Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

31. UNITAB Kongresszus

2008.10.07. 9:49:43

 hspace=


 




Az UNITAB 31. Kongresszusa Spanyolországban, Caceres városában kerül megrendezésre 2008.10. 15-16 között.


 





 

Néhány információ Spanyolországról



Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság (spanyolul és galiciai nyelven Reino de Espa?a, katalánul Regne d’Espanya, baszk nyelven Espainiako Erresuma) független állam Dél-Európában, illetve Észak- és Nyugat-Afrikában (a hozzá tartozó Ceuta és Melilla autonóm városokkal, valamint a Kanári-szigetekkel).


Társadalomi, politikai helyzet:

Spanyolország államformája alkotmányos monarchia az 1978. évi alkotmány bevezetése óta. Az állam feje a király, jelenleg I. János Károly (Juan Carlos I). A király a fegyveres erők főparancsnoka, kegyelmet gyakorolhat. Vétójoggal rendelkezik a parlamentben. Reprezentatív feladatokat lát el. Nyilvánosságra hozza, illetve jóváhagyja a parlament által hozott törvényeket, kitűzi a választásokat, összehívja és feloszlatja a parlamentet, kinevezi a miniszterelnököt és a kormány tagjait a miniszterelnök javaslata alapján.



Törvényhozás:

Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság (spanyolul és galiciai nyelven Reino de Espa?a, katalánul Regne d’Espanya, baszk nyelven Espainiako Erresuma) független állam Dél-Európában, illetve Észak- és Nyugat-Afrikában (a hozzá tartozó Ceuta és Melilla autonóm városokkal, valamint a Kanári-szigetekkel). Spanyolország államformája alkotmányos monarchia az 1978. évi alkotmány bevezetése óta. Az állam feje a király, jelenleg I. János Károly (Juan Carlos I). A király a fegyveres erők főparancsnoka, kegyelmet gyakorolhat. Vétójoggal rendelkezik a parlamentben. Reprezentatív feladatokat lát el. Nyilvánosságra hozza, illetve jóváhagyja a parlament által hozott törvényeket, kitűzi a választásokat, összehívja és feloszlatja a parlamentet, kinevezi a miniszterelnököt és a kormány tagjait a miniszterelnök javaslata alapján. Törvényhozás:
Az ország kétkamarás parlamenttel rendelkezik, amelynek neve Cortes Generales. A törvényhozó ágat a következők alkotják:



• a Képviselői Kongresszus (Congreso de los Diputados) 350 közvetlenül, 4 évre megválasztott tagja

• a Szenátus (Senado) 259 tagja, melyből 208-at közvetlenül választanak meg, 51-et pedig a területi törvényhozó testületek jelölnek ki, szintén 4 évre.


Végrehajtó hatalom:

A végrehajtó hatalmat az uralkodó által javasolt, az Országgyűlés által megválasztott kormányfő által vezetett Miniszterek Tanácsa irányítja.



Spanyolországot 17 autonóm közösségi állam alkotja, valamint Ceuta és Melilla, amelyeknek alkotmányban rögzített autonóm város rangjuk van.Az autonómiák vagy területi egységek a Spanyol Királyság alkotmányos rendelkezésein belül önálló törvényhozó és végrehajtó hatalommal vannak felruházva, valamint azzal, hogy saját képviselőiken keresztül önkormányzást valósítsanak meg.A lakosság 49,4 %-a férfi, 50,6%-a nő A 4 millió bejegyzett külföldi lakos kedvező mértékben befolyásolta az ország elöregedési folyamatának lassítását.



Vallás:

Bár az spanyol alkotmány második fejezete kimondja, hogy az országnak nincs fő vallása, a legtöbb követője mégis a katolikus egyháznak van. A spanyolok 76%-a vallja magát katolikusnak, 2% valamilyen más vallás követőjének és 19% nem hívőnek vagy ateistának.

A protestáns egyháznak az országban kevesebb, mint 50 ezer tagja van, míg a Jehova tanúi, akik 105 ezren vannak az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Spanyolországban csaknem 35 ezret követőt számlál. A jelenlegi nagy bevándorlási hullámok ahhoz vezettetek, hogy Spanyolországban megnövekedett a iszlám hívők száma, és ma már 1 millió muszlim él az országban.

 

STATISZTIKAI ADATOK SPANYOLORSZÁGRÓL



Népesség.....................................................44.108.530. lakos

Terület........................ .............................505.997 Km2

Munkanélküliségi ráta......................................9,2 % (2005)

Infláció............................. ...........................3,7 % (2005)

1 főre eső bevétel........... ................................7.591 €

Átlagos népsűrűség/Km2 ...... ........................87 lakos

 

 

JELENTŐSEBB VÁROSOK ADATAI


 


































































Rangsor


Név


Lakosság


Autonóm régió


2001-es népszámlálás


2006-os becslés


1.


Madrid


2 938 723


3 128 600


Madrid


2.


