Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohánytripsz repülési aktivitásával kapcsolatban 2006-ban végzett megfigyelések értékelése.

2006.10.11. 20:20:40 A dohánytripsz repülési aktivitásával kapcsolatban 2006-ban végzett megfigyelések értékelése.

2006.10.11.



Az ULT Nyíregyháza Rt-vel kötött megbízási szerződés értelmében 2006-ban április közepétől kezdődően augusztus elejéig rendszeresen értékeltük a dohánytripsz repülési aktivitását a paradicsom bronzfoltosság vírus fertőzés időszakainak megállapítása, a vírusátvitel lehetőségének időben történő megállapítása érdekében.



A színcsapdákat a NYIDOTER KFT szakemberei Bökönyben, Debrecen-Pallagon, Encsencsen. Pócspetriben és Kunadacson a palántanevelőkben, május közepétől kezdődően szabadföldön helyeztek el 3 – 3 színcsapdát. A színcsapdákat hetenként cserélték és postán küldték laboratóriumi vizsgálatra.



A színcsapdák által fogott dohánytripsz egyedeket hetenkénti vizsgálata alapján a következőket állapíthattam meg.



A szokatlanul hűvös időjárási viszonyok miatt a dohánytripsz áttelelt egyedei első alkalommal a május második hetében jelentek meg, alacsony egyedszámban. A színcsapdák Encsencsen és Pócspetriben 1 illetve 5 példányt fogtak. Az alacsony egyedszám ellenére ez már fertőzési veszélyt jelentett. Nagyobb egyedszámban május 16. és 23. között fordultak elő, Bökönyben 3, a többi megfigyelési helyen 5 – 5 példány. Ez már határozott fertőzési veszélyt jelentett. A következő héten kisebb egyedszámban de folyamatosan előfordultak. Ez azt jelentette, hogy a palántázás időpontjában és az azt követő időszakban a fertőzés veszélye ha kis mértékben is de folyamatosan fennállott. Ennek megfelelően a dohánytripsz elleni kémiai védekezést javasoltuk.



Június második felében (június 20–26) az ültetvénybe berepülő dohánytripsz egyedek száma hirtelen megemelkedett. A fogott egyedek száma Bökönyben 79, Debrecenben 310, Encsencsen 255, Pócspetriben 107, Kunadacson 151. A következő héten (június 27– július 3) az egyedszám csökkent, de még mindig viszonylag magas volt. Ebben az időszakban már csak részben kellett a berepülő egyedekkel számolni, a csapdák az ültetvényen belül repülő egyedeket is fogták. Ez a magas egyedszám részben a vírus terjedésének veszélyét jelezte, de egy úttal a dohánytripsz közvetlen kártételének fokozódó lehetőségét jelezte, ami újabb kémiai védekezést tett szükségessé.



A továbbiakban, júliusban, augusztus elején a csapdák túlnyomó részben 10 – 30, augusztus elején többnyire 3 – 5 egyed fogtak.



Szeptember folyamán Debrecen és Nyíregyháza környékén dohányon, valamint különböző gyomnövényeken (Ambrosia artemisiifolia, Galinsoga parviflora) végzett megfigyeléseink szerint az elhúzódó meleg időjárási viszonyok között a dohánytripsz egyedszáma folyamatosan emelkedett ezért számítani kell arra, hogy a következő évben áprilisban és május elején nagy számban fognak megjelenni az áttelelt egyedek, ami egy úttal a paradicsom bronzfoltosság vírus fokozódó fertőzési veszélyét is jelentheti.





dr. Jenser Gábor








Kövessen minket