Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A spanyol dohánytermesztésről

2007.06.29. 9:45:48

A spanyol dohánytermesztésről

2007.06.29.



Spanyolországban a mezőgazdasági szaktárca megállapodásokat köt a vevőkkel a termelés fenntartása a munkahelyek megőrzése érdekében. Spanyol szakértők szerint nincs alternatívája a dohánytermesztésnek.



Spanyolországban Andalúzia, Extremadúra, Kanári-szigetek, Kasztília-León, Kasztília-La Mancha, Navarra és Baszkföld tartományokban termelnek dohányt. A termés mennyiségét illetően Spanyolország a harmadik legnagyobb Európában, amióta Görögországban szinte teljesen visszaesett a dohánytermesztés.



Bár Spanyolországban is - 2005-höz képest - 17 százalékkal csökkent a termelés, de a szaktárca véleménye szerint a következő években fennmarad a jelenlegi termelési szint és várhatólag 2010-ben is hasonló mennyiség, kerül előállításra.



2005 évben 40 200 tonna, 2006-ban 33500 tonna dohány termett, míg 2007 évre 31 000 tonna termést várnak



A 2006. évi felvásárlási árak az alábbiak voltak Spanyolországban:



Virginia 0,6 euró/kg

Burley 0,35 euró/kg.



A KAP reformot követően 60 százalékát továbbra is termeléshez kötötten kapják meg a termelők, amelyek az alábbiak szerint alakultak: Virginia dohány: 2,043 euró/kg a Burley dohány: 1,634 euró/kg.



A szaktárca megállapodásokat köt a vevőkkel



A spanyol szaktárca és a Philip Morris 2006. novemberében a spanyol dohány minőségi fejlesztését és a versenyképesség növelését szolgáló együttműködési megállapodást írt alá. Ennek szellemében a jó mezőgazdasági gyakorlat alapján termelt teljes Virginia dohányt / kb. 26 000 tonna / felvásárolják. Az egyezség szerint a környezet védelmét és a foglalkoztatottak egészségét védő fejlesztéseket is támogatja a Philip Morris.



A megállapodás – melynek meghosszabbítását tervezik 2007-2008-2009 évekre - minden termelői csoportra , illetve az általuk megtermelt dohányra vonatkozik.



A spanyol minisztérium hasonló megállapodás aláírását tervezi az Altadis céggel, amelyik a harmadik legnagyobb cigarettagyártó Európában és mint ismert az Imperial Tobacco ajánlatott tett a megvásárlására.



A régió természeti adottságai miatt a spanyol szakértők szerint nincs alternatívája a dohánytermesztésnek és a meglévő infrastruktúra kizárólag dohány előállítására alkalmas.

A szaktárca mindehhez hozzá teszi: a munkaerő helyben tartása elsődleges szempont kell hogy legyen.


Eisler József









Kövessen minket