Barcelona


1 503 884


1 605 602


Katalónia


3.


Valencia


738 441


805 304


Valencia


4.


Sevilla


684 633


704 414


Andalúzia


5.


Zaragoza


614 905


649 181


Aragónia


6.


Málaga


524 414


560 631


Andalúzia


67.


Cáceres


82 716


90 218


Extremadura










Gazdaság :

Ipari agrár-ország. Spanyolország egyike Európa legnagyobb gazdaságainak, a világon a nyolcadik helyet foglalja el. Fizetési eszköz: 2002-ig az ESP (spanyol peseta), 2002. január 1-jétől az euró.



A mezőgazdaság fontos szerepet játszik az ország gazdasági életében. A campo secano-n (száraz föld) külterjes, öntözés nélküli gazdálkodást folytatnak, legfőbb terményei az árpa, a búza és hüvelyesek. A campo regadío-n (öntözött föld) belterjes, öntözéses gazdálkodású területén citrusfélék, gabona, olajbogyó, szőlő és zöldségfélék teremnek. Olíva termesztésében Spanyolország a világon az első, mintegy egymillió tonna évi terméssel. Kiemelkedő bor- és olívaexportja, pezsgő-exportjában, Európában Katalónia tölt be vezető helyet, Franciaországot követi.



Állattenyésztése alacsony színvonalú: juh, selyemhernyó, sertés. Számottevő a halászat, mely fontos szerepet játszik a népgazdaságban, bár az 1980-as évek óta a spanyol halászatot is korlátozza az Európai Unió előírása. Legfontosabb központok az Atlanti-óceán partja Galíciánál és a Kanári-szigetek. Főleg tonhal, szardínia, tengeri csuka, makréla, szardella, tintahal és kagyló a spanyol halászok zsákmánya.



Extremadura:

Extremadura autonóm közösség (comunidad autónoma) és történelmi tájegység Spanyolország délnyugati részén, Északról Kasztília és León, Kelet felől Kasztília- La Mancha, Délről pedig Andalúzia határolja; székhelye Mérida. Nevének eredete a latin EXTREMA DURA kifejezésből származik, melynek jelentése: „a Duero folyó túlsó vége”. A lakosság egy része, a tartomány északi csücskében az extremadurai dialektust beszéli (estreme?u), amely átmenetet képez az andalúz nyelvjárás és az asztúriai–leóni dialektusok között.




Cáceres:

Keltibér-római-mór-reneszánsz kincsesládika; világörökség


Francisco de Godoy Aldana, Pizarro felfedezőtársának városa igazi műremek. A római alapokat a mórok gyönyörűen kiegészítették a maguk igényei szerint: zömök városfalakat emeltek az óváros köré.

 hspace=




Az elhúzódó rekonkviszta után északról nemesi családok költöztek a városba. A történelmi városmag épületegyüttesének fontos részét alkotják az ő palotáik, házaik. A Földrajzi felfedezések idején Cáceres további reneszánsz palotákkal gazdagodott. 1986-tól a világörökség része. Óvárosa gyakorlatilag érintetlen, teljes épségben van. Hangulata – mint az extramadura-beli városoknak általában – merőben különbözik attól, amit a fényképekről ismert hófehér andalúz falvaknál és városoknál megszokhattunk. Ott fehérre meszelt téglaépületekkel találkozunk, hiszen délen a nyári forróság még kíméletlenebb, mint Extramadurában, ahogy lehet, védekeznek ellene.


 hspace=


Cáceres első pillantásra még akár komornak is tűnhet: az épületek gránitból és mást terméskövekből épültek, az utcák szürkébb, sötétebb tónusúak, mint a tengerparti üdülővárosokban. Hamar észrevesszük azonban, hogy a napsugár itt is bekukucskál mindenhová és kiszínezi a komor falakat: a város egészében véve rendkívül méltóságteljes, történelmi levegője évszázadokkal varázsolja vissza a kószáló látogatót az időben. Főként, ha kora délutáni sziesztaidőben barangol itt valaki, amikor szinte senkivel sem találkozni az utcákon.


 hspace=


A környéken több helyen a felszínre bukkan a mezeta gránitja, a városok alapvető építőanyaga: a legérdekesebb lelőhely a Los Barruecos néven ismert kőtenger, amely a természetvédelmi besorolásban a „természeti emlék” (Monumento Natural) kategóriát képviseli







Információk a Spanyol dohánytremesztésről


Országos termelés dohányfajtánként (2006 )
































Virginia


26.429  Tm


Burley


7.248   Tm


Havana


120  Tm


Kentucky


26  Tm


Total.....


