Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

15. Horvátországi dohánytermesztési szakmai nap és bemutató

2014.08.31. 14:29:41



 



Virovitica – Kutjevo. 2014. augusztus 28.




A Horvátországi Hrvatski Duhani (HD) dohányfermentáló 15. alkalommal rendezte meg a dohánytermelőinek és üzleti partnereinek dohánytermesztési és technológiai fejlesztési bemutatóját Virovitica és Kutjevo termesztési körzeteiben.



A nyílt nap során a látogatók betekintést nyerhettek a cég dohány termeltetési rendszerébe, a nemesítés és vetőmag előállítás területére, valamint szántóföldi bemutatón és farm látogatáson ismerkedhettek meg az alkalmazott technológiával és egyes fejlesztési projektekkel.



Zlatko Plesa vezérigazgató úr ismertette a jelenlévőkkel a 2014. évi várható termesztési adatokat, melyből kiderült, hogy az EU csatlakozást követően a dohánytermesztés nem esett vissza Horvátországban. Az idei előzetes becslés szerint 9.200 tonna FCV és 1.420 tonna Burley mennyiség várható, a kedvezőtlen igen csapadékos időjárás ellenére is.



2013-ban az FCV dohánytermelők átlagosan 2,35-2,4 €/kg árbevételt realizáltak. Ez az EU átlagához viszonyított alacsony árbevétel szint arra ösztönzi őket, hogy a lehető legnagyobb figyelemmel és költség takarékosan termelve optimalizálják az értékesített dohányból származó árbevételeiket. Hazai nemesítésű fajtákat termelnek, melyek átlagtermése az elmúlt években meghaladta a 2,0 tonna/ha mennyiséget. Az öntözött területek aránya még alacsony, de egyre több termelő alkalmaz csepegtető öntözést. Ültetvényeik tiszták, időben tetejezettek és a tenyészidő során végig kacsmentes állapotúak.



A jelentős költség igényű szárításnál egyre szélesebb körben alkalmazzák a fa tüzelésű kazánokat, melyről a későbbiekben egy részletesen beszámolok.



















 









Kövessen minket