Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Biomasszára alapozott dohányszárítás Spanyolországban.

2014.02.07. 11:22:58



 



 



A hazai technológiai fejlesztések legfontosabb és elengedhetetlen eleme a szárítókapacitás fejlesztése, bővítése. A jelenlegi gázüzemű szárítóberendezések mellett célszerű a biomassza felhasználására alapozott szárítók fejlesztése és mihamarabbi üzembe állítása.




              



 



A spanyolországi dohánytermelőknek évekkel ezelőtt egy jelentős döntést kellett hozniuk. A döntés tétje az volt, hogy a megemelkedett termesztési költségek következtében, ezen belül kiemelt szerepe volt az energia költségnek, feladják a dohánytermesztést, vagy új, költségtakarékos megoldásokat keresnek. A termelők az utóbbit választották.



 



A Spanyol dohánytermesztés több, mint 90%-a Extremadura tartományban található, ahol a talajtani adottságok, a kialakult birtokméretek más mezőgazdasági kultúra eredményes termesztését nem teszik lehetővé. Itt a legmagasabb a munkanélküliség aránya is. Ezeket a szempontokat vették figyelembe az Extremadurai Kormány döntéshozói, amikor a dohánytermesztés korszerűsítésének és a környezetkímélő dohánytermesztés kiemelt támogatása mellett döntöttek.



 



Akkor, amikor Európában a dohánytermesztési támogatások részleges megvonásának és átalakításának következtében a dohánytermesztés csökkent, a spanyolországi termelők új típusú dohánytermelő és értékesítő szövetkezeteket alakítottak, melyek telephelyein központi dohányszárító telepeket hoztak létre a helyileg elérhető biomassza felhasználására alapozva. Ezzel a megoldással csökkentették a költségeiket, kihasználva a centralizált palántanevelés, szárítás, közös input anyag beszerzés előnyeit. Jelentős, további költségcsökkenést jelentett a biomassza alkalmazása a dohányszárítás során. Az olíva, dió és mandula termesztés és feldolgozás során keletkezett mellékterméket egy központi kazánban elégetve értékes hőt nyernek, mellyel 95C? vizet juttatnak el a szárítóberendezések hőcserélőibe. Jelenleg a termés több mint 70%-át biomasszával szárítják meg. Mára már nem csak az eredeti biomassza formákat használják, hanem minden mellékterméket, amit az erdőgazdálkodás, a bútoripar és a faipar termel.



 



A spanyol technológia egyéb elemei is példaértékűek az európai dohánytermesztők számára. Ültetvényeik egyenletesen fejlettek, tetejezettek és a hosszú, november elején végződő termesztési szezon végéig kacsmentesek. Így tudnak 3.500 kg/ha országos termésátlagot elérni.



 



A spanyol modell követendő példa lehet a magyar dohánytermelők számára is. A termesztési költségek folyamatos emelkedése nálunk is olyan költségtakarékos megoldásokat kívánnak a jövőben, melyet a termelői csoport közös árubeszerzési gyakorlata, a technológiai elemek további finomítása és fegyelmezett, maradéktalan betartása, valamint a szükséges technológiai fejlesztések együttesen eredményezhetnek.



 



A hazai technológiai fejlesztések legfontosabb és elengedhetetlen eleme a szárítókapacitás fejlesztése, bővítése. A jelenlegi gázüzemű szárítóberendezések mellett célszerű a biomassza felhasználására alapozott szárítók fejlesztése és mihamarabbi üzembe állítása. Ehhez viszont a termelői saját erőn túl külső támogatás is szükséges.



 





Az ilyen irányú fejlesztések tanulmányozása és hazai előkészítése volt a célja az ULT Magyarország Zrt szervezésében az UNIVERSAL spanyolországi partnereinél (IBERTABACO, TABACOEX, COOLOSAR) tett szakmai látogatásnak az elmúlt héten. Szakmai utunkon részvett Glattfelder Béla, aki az EU Parlament képviselője és elkötelezett híve az alternatív energia felhasználásának a mezőgazdasági termelés mind szélesebb területén. Velünk tartott Farkas László úr, aki a DOLINA Kft tulajdonosa, és jelentős szakmai tapasztalatokkal bír a biomassza felhasználás területén. Célja egy korszerű, hazai fejlesztésű és gyártású biomassza felhasználásra alapozott dohányszárító berendezés igény szerinti gyártása. A MADOSZ képviseletében Bényei Illés elnök és Eisler József titkár vett részt a közös munkában. A jelenlegi dohányszárítási technológiai gyakorlatot jól ismerő Majer Ferenc is velünk tartott, aki majd a későbbi fejlesztési munkában a felhasználói igényeket tolmácsolja majd.





 





    









 









Kövessen minket