States are sarting with decoupling of these subsidies within the frame of the reform of Common Agricultural Policy. The impact of reform on tobacco growing is, beyond the overall reduction of the volume of the production, at present unpredictable and will give rise to unvorseseeable course of events.















Kövessen minket