Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Hírlevél a Nyidoter Virginia termelőinek

2007.07.03. 7:12:29

Hírlevél a Nyidoter Virginia termelőinek

2007.07.03.



Az aktuális növényvédelmi kérdések, valamint a tetejezés és kacsmentesítés fontossága



A hílevél letőltése itt.



Növényvédelem:



 hspace=Felhívjuk figyelmüket a dohánytripsz, (Thrips tabachi) levéltetvek (Aphidoidea) poloskák (Hemiptera) kártételének veszélyére. A dohánytripsz a TSWV vírusfertőzést előidéző vektor, melynek rajzása az idei évben folyamatos és nagy egyedszámban van jelen. A levéltetvek a meleg száraz időben felszaporodtak és szinte minden mezőgazdasági tömegesen fordulnak elő. Mindkét állati kártevő kiemelt jelentőségű a dohánytermesztésben és az ellenük való hatékony védekezés minden gazdálkodó alapvető érdeke.


Kapcsolodó album



Tetejezés, kacsmentesítés:



 hspace=A virginia dohányok tetejezése és kacsmentesítése az idei termesztési szezonban is alapvető követelmény. Kacsmentes állomány kizárólag a megfelelő módon elvégzett vegyszeres kacsgátlással érhető el.

Az idei évben az ültetvények tőszáma jelentősen elmarad a korábbi évek átlagától. A tetejezett és kacsmentesen tartott ültetvények nemcsak jobb minőségű dohányt, de magasabb termést is biztosítanak, megadva a maximális támogatási szint elérésének lehetőségét.



Kapcsolodó album



Az idei felvásárlási szezonban továbbra is nagy figyelmet fordítunk majd a felvásárolt dohányok „tisztaságára”, kacs és idegen anyag mentességére. A kaccsal és egyéb idegen anyaggal szennyezett dohányok átvételét az ULT Magyarország Zrt nem végzi el, azokat a termelő saját költségén a telephelyükre visszaszállíttatja további válogatásra. Ezeknek a termelőknek a jelenleg érvényben lévő támogatási rendelet szerint, az előírt értékesített dