Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohányszárítás elmélete és gyakorlata

2007.03.21. 8:04:06

A dohányszárítás elmélete és gyakorlata 

2007.03.21.



Az energia- és költségtakarékos dohányszárítás kutatása folyamatos hazánkban és a külföldi kutató helyeken is. A dohányszárítás elméletében és gyakorlatában az elmúlt huszonöt évben jelentős – gyakorlati haszonnal járó – tudományos eredmények születtek.



A tudományos munka során kiemelt szerepet kapott a dohányszárítás alapjellemzőinek kutatása. Az átfogó kísérletek során sikerült meghatározni a legfontosabb termikus jellemzőket, a kidolgozott szimulációs modellek segítésével. Jelentős előrelépést hozott a dohánylevél nedvességi viszonyainak tisztázása, ehhez kapcsolódóan a száradási sebesség méréssel való meghatározása.



Megvalósult egy fejlesztett, komplex szárítástechnológia, amelynek része a kilépő szárító levegő elvárt paramétereinek figyelembe vétele. A végrehajtott módosítások eredményeképpen lényegesen javítható a levegő szárítóképességének kihasználtsága, másrészről kíméletesebb szárítás valósítható meg. A javasolt szárítástechnológia az úgynevezett differenciális hőmérsékleten alapszik, amelynek gyakorlati jelentősége van.



A gyakorlatban bebizonyosodott, hogy jelentős energia takarítható meg – ugyanakkor nem nő a szárítási idő és kíméletesebb lesz a szárítás – a természetes energiaforrások és a technológiai „hulladékhő” hasznosításával.


Dr Kerekes Benedek: A dohányszárítás elmélete és gyakorlata című könyv beszerezhető az Akadémiai Kiadónál, kapható a szakkönyv áruházakban.

Telefonon megrendelhető(utánvéttel): Kovács Ildikó, tel.: 06-1-464-8242 (Akadémiai Kiadó)


Eisler József












Kövessen minket