Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Vetőmagszemle és fajtabemutató, Agroport-D Kft.

2014.08.27. 9:40:04



 



 



Az Agroport-D Kft. idei vetőmagszemléjét és fajtabemutatóját augusztus 5-én tartotta, melyen részt vettek a termeltető vállalatok, a termelők és a hatóságok képviselői.






A vektorhálós sátrakban öt fajta (Hevesi 9, Hevesi 17, Hevesi 19, Pallagi 5, Pallagi 12) vetőmagjának előállítása folyik.

A szemle során megállapították, hogy a vetőmagtermő növények megfelelő fejlettségűek, kórokozóktól és kártevőktől mentesek, a sátrak illetve környezetük jó kultúrállapotban van.

A vetőmagtermesztés szemlézése után a résztvevők az Agroport-D Kft. kísérleteit tekintették meg a Gáspár György kertben.



Az idei évben a kísérleti terület jelentősen bővült, köszönhetően a nagyparcellás kísérleteknek, melyek parcellaszáma és mérete is növekedett.



E kísérletekben szerepelnek az új virginia és burley kombinációk a termesztett hazai fajták mellett. E kísérlet egy köztes lépést jelent a kisparcellás és az üzemi kísérletek között, segítve a fajták kiválasztását és gyorsítva a köztermesztésbe kerülésüket.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is beállításra kerültek a virginia és burley szelekciós és módszeres, illetve egyéb kutatáshoz kapcsolódó kísérletek.

A fajtabemutatón az országos virginia és az országos nagylevelű kísérletek, melyekben a hazai államilag elismert fajták, fajtajelöltek és kontrol fajták szerepelnek, a virginia F1 és burley módszeres, valamint a nagyparcellás kísérletek kerültek bemutatásra. Utóbbi két kísérletben több perspektivikus kombináció is megtalálható, többek között egy burley és két virginia jelölt, melyek üzemi kísérletekben is beállításra kerültek.























Kövessen minket