Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Gyulaháza bemutatása

2006.02.02. 15:01:22 Gyulaháza Község Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében a Közép-Nyírség északkeleti részén fekszik.

A település Kisvárdától 10 km-es, Nyíregyházától 40 km-es távolságra helyezkedik el, de 15-25 km-es körzeten belül még további 5 város található.

A község megközelíthető Kisvárda, Baktalórántháza, Nyírmada, Nyírtass, Nyírkarász és Szabolcsbáka irányából alsóbbrendű utakon. 



                                    




Gyulaháza bemutatása




Történelem



Gyulaháza Község Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében a Közép-Nyírség északkeleti részén fekszik.

A település feltehetően már az őskorban is lakott terület volt, – több ilyen jellegű régészeti leletet is feltártak – s a különböző monográfiák a XIII-XIV. századtól már jelenlegi nevén említik. A település névadója Gyula vezér, akit a község első birtokosaként tartanak számon.

Gyulaháza község szerepköre a történelem folyamán hol nagyobb, hol kisebb. A legnagyobb jelentőséggel a középkorban bírt, de még 1950-ben is nagyközségi rangja volt, viszont alig 3 évtizeddel később csak véletlennek köszönhette önállósága fennmaradását.







A település jelenlegi lakosságszáma 2154 fő. Családok száma: 630 család. A népesség száma növekvő. Korcsoportos eloszlása az alábbi: 0 - 18 éves: 650 fő, 19 - 62 éves: 1194 fő, 63 év felett: 310 fő. A település utcáinak száma: 18, ebből 1 utca külterületi. A településhez tartozik egy tanya is. Legnagyobb és legsürvebben lakott utcák a Dózsa György utca, a Petőfi Sándor utca, a Kossuth Lajos utca, a Táncsics Mihály utca és a Sallai Imre utca. Jelenlegi nagy beruházás a Községi Gondozási Központ épületének bővítése, saját kivitelezésű önkormányzati beruházásként.



A község bemutatása



A település az elmúlt két évtizedben igen látványos és dinamikus fejlődésen ment keresztül.

Mára a község – szennyvíz kivételével – teljes infrastruktúrával, s kiemelkedő intézményhálózattal rendelkezik. A községben bekövetkező kedvező változások alapvető hatást gyakoroltak a népesség alakulására is, amely az elmúlt évek folyamán folyamatosan növekedett.

A község Általános Iskolája 14 tantermében 270 tanulónak biztosítanak kiemelkedő feltételeket. Az Életfa Óvodában már 4 csoportban 120 gyerek oktatásáról, neveléséről, ellátásáról gondoskodnak. Elsősorban a gyerekek egészségneveléséhez járul alapvetően hozzá – de természetesen a felnőtt lakosság is használja – a nemzetközi méretű tornacsarnok, s a szaunával is ellátott fedett uszoda. E két intézmény jelentős térségi szerepet is felvállal.

Millenniumi év kiemelkedő beruházása az Önkormányzati Étterem és Vendégház, ahol 500 adagos konyha, 300 fős étterem, s 26 személyes szállodai rész várja a helyi, s a Gyulaházára látogató vendégeket. Ez az intézmény – az uszodával és a tornacsarnokkal együtt – új távlatokat, lehetőségeket is kínál a településnek, elsősorban a különböző rendezvények, a turizmus, a táboroztatás, edzőtáboroztatás, csereüdültetés terén.



 




De van a településnek nagyon szép Művelődési Háza, könyvtára, kizárólagosan iparművészeti és népművészeti berendezési tárgyakkal rendelkező csodálatos házasságkötő és tanácskozó terme is.

A község egészségügyi alapellátásának feltételrendszerében is jelentős változás következett be a közelmúltban, a házi orvosi, fogorvosi és a védőnői rendelő teljes rekonstrukciójával.

Az Idősek Gondozó Otthona 50 fő idős bentlakóról gondoskodik, s a térség egyetlen ilyen jellegű önkormányzati intézménye.


A település büszkesége: 


Farkas Bertalan - az első magyar űrhajós


Farkas Bertalan - az első magyar űrhajós










 


Gyulaháza weblap nyítás itt.









Kövessen minket