Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Ötletes technológiai megoldások az európai dohánytermelőknél. (Második rész)

2010.12.24. 8:04:25







Tudva levő dolog, hogy a viginia dohányok a laza szerkezetű, levegős, könnyen felmelegedő, megfelelő vízgazdálkodású és az elfogadható tápanyag szolgáltató képességű talajokat kedvelik. Ezzel szemben a közép olaszországi Umbria tartomány a terrakotta és agyagművesség hazája.


 


Ültetés utáni talajlazítás, drénezés.


Általában az gazdálkodóknak a rendelkezésükre álló talajaik, nem minden esetben felelnek meg az általuk termelt növénykultúrák igényeinek. Nagyon sok esetben a kompromisszumok egész sorát kell alkalmazniuk, a termesztett növény igényeit tekintve. Ez az eset áll fenn az umbriai virginia dohánytermelők esetében is.



Tudva levő dolog, hogy a viginia dohányok a laza szerkezetű, levegős, könnyen felmelegedő, megfelelő vízgazdálkodású és az elfogadható tápanyag szolgáltató képességű talajokat kedvelik. Ezzel szemben a közép olaszországi Umbria tartomány a terrakotta és agyagművesség hazája. Talajai magas agyagtartalmúak, igen kötöttek, letőmörödésre hajlamosak. Ezzel szemben az olaszországi virginia dohánytermesztés közel 50%-a itt található. Eredményesen viszont az itt gazdálkodók csak úgy termelhetnek, ha a minimális levegőzöttséget a dohányterületek talajaiban a termesztési szezon folyamán is biztosítják.



Az alap talajművelést, előkészítéseket megelőző altalajlazítás minden farmon általános technológiai elem. Általában az ültetéseket követen, amikor még minimális a növényzet talajtakaró hatása, a hirtelen lezúduló intenzív esők a morzsalékos talajszerkezetet lerombolják és egy letömörödött, levegőtlen talajállapotot idéznek elő. A talaj felső étegének mozgatása sokat segít, de a következő eső ezt a réteget teljesen feltöltve, újra levegőtlen állapotot idézhet elő, mely a megfelelő gyökérnövekedést, fejlődést gátolja. Ebben segít a képeken látható egyszerű lazító eszköz, melyet az ültetés követően, az első kultivátorozást megelőzően alkalmaznak. A lazító kések 25-30 cm mélyen hatolnak be a talaj felső rétegébe. A kések mögött, csuklós felfüggesztéssel egy palack formájú fém „drénhúzó henger” található. Ez biztosítja azt, hogy a meglazított talajfelszín által levezetett csapadékvíz a talajban átmenetileg a gyökérzónában raktározódhasson, majd a filtrálódást követően a gyökerek továbbra is elegendő mennyiségű levegőt kaphassanak. Ez az időleges drén egy, két kultivátorozás után is megmarad.



Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt



















Kövessen minket