Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés: átalakul a támogatás, munkahelyek veszélyben

2007.03.20. 12:38:13

Dohánytermesztés: átalakul a támogatás, munkahelyek veszélyben

2007.03.20.



Keményen kell dolgozni az európai uniós érdekérvényesítés során és a vidékfejlesztési és a támogatási lehetőségek kihasználása területén is, hogy a dohánytermesztésben érintett munkahelyeket fenn tudjuk tartani - mondta Ficsor Ádám közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára kedden Szolnokon.





Magyarországon 25-30 ezer embert érintene közvetlenül, ha elvesznének a termesztésben a munkahelyek, de a termelés abbahagyása a dohányfeldolgozók jövőjét is megkérdőjelezheti - mutatott rá Ficsor Ádám a DOFER Dohányfermentáló Zrt.-nél megtartott sajtótájékoztatón.



Hangsúlyozta: a termelők az uniós csatlakozástól megélhetési pozíciójuk javulását várták, most újabb problémával kell szembenézniük. Az EU azt tervezi, hogy szétválasztja a jövőben a támogatást a termeléstől, vagyis a támogatásnak nem lesz feltétele a dohány előállítása. A termelő akkor is megkapja a támogatást, ha visszamenőleg igazolta, hogy évekkel korábban az adott területen dohányt termelt. A lehetséges megoldások közül legkisebb esélye annak van, hogy a termeléstől függően támogassák a jövőben is a dohánytermelőket.



Ficsor Ádám szerint a kihívásokra olyan megoldást kell találni, hogy a szektor jövedelmezősége ne csökkenjen, és munkahelyek se vesszenek el tömegesen. A vidéki munkaerő foglalkoztatásában jelenleg kiemelt szerepe van a dohány ágazatnak, és nincs más alternatívája, mivel a termelés élőmunka igénye nagyságrendekkel nagyobb, mint a jól gépesíthető szántóföldi növények termelésének.



Megoldás lehet a szakállamtitkár szerint, hogy a támogatásnak a termeléstől való elválasztása esetén iparági konszenzust alakítanak ki a termelés fennmaradása érdekében. Hozzátette: nagy a valószínűsége viszont annak, hogy a termelők úgy döntenek, csökkentik a dohánytermelést, vagy teljesen felhagynak vele, ezáltal pedig radikálisan lecsökken a dohánytermelés Magyarországon.



A szakállamtitkár aláhúzta: a dohányágazat gondja összetett szakpolitikai probléma, ezért intenzív együttműködésre van szükség a 2010. után várható változások kezelésére. Ezt szolgálja a tárca és a dohánytermesztéssel foglalkozó vállalkozások képviselői által életre hívott kerekasztal.





S. A./MTI


Forrás: www.szolnokinapilap.hu













Kövessen minket