Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

NYIDOTER hílevél

2006.12.06. 9:53:30
NYIDOTER hílevél

2006.12.06. 

 hspace=


 hspace=


 


A 2006. évi palántanevelési szezon tapasztalatai nagyrészt kedvezőtlenek voltak. A korábban megszokott technológiai színvonal sajnos sokat romlott, aminek a következményei a termesztési szezonban folyamatosan éreztették hatásukat. A 2007-es szezonban a felmerült problémákat közösen kell orvosolnunk és megszüntetnünk, ezért most hírlevelünk segítségével kívánjuk szíves figyelmüket felhívni azokra.

 


  • 2006-ban a késői tavaszodás miatt a magvetések időben eltolódtak, ami megközelítőleg 10 napos hátrányt okozott. A palánták fejletségi állapota eltérő volt, az ültetések elhúzódtak, a betakarítási szezon kitolódott. Várhatóan a 2007-es szezonban sem lesz ettől jobb a helyzetünk. Több termelőnk az idén ősszel sátrainak egy részét előkészítette, ezzel biztosította az időbeni kezdését.

  • A sátrak fűtése csak néhány helyen megoldott, de ezek sem működtek mindenütt. A túlságosan lehűlt nevelőközegben a gyökerek fejlődése gyenge volt, így a legyengült növényállományban már palántaágyi korban megjelentek a különböző gombás fertőzések (Olpidium brassicae, Pythium ssp., Thielaviopsis basicola). A gyökereket károsító gombás betegségek alapvetően meghatározták a fertőzött növények fejlettségét a termesztési szezon folyamán.

  • A gombás fertőzések melegágya a palántanevelésre használt, több éves (4-5 év, esetleg öregebb) elhasználódott nevelőtálca. Az évek folyamán ezek fala teljesen porózussá vált, mely üregekben a gombák szaporító képletei megtapadnak, áttelelnek és a számukra kedvező körülmények hatására nagymértékben újból felszaporodnak. Ezt a problémát a tálcák fertőtlenítésével és a vízágy gombaölő szeres feltöltésével megszüntetni már nem lehet. Az egyedüli megoldás a sátrankénti teljes tálcacsere. Az árajánlatkérés és megrendelés, valamint a tálcagyártás programozásához szükséges a konkrét termelői tálcaigény felmérése. Kérünk minden termelőt, hogy legkésőbb 2006. december 15.-ig írásban jelezze a NYIDOTER KFT ügyvezetőjének a konkrét tálcaigényét!

  • A NYIDOTER KFT 2007-ben is folytatja dohánytermelői részére az árupalánták bérneveltetését. A rendelkezésre álló lehetséges árupalánta nevelő felület korrekt felmérése érdekében kérünk minden jelentkezőt, hogy 2006. december 15.-ig írásban jelezze az általa megnevelésre felajánlott palántaszámot a NYIDOTER KFT felé.


 

 

Nyíregyháza, 2006. november 25.

 

Balogh László                       Fekete Tibor

          NYIDOTER KFT               ULT Magyarország ZRT

 

 

 

                                     

 








Kövessen minket