33.823  Tm



 



Területi megoszlás

AUTONÓM KÖZÖSSÉG % TERMELÉS

 

 































 



% TERMELÉS


Extremadura


92,1


Andalucía


6,0


Castilla – León


1,2


Castilla – La Mancha


0,4


Navarra


0,3






 hspace=


 

Extremadura a legfőbb dohánytermesztő autonómia, az erre vonatkozó legfontosabb statisztikai adatok a következőek:

Lakosság megközelítőleg: 1.100.000 lakos

Földközi tengeri éghajlat, az Atlanti Óceán hatásával.



Fő víztárolók: La Serena, Cíjara, García de Sola és Zújar Badajozban és Valdeca?as, Alcántara és Rosarito Cáceres-ben A tárolt víz átlagos hozama meghaladja a 11.000 Hm3-t.

Rosarito az a víztároló, amely öntözővízzel látja el az egész dohánymezőt. Ezt a víztározót a Sierra de Gredos-i hóolvadásból származó víz táplálja.

 

 hspace=




Főbb termesztett növények: dohány, paradicsom, paprika, rizs és kukorica mint öntözött művelések. Az öntözetlen területeken gabonafélék és olajos növények.

Állattenyésztés: Szarvasmarha, juh, kecske és sertés tenyésztés amelynek a legfontosabb terméke az ibériai disznó.



Ökológiai és környezeti szempontból érdemes kiemelni a Monfragüe Természetvédelmi Parkot, amely a dohányültetvényekkel határos területeken helyezkedik el.

 

Termelt fajták

VIRGINIA

 

 







































































Fajták



2002%



2003%



2004%



2005%



2006%



K-326



68



66



60



57



77



Cetarsa 4M



7



10



20



22



15



Cetarsa 26



6



6



8



9



2



Cetarsa 2M



1,5



3



2



1



0,5



K – 394



4



5



5



7



4



K – 358



1,5



1



1



2



1



Egyéb



12



9



4



2



0,5




 

BURLEY

 






































































Fajták 2002% 2003% 2004% 2005% 2006%
Baldío Vera 45 40 35 35 30
Sevilla 10 19 20 30 22 35
Sevilla 17 15 18 10 20 20
Granada 11 4 4 4 3 2
Jaraiz 1 12 14 16 15 9
Vega 1 2 2 2 2 2
Egyéb 3 2 3 3 2


 

 



Termesztés: 



• Minden dohányfajtához a palántát 100%-ban úsztatott tálca rendszerű technológiával termelik.

• A téli időszakban ajánlott a fedett ültetvények bevetése.

 hspace=


• Vetésforgó ajánlott azokban a gazdaságokban, ahol ez lehetséges.

• Az talajerózió elkerülése céljából a megfelelő módon elvégzett és a termékeny talaj megőrzését célzó előkészítő munkák programja.

• A kiültetéseket a legjobb talajfeltételek mellett, minőségi palánta felhasználásával végzik.


 hspace=




• Mélyen végzett előkészítő munkák programja, hogy biztosítsák a gyökérfejlődést és az ültetvény egységességét.

• Minden egyes típusú talajnak megfelelő trágyázási program.

• Elegendő vízhozamú és gyakoriságú öntözési program az éghajlati és trágyázási feltételektől függően.

• Tetejezés elvégzése a virágbimbónál, vigyázva arra, hogy később is megakadályozzák a bimbózást.

 hspace=




• A dohány betakarítását az érettségi fok szerint végzik el és törési övezetenként, egy-egy növényt minimum négyszer kell átvizsgálni.

• Minden egyes gazdaság ültetvényének jellemzőihez igazított szárítást hajtanak végre.

• A válogatást gondosan végzik, különös tekintettel az idegen anyagokra

• Ragaszkodni kell ahhoz, hogy minden gazdaságban növény-egészségügyi termékeknek raktárt építsenek, vagy alkalmassá tegyék a meglévőket ilyen célra.

• A szárító létesítményekből minden fajta idegen anyagot eltávolítanak. (szárítók bélésanyaga)

• A válogató létesítményeknek és a dohányraktáraknak a legjobb tisztasági állapotban kell lenniük.

• Minden birtokhoz a megfelelő trágyázást kell ajánlani, hogy elkerüljék bizonyos elemek kilúgozódását.

 hspace=




• A növény egészségügyi kezeléseket csökkenteni kell, és csak akkor kell azokat alkalmazni, amikor szükséges.

• Egyre fokozatosabban be kell vezetni az integrált harcot a dohánytermesztésbe.

• Tiszteletben kell tartani minden olyan tényezőt, amely a környezetünk megóvását befolyásolhatja.

• Minden egyes szakmai látogatás alkalmával a termelőket tájékoztatni kell a legmegfelelőbb mezőgazdasági gyakorlatokról, és ebből a célból minden információt át kell nekik adni (“Virginia dohány betakarítási terve, a dohánytermesztésében használatos növény-egészségügyi termékek és ezek használata során betartandó megelőző intézkedések).

• Kiscsoportokban szakmai jellegű megbeszéléseket kell tartani a termelőkkel, hogy folytassuk a szakmai továbbképzésüket.












 

 

 








Kövessen minket