Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohány, rizs és kukorica Veronában

2008.07.02. 7:24:17

 vspace=


 


 


Az első az észak olaszországi Veneto tartományban található Verona környékén. Itt 190 dohánytermelő 7.500 ha-on, közel 25.000 tonna dohányt termel meg. A második termőtáj a közép olaszországi Umbria, Lazio, Abruzzo tartományokban van, ahol 760 dohánytermelő, 9.000 ha-on, 27.000 tonna dohányt állít elő.




 vspace=


Az 52.000 tonnás olaszországi Virginia (Bright) termesztés két nagy termőtájra oszlik. Az első az észak olaszországi Veneto tartományban található Verona környékén. Itt 190 dohánytermelő 7.500 ha-on, közel 25.000 tonna dohányt termel meg. A második termőtáj a közép olaszországi Umbria, Lazio, Abruzzo tartományokban van, ahol 760 dohánytermelő, 9.000 ha-on, 27.000 tonna dohányt állít elő. Most néhány kép segítségével a két héttel korábbi veronai dohányültetvények állapotát szeretném bemutatni.



A dohány mellett a veronai mezőgazdasági termelők kukoricát és rizst termelnek. Könnyen tehetik ezt, hisz a teljes mezőgazdasági művelt területük öntözhető, a minden táblát érintő csatornahálózat segítségével. Az idei évben a termelők a túl sok csapadékkal küzdöttek. A heves, nagymennyiségű csapadékot hozó záporok a kalászosokat az aratás előtt szinte teljesen tönkretették. A dohány a bakhátas művelésének köszönve átvészelte az időszakos vízállásokat. A rizs és a kukorica a helyiek szerint rekordtermést hozhat.



A dohányban felhasznált gyomirtók nem tudták megfelelően kifejteni hatásukat a túlzott csapadékellátottság miatt, így a termelők kénytelenek az ültetvényeiket kézzel kapáltatni, gazoltatni.



Az elmúlt évek során megjelent a Burley dohánytermesztés is ebben az északi régióban. Itt a megszokott, filer olaszországi burley termesztéssel szemben flavor burley termesztés folyik, mintegy 40-50 ha-on. A nagyobb FCV termelők a tövesen betakarított burley dohányt a palántanevelésre használt sátraikban szárítják meg. Egyes olaszországi szakemberek szerint a burley dohány keresletével egyidőben a termesztés is tovább fog nőni ebben a nem tradicionális burley térségben.


 vspace=


 vspace=


 vspace=


 vspace=


 vspace=


 vspace=


 vspace=


 vspace=














Kövessen minket