Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Beszámoló az ISO/TC 126 Dohány és dohánygyártmányok 27. plenáris üléséről

2008.05.14. 9:07:50







Az ISO/TC 126 „Dohány és dohánygyártmányok” nemzetközi műszaki bizottság Magyarország meghívására a 27. plenáris ülését 2007. október 15-16-án Budapesten tartotta.






Az ISO/TC 126 „Dohány és dohánygyártmányok” nemzetközi műszaki bizottság Magyarország meghívására a 27. plenáris ülését 2007. október 15-16-án Budapesten tartotta. Az ülés megnyitójára október 14-én este 8.00 órakor került sor, ahol Simon Péter, az MSZT elnök-helyettese és az ISO/TC 126 bizottság elnöke, Dr. Henning Lutz köszöntette a résztvevőket. A rendezvényen 24 ország 106 képviselője, valamint a CORESTA (Centre de Coopération pour les Recherches Scientifiques Reatives au Tabac), az ESTA (European Smoking Tobacco Association), az FCA (Framework Convention Alliance), a WHO (World Health Organization) és az ISO Központi Titkársága szakértői jelentek meg. Magyarországot a nemzeti tükörbizottság titkára, Dr. Fábiánné Szabó Lívia a bizottság elnöke, egyben a magyar delegáció vezetője (Imperial Tobacco Magyarország Kft.) továbbá Beliczay Sándorné (Fővárosi és Pest megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság) Németh Ferenc (Philip Morris Magyarország Kft.) és Vincze István (Continental Dohányipari Rt.) képviselte. Az ülés felmerülő költségeit a Magyar Dohányipari Szövetség állta.



Az ISO/TC 126 bizottság működési területe szerteágazó, a nyersanyag és a termék jellemző tulajdonságainak leírásától a fizikai és kémiai vizsgálatokig sok mindent magában foglal. Mindezt a következő táblázat albizottságonként is részletesen bemutatja:


 






































Az ISO/TC 126 albizottságainak (SC) és munka-csoportjainak (WG)

azonosító jele


Az ISO/TC 126 albizottságainak (SC) és munkacsoportjainak (WG)

működési területe


A nemzeti tükörbizottság azonosító jele


 

A tükörbizottság neve


ISO/TC 126/SC 1


Fizikai és méret vizsgálatok


 

MSZT/MB 617


 

Dohány és dohánygyártmányok


ISO/TC 126/SC 2


Dohánylevelek


ISO/TC 126/WG 7


Finomra vágott dohány


ISO/TC 126/WG 8


A szén-monoxid meghatározás konfidencia intervalluma


ISO/TC 126/WG 9


A cigeratták elszívatási módszerei


ISO/TC 126/WG 10


Intenzív elszívatási eljárás (újonnan alakult)


 




Az ülésen elhangzott legfontosabb témákat a következőkben foglaljuk össze:



Az ISO/TC 126 titkárságát Németország (DIN - Német Szabványügyi Intézet) látja el, a bizottság titkára Dirk Kostmann. Carola Baumann, aki szintén a bizottság titkársága képviseletében vett részt az ülésen számolt be az utolsó plenáris ülés (2006. május 22-23., Las Vegas) óta végzett munkáról. Ismertette, hogy a bizottságnak jelenleg 32 P (résztvevő)-tagja és 27 O (megfigyelő)-tagja van. Továbbá összesen 8 nemzetközi szervezettel állnak kapcsolatban (A- és B-liaison).





Az eltelt időszakban 4 új nemzetközi szabványt és egy műszaki jelentést készített a nemzetközi bizottság. Ezek közül az ISO 8243:2006 Cigaretták. Mintavétel című 2007. augusztus 1-jén, az ISO 8454:2007 Cigaretták. A szén-monoxid meghatározása a cigarettafüst gázfázisában. NDIR-módszer című pedig december 1-jén jelent meg magyarul. Az elmúlt másfél évben 4 nemzetközi szabványtervezetet (DIS) és 2 bizottsági javaslatot (CD) is jóváhagytak. Megjelenésük után a következők honosítását tervezi a magyar szabványosító műszaki bizottság:



ISO/DIS 15592-3 Finomra vágott dohány és a belőle készített dohánytermékek. Mintavételi, kondicionálási és vizsgálati eljárások. 3. rész: Az összes részecskefázis meghatározása dohánytermékekben rutinanalitikai elszívatógép alkalmazásával, a víz- és a nikotintartalom meghatározásának előkészítése a nikotinmentes száraz részecskefázis mennyiségének kiszámítása és az

ISO 7387:2007/DAmd. 1 Cigaretták. Az összes és a nikotinmentes száraz részecskefázis meghatározása rutinanalitikai cigaretta-elszívató gép alkalmazásával



Nemzetközi bizottsági javaslatok pedig a cigaretta, cigarettafilter és más dohánygyártmányok burkolópapírjainak citrát- és acetát-tartalmának meghatározására készültek el.



A jól előkészített plenáris ülések felgyorsítják a bizottsági munkát. Érdemes megemlíteni, hogy a jelenlévők a hozzászólások megtárgyalása után még a helyszínen elfogadták az ISO/CD 22303 Dohány specifikus nitrózaminok meghatározása pufferextrakciós módszerrel című és az ISO/CD 22634 Cigaretták. A benzo[a]pirén meghatározása a cigaretta főfüstjéből, gáz-kromatográfiás/tömegspektrometriás módszerrel tervezeteket, és a titkárság a felülvizsgált szövegeket DIS-ként való körözésre az ISO Központi Titkárságnak továbbíthatja. Ugyanúgy sikeresen tárgyaltak meg egy másik dokumentumot, az ISO/CD TS 22304 Dohány specifikus nitrózaminok meghatározása lúgos diklór-metános extrakcióval címűt, amelyet a Központi Titkárság műszaki előírásként publikálhat.



A nemzetközi bizottság az elmúlt időszakban 6 nemzetközi szabvány 5 éves korszerűségi felülvizsgálatát végezete, amelynek az eredménye mindegyiknél megerősítés lett.



Az ISO/TC 126 bizottság úgy döntött, hogy elhalasztja az Egyesült Királyság által benyújtott új téma javaslat (NWIP) Cigaretták. Az összes és a nikotinmentes száraz részecskefázis meghatározása rutinanalitikai cigaretta-elszívató gép alkalmazásával, intenzív elszívatási eljárással című munkájának a megkezdését. Ha a hat hónapos szavazási határidő lezárásakor pozitív lesz a szavazás, akkor elkezdődhet az új módszer kidolgozása a WHO-val együttműködve.





Az ülésen szervezeti kérdésekben is határozatot hoztak. A WG 7 és WG 8 munkacsoportok működését továbbra is ideiglenesen szüneteltetik, de mindkettőnek új elnököt választottak. A WG 9 munkacsoport pedig a szabványosítási munkát teljesítette, így kiadták a WG 9 záró jelentését és a WHO-nak a „Humán dohányzási viselkedés” ad hoc csoport jelentését. Megalakult a WG 10 Intenzív elszívatási eljárás nevű új munkacsoport, amelynek az elnökeként Prof. Alan Boobist (Anglia) választották meg. A WHO mindhárom képviselője prezentációt tartott, amelyben felvázolták a munkaterveiket, céljaikat (kevés konkrétummal), amelyhez nagyon sok hozzászólást kaptak, Magyarország részéről is. A következő ülést 2008. elejére tervezik megtartani, ezért az ISO/TC 126 azt ajánlja, hogy a munkaprogramjukat 2007. decemberéig készítsék el.



A plenáris ülés fontos részét képezik az albizottsági beszámolók. Az ISO/TC 126/SC 1 albizottság titkárságát az AFNOR (Francia Szabványügyi Intézet) látja el. Charles-Pierre Bazin de Caix úr, az albizottság titkára kiemelte, hogy az ISO 2971:1998 szabvány felülvizsgálatára megalakítottak egy WG 2 munkacsoportot, amely az utolsó plenáris ülés óta már kétszer tartott ülést. Az ISO/TC 126/SC 2 albizottság titkárságát a TSE (Török Szabványügyi Intézet) látja el. Tunga Göhkun úr, titkár az albizottság csekély aktivitásáról számolt be. A legutolsó plenáris ülés óta albizottsági ülést sem tartottak. Az ISO/TC 126 úgy döntött, hogy az SC 2 jövőjéről a következő ülésen határoznak. Erre azért volt szükség, mert az ülésen a kínai delegáció közreadott egy új témajavaslatot, a burkolópapír felületi sűrűségének roncsolásmentes meghatározására vonatkozóan, amelynek véleményezésére a magyar szakértőket kérték fel.



Végezetül a titkárság eredményesnek és hatékonynak minősítette az ülést, megköszönte a szervezőknek a kiemelkedő munkájukat, a zökkenőmentes lebonyolítást. Ez azért érdemel különös figyelmet, mert a magyar fél vállalása 60-70 fős rendezvényre vonatkozott. Jelentős kihívást jelentett a több mint 100 fő elhelyezésének, programjának megszervezése, az utazásukhoz való segítségnyújtás. Az ISO/TC 126 következő plenáris ülését Spanyolországban (2009) és Brazíliában (2010) tartja.





A szerzők:



Kurucz Csilla,

az MSZT Szabványosító Titkársága szabványosító menedzsere

1091 Budapest Üllői út 25.



Dr. Fábiánné Szabó Lívia,

Imperial Tobacco Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok menedzsere

1138 Budapest, Váci út 141.









Kövessen minket