Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A spanyol agrárminiszter nyílatkozata országuk dohánytermesztéséről

2007.06.29. 9:47:55

A spanyol agrárminiszter nyílatkozata országuk dohánytermesztéséről

2007.06.29.


Elena Espinosa elmondta, hogy az FM nemrég írt alá egy Együttműködési Megállapodást az egyik legnagyobb Spanyolországban működő gyártóval, ami minden elismert termelői szövetség termelői részére lehetővé teszi a 2007-2010 évi termésű dohány mennyiségeik értékesítését.

A Földművelésügyi Miniszter kihangsúlyozza, hogy a dohányszektor jövője a jobb értékesítési lehetőségekkel bíró jobb minőségű terméstől függ.






Elena Espinosa Földművelésügyi Miniszter A Földművelésügyi Miniszter kihangsúlyozza, hogy a dohányszektor jövője a jobb értékesítési lehetőségekkel bíró jobb minőségű terméstől függ.

Elena Espinosa hozzáfűzte, hogy nem csak az összes művelt spanyolországi terület stabilizálódott, hanem a 2007. évre szerződött dohánymennyiség is nőtt kb. 3%-kal a 2006. évihez képest.



2007. június 26. – A Földművelésügyi Miniszter kijelentette a Spanyol Szenátus Mezőgazdasági és Halászati Bizottságának, hogy a dohányszektor jövője a jobb értékesítési lehetőségekkel bíró jobb minőségű terméstől függ.



Ezenkívül Elena Espinosa pozitívan értékelte a dohányszektor CMO reformját, figyelembe véve, hogy nem csak az összes művelt spanyolországi terület stabilizálódott, hanem a 2007. évre szerződött dohánymennyiség is nőtt kb. 3%-kal a 2006. évihez képest.



A miniszter kijelentette, hogy ezt a kedvező helyzetet, elősegítette az a döntés is, mely szerint a támogatás maximális termeléshez kapcsolt szintjét alkalmazzák egyetlen módon az egész ország területére, azzal a céllal, hogy elkerüljék a termelők közötti diszkriminációt. A 69.§ alapján levontak 5%-ot a termelők által megtermelt dohány jobb minőségének és értékesítésének a jutalmazására.



A termeléshez kötött támogatás maximális szintjének 60%-ig történő megtartásával szeretnénk biztosítani a dohánytermelő területeken a tevékenység folyamatosságát, biztosítani a farmok gazdasági életképességét, figyelembe véve, hogy a Európában a feldolgozó ipar által a termelők részére kifizetett felvásárlási árak a teljes bevételek 20%-át teszik ki átlagosan.



A terméshez kötött nettó támogatás átlagos szintje, amit a termelők a CMO reform után kapnak fajtacsoportonként, az előző támogatási rendszerben 2005-ig fizetett támogatásokhoz képest 18%-kal emelkedett.

Elena Espinosa elmondta, hogy az FM nemrég írt alá egy Együttműködési Megállapodást az egyik legnagyobb Spanyolországban működő gyártóval, ami minden elismert termelői szövetség termelői részére lehetővé teszi a 2007-2010 évi termésű dohány mennyiségeik értékesítését.



A Megállapodás más tevékenységekre is kitér, mint pl. a spanyol dohánytermesztésben alkalmazott kutatási programok és a szektor részvevőinek tájékoztatása az eredményekről, ami a spanyol dohány minőségének javulásában fog visszatükröződni.



Ugyanezzel a céllal hoztak létre 2005-ben egy erős szakmaközi szövetséget, amely számít a termelők és a feldolgozó ipar részvételére a szektor jövőjének az irányításában és biztosításában. Ugyanígy, 2006-ban megújították az Együttműködési Szerződést a CETARSA állami céggel, a 2006-2009 időszakra, melynek célja, hogy további lendületet adjon a dohánytermelés technológiai fejlesztésének.



A Miniszter továbbá leszögezte, hogy az elmúlt februárban aláírtak egy Megállapodást a teljes európai dohánylánccal, melyet a termelők részéről az UNITAB, a feldolgozó ipar részéről a FETRATAB és a munkások részéről az EFFAT képviselt. Ez a Megállapodás támogatja annak szükségességét, hogy a reform átmeneti időszakát meghosszabbítsák 2013-ig, ami lehetővé tenné egy megfelelő alap kidolgozását a termelés hosszú távú jövőjének a garantálására, és pozitív hatással lenne az összes dohánytermelő terület gazdaságára.







Forrás:  http://www.agroinformacion.com/leer-noticia.aspx?not=41978









Kövessen minket