Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kritikus értéken a dohánytripsz egyedszám !

2007.06.11. 19:57:15

Kritikus értéken a dohánytripsz egyedszám !

2007.06.11.


Nyomatékosan szeretném felhívi figyelmüket az elmúlt heti dohánytripsz (Thrips tabachi Lindeman) csapdák által fogott rendkívül magas egyedszámokra. A megelőző hét fogott egyedszámai gyakorlatilag egyes helyszíneken ezen a héten több, mint tízszeresére emelkedtek.



A dohány területeket folyamatosan szemlézve, egyre több helyen találunk TSWV fertőzött töveket Virginia és Burley ültetvényekben egyaránt. A tapasztalatunk az, hogy amennyiben a dohánypalánta a kiültetést megelőzően megkapta a megfelelő, technológiailag is előírt imidacloprid-os kezelést a palántanevelő vízbe juttatva, valamint a termelő a megfelelő növényvédelmi kezelést az ültetést követően 10 napon belül újból elvégezte, ott a TSWV fertőzés jelenleg minimális. Sajnos több helyen már most is jelentősebb fertőzéssel találkozunk.



Mindenütt megvizsgálva az előzményeket, valamint az eddig alkalmazott technológiát, többnyire jól behatárolható a fertőzés esetleges oka, eredete. Igazolódott az a korábbi feltevésünk, hogy egy nagyobb tripsz fertőzés esetén nem elegendő hatású a sátorban elvégzett egyszerű imidacloprid-os permetezés, ami a korántsem nyújt akkora védelmet, mint a palántanevelő vizének feltöltése ezzel a hatóanyaggal.



Többen a 2006 őszén a dohányterületük szármaradványát a szártépést követően nem szántották le, azokon a hosszú meleg ősz folyamán a kártevők felszeporodtak. Az enyhe, majdnem fagymentes tél után egyes helyeken még ki is hajtott a talaj felszínén maradt elmúlt évi dohánytő, ami így a betegségek és az állati kártevők melegágya. Ezek rossz termelői gyakorlatok melyek megváltoztatása szükséges az ültetvényeink védelme érdekében.



Visszatérve a magas fogott egyedszámokra, felhívjuk a termelőink figyelmét a mielőbbi gyors védekezés elvégzésére. A védekezéseknél a dhányterületek közvetlen környezetét is célszerű lekezelni a fertőzés csökkentése érdekében. Az ajánlott készítmények köre az éves "Dohánytermesztési és Értékesítési Szerződés" 5. számú mellékletében megtalálhatóak.


A dohány védelme megnyítás


Engedélyezett növényvédő készítmények


Kapcsolodó album


Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt.









Kövessen minket