Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Eredményes évet zárt a Szabolcsi Dohánytermesztő és Értékesítő Szövetkezet

2007.06.26. 11:34:13

Eredményes évet zárt a Szabolcsi Dohánytermesztő és Értékesítő Szövetkezet

2007. 06. 26.



A Szabolcsi Dohánytermesztő és Értékesítő Szövetkezet 2007. május 29-én rendes közgyűlését tartotta Szakolyban. A szövetkezet elnökének beszámolójából kiderült, hogy a 238 főt számláló közösségben nőtt a megtermelt dohány mennyisége 2006 évben. A szövetkezet végleges termelői csoport elismerést kapott. Nehézséget okoz viszont a termelői csoport támogatásának hiánya.





Neményi Zsolt  szövetkezeti elnökNeményi Zsolt a szövetkezet elnökének beszámolójából kiderült hogy a 2006. év fordulatokban gazdag termelési év volt a szövetkezet számára.

A bevezetett leadási súlykorlát komoly fejtörést okozott termelőik részére, nemcsak a hideg csapadékos tavasz, hanem a hirtelen kialakult aszályos idő borzolta a kedélyeket és tette kétségessé a kötelező súlykorlát elérését.


A probléma tetőzése akkor volt, amikor az FVM megyei szervezete alig ismerte el, a vis maior eseteket, pedig a tények egyértelműek voltak.



A nyersdohány mennyisége jelentősen emelkedett



Ennek a súlykorlátnak azonban voltak előnyös hatásai is. A 2006. évben a beváltott nyersdohány mennyisége a 7%-os terület csökkenés ellenére jelentősen emelkedett. Azt pedig látni kell, hogy a működésünk stabilitása az átadott nyersdohány mennyiségéhez kötött, hangsúlyozta az elnök.



Virginia dohány esetében 1, 51 t/ha, míg a Burley dohánynál 1, 46 t/ha volt az átlagtermés.



Az átlagár Virginia dohány esetében 170, 8 Ft/kg, Burley dohánynál 139 Ft/kg volt 2006. évben. Tagi árbevételünk 100 281.-eFt

A 2006. évi termésű dohányok beváltása február 14-én fejeződött be. Virginia fajtából 385, 7 tonnát, míg Burley fajtából 168, 3 tonnát vásároltak fel tagjaiktól.



Minőségi megosztás:



Virginia BV 34% BI 44% BII 15% Egyéb 6%

Burley A 36% B 43% C 15% D 6%



Véglegesen elismerve



A 2006. évben az FVM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Hivatala ellenőrzést végzett a Szövetkezet törvényes működésének ellenőrzése érdekében. A vizsgálat semmilyen problémát nem tárt fel, ugyanakkor az FVM október hónapban szintén ellenőrzést végzett termelői csoportukál. A vizsgálat oka a 3 éves előzetes elismerési engedély 2006. december 31-i lejárta, valamint a végleges állami elismerés feltételeinek megléte volt. Az ellenőrzés hiányosságot nem tárt fel. Ezután a Szövetkezetük pályázata alapján végleges elismerést nyert. Az elismerés feltétele, hogy a működésük a hatályos jogszabályoknak megfeleljen. Az állami elismerés visszavonásig érvényes, így működésük jogszabályi feltétele hosszabb távon biztosítva van.


Mainz 2006.




Bizakodóak 2007 évre



A 2007. évben Virginia dohányból 269, 60, ha területen 390, 95 tonna, míg Burley dohányból 118. 94, ha területen 172, 62 tonna dohányt terveznek. A tervezett mennyiségeket a DOFER Zrt. szerződésben lekötötte az átvételi árak 4 %-s emelése mellett.



A támogatási jogosultság felosztásának pozitív hatásai már ebben az évben is jelentkeztek. Elindult a kvóta eladás és bérbeadás folyamata. Azért is jó lehetőség az eladás vagy bérbeadás, mivel így nem kell a kvóta elvesztésének lehetőségével szembe nézni a termelőknek Bárkinek lehet olyan problémája, ami miatt az adott évben nem gondolhat dohánytermelésre. Egy év bérbeadás után így a következő évben újra van lehetőség a termelésre.



Tovább növekedett a vízkultúrás palántanevelő felület szövetkezetük termelői között. Idén összesen 9866 db tálca megtöltését végezték el a Máriapócs telepen.

A területek beültetése érdekében az előző évekhez hasonlóan 2007-ben is a Petri Mg. Szövetkezetben neveltetnek jelentős mennyiségű palántát.



Az elnök külön felhívta a tagság figyelmét a növényvédelmi előírások betartására és a permetezési napló vezetésére.



Aggodnak a jövőt illetően



Termelői csoport támogatás hiánya miatt  2007. évben a tagi hozzájárulás mértékét meg kellett emelni 22, 000 Ft/ha összegre Burley és 25, 000 Ft/ha összegre Virginia dohány esetében. Az aktív dolgozók létszámát 3 főre kellett lecsökkenteni, mert csak ilyen létszámot tud a szövetkezet eltartani.



A szabályzókban bekövetkezett 2007 évi változások kedvezőtlenek, vélekednek a termelők de még inkább tartanak a 2010. évi változásoktól, amikor is a támogatást leválasztják a terméktől teljes mértékben.











































Kövessen minket