Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Mestervizsga képzés beindítása.

2007.03.09. 8:09:43
Mestervizsga képzés beindítása.

2007.03.09.

 

A vizsga letételéhez szükséges - Dr Borsos János által szerkesztett - tananyag a termelői csoportoknál rendelkezésre áll.



A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége megtette azokat az előkészületeket, amelyek a Magyar Agrárkamara hatáskörébe utalt ágazatokhoz és álágazatokhoz tartozó szakmák mestervizsga képzés beindításához szükséges.



Az alábbiakban közöljük a Magyar Agrárkamara mestervizsga szabályzatából készült kivonatot, valamint a jelentkezéshez szükséges űrlapot. A képzés további szervezése illetve a technikai lebonyolítás feltételeinek és annak időpontjának a meghatározása a jelentkezők számától illetve földrajzi elhelyezkedésüktől függően fog megtörténni a későbbiek során.



A mellékelt jelentkezési lapot, kitöltést követően a termelői csoportoknál kell leadni.




A vizsga letételéhez szükséges - Dr Borsos János által szerkesztett - tananyag a termelői csoportoknál rendelkezésre áll.









Kivonat

a Magyar Agrárkamara

mestervizsga szabályzatából

 

1.§

Általános rendelkezések

 

(1) Mestervizsgák megszervezésére a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény (a továbbiakban Gktv.), valamint a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény (továbbiákban: Szt) a Magyar Agrárkamara (továbbiakban: Kamara) hatáskörébe utalt ágazatokhoz és alágazatokhoz tartozó szakmák esetében a Kamara jogosult.

(2) Az országos gazdasági kamarák együttesen határozták meg a mestervizsgák körébe tartozó szakmákat és azok kamaránkénti megosztását.

 

2.§

A Mestervizsga Szabályzat hatálya

 

(1) A Mester címet a Mestervizsga Szabályzatban foglaltak szerint megszervezett és lefolytatott mestervizsga alapján lehet megszerezni.

(2) A mestervizsga ott szervezhető, ahol a szükséges személyi és tárgyi feltételek adottak. A feltételek megállapítására az illetékes megyei (fővárosi) agrárkamara (továbbiakban: területileg illetékes kamara) jogosult.

(3) A Mestervizsga Szabályzat rendelkezéseit a Kamara hatáskörében szervezett mestervizsgákon kell alkalmazni.

(4) A Mestervizsga Szabályzat hatálya kiterjed a mestervizsgák szervezésére, a vizsgák előkészítésére, lefolytatására, a vizsgák rendjére, a vizsgák értékelésére, a mestervizsga bizottságra, a működésükre, a mestervizsgára jelentkezőkre, a mestervizsga szervezőire, a mestervizsgáztatás folyamatában a további résztvevőkre és a vizsgák dokumentációjára.

 

3.§

A mester cím

 

(1) Mester az a természetes személy, aki

a) az adott szakmában az állam által elismert szakképesítéssel rendelkezik,

b) szakmáját - annak teljes körében - magas szakmai színvonalon képes gyakorolni,

c) szakmájában a szakmai vizsgakövetelményekben meghatározott alapképzettségét követően szerzett legalább 3-5 éves gyakorlattal rendelkezik,

d) elsajátította a vállalkozás gyakorlásához és vezetéséhez szükséges ismereteket,

e) elsajátította a tanulóképzéshez szükséges pedagógiai ismereteket,

f) e képességeiről sikeres mestervizsgát tett.

 

(2) A Mester jogosult e címet üzleti levelezésében, cégtábláján feltüntetni.

A cím használatát bizonyító mesterlevelet vállalkozása székhelyén ki kell függeszteni.

 

4. §

A mestervizsga

 

(1) A mestervizsga célja annak megállapítása, hogy a mester jelölt megfelel-e a Magyar Közlönyben megjelentetett mesterképesítés szakmai és vizsga követelményeinek,

- az önálló vállalkozói tevékenység gyakorlásához szükséges vállalkozási,

- illetve a tanulók képzéséhez szükséges pedagógiai ismereteket elsajátította-e, és ezek birtokában képes-e a munkáját magas színvonalon önállóan végezni.

A fentieken túl a mestervizsga lehetőséget nyújt vállalkozók szakmai rangját, erkölcsi megbecsülését elősegítő továbbképzésre, magasabb szakmai szint elnyerésére.

(2) A mestervizsga gyakorlati, valamint írásbeli és szóbeli (ez utóbbi kettő továbbiakban: elméleti) részekből áll.

(3) A gyakorlati vizsgarész keretében a mesterjelöltnek - a vizsgakövetelményekben (továbbiakban: követelmény) meghatározottak szerint – mestermunkát és/vagy vizsgamunkát (feladatot) kell készítenie (elvégeznie).

(4) Az elméleti vizsgarész három tantárgyból áll:

- szakmai elmélet, (írásbeli, szóbeli)

- vállalkozási ismeretek,

- pedagógiai ismeretek.

(5) Az elméleti vizsgarész formája a mestervizsga bizottság előtti szóbeli, illetve a követelményben meghatározott esetekben írásbeli vizsga.

(6) A szóbeli és írásbeli vizsgát tantárgyanként kell lefolytatni és értékelni.

(7) Az egyes szakmák részletes elméleti és gyakorlati vizsgakövetelményeit a Kamara a szakmai sajátosságoknak megfelelően készíti el.

(8) A vizsgarészek tananyagát úgy kell összeállítani, hogy a jelöltek megismerjék az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges általános előírásokat (vállalkozó jogai és kötelezettségei, pénzügyi és árszabályok, társadalombiztosítás, a tanuló- illetve felnőttképzéssel kapcsolatos jogszabályok, stb.), továbbá a szakmájuk magas színvonalon történő gyakorlásához szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, valamint a szakképző iskolai tanulók illetve felnőttek gyakorlati képzéséhez szükséges pedagógiai alapismereteket.

(9) A mestervizsga részeinek sorrendje, ha a követelmény másként nem rendelkezik:

- gyakorlati vizsgarész

- elméleti vizsgarész

 

5.§

A mestervizsga helye és időpontja

 

(1) A mestervizsga lehetőségét a területileg illetékes kamarák hirdetik meg.

(2) A mestervizsga igény szerinti időpontokban, a vizsgára jelentkezők létszámának függvényében szervezhető.

(3) A mestervizsga időpont ja - ha a feltételek adottak - bármikor kitűzhető.

(4) A különböző szakmák mestervizsgáinak időpontjait a területileg illetékes kamarák határozzák meg.

 

 

6.§

A mestervizsga szervezése

 

(1) Mestervizsgára lehetőséget kell biztosítani annak a szakembernek. aki:

- az adott követelményben meghatározott államilag elismert szakképesítéssel (szakmával) rendelkezik,

- munkáját magas szinten gyakorolja,

- a követelményben meghatározott idejű és minőségű szakmai gyakorlattal rendelkezik,

- elsajátította a vállalkozásához, munkája gyakorlásához szükséges jogi, közgazdasági, munkaügyi ismereteket, valamint

- birtokában van a tanulók képzéséhez szükséges pedagógiai ismereteknek.

(2) A mestervizsga gyakorlati részének lebonyolítását. valamint szükség esetén az elméleti vizsgarész megszervezését a területileg illetékes kamarák által kijelölt intézmények (továbbiakban: mestervizsgát lebonyolító intézmény) végzik.

 




7. §

A mestervizsgát lebonyolító intézmény

 

(1) A mestervizsgát lebonyolító intézmény lehet bármely oktatási tevékenységre jogosult szervezet, intézmény, amely rendelkezik az elméleti és gyakorlati vizsgához előírt tárgyi és személyi feltételekkel, vagy szerződés alapján más intézménnyel együttműködve folyamatosan tudja biztosítani, valamint rendelkezik az oktatási intézményekre előírt iratkezelési szabályzattal.

(2) A mestervizsgát lebonyolító intézményeket a területileg illetékes kamara minősíti és jelöli ki.

(3) Az intézményekben lévő feltételeket a területileg illetékes kamara folyamatosan ellenőrzi, a feltételek hiánya esetén a vizsga lebonyolításának jogát visszavonhatja.

 

 

8.§

Jelentkezés mestervizsgára

 

(1) Mestervizsgára a területileg illetékes kamaráknál írásban kell jelentkezni.

(2) Mestervizsgára az a jelentkező bocsátható:

- aki az adott szakmában rendelkezik - a követelményekben meghatározott - államilag elismert szakmai végzettséggel, és

- szakmájában a követelményekben meghatározott idejű szakmai gyakorlattal

(3) A (2) bekezdésben előírt feltételeket közokirattal vagy annak hiteles másolatával, illetve munkáltatói igazolással, munkakönyvvel vagy egyéb hitelt érdemlő módon igazolja.

(4) A vizsgára bocsátás feltételeivel nem rendelkező az elutasítás ellen a Kamara elnökének címzett, de a mestervizsgát szervező területileg illetékes kamarához benyújtott panasszal élhet. A mestervizsgát szervező területileg illetékes kamara a panaszt 8 napon belül köteles - írásban írásbeli véleményével együtt - a Kamarának megküldeni. A Kamara elnöke a panaszt 30 napon belül köteles kivizsgálni, és a vizsgálat eredményéről a mestervizsgára jelentkezőt ugyancsak írásban - értesíteni.

(5) Amennyiben a területileg illetékes kamara nem szervez mestervizsgát az adott szakmában, úgy a Kamara koordinálásával - a vizsgára jelentkezett egyetértésével - másik megyei (fővárosi) kamarához kell a jelentkezési lapot, megfelelő mellékleteivel átirányítani.



9.§

Visszalépés a vizsgától

 

(1) A jelentkezési határidő lejárata előtti visszalépés esetén a jelentkező a be­fizetett vizsgadíj teljes összegét visszakapja.

(2) Ha a jelentkező a jelentkezési határidő lejárata után, de a mestervizsga megkezdése előtt legalább 15 nappal, írásban jelzi a vizsgától való visszalépési szándékát, akkor a befizetett vizsgadíj kezelési költséggel csökkentett összegét visszakapja. A kezelési költség a vizsgadíj 20%-át nem haladhatja meg.

(3) A mestervizsga megkezdése előtti 15 napon belül visszalépés esetén a jelentkező a befizetett vizsgadíjat nem kaphatja vissza.

 

 











Kövessen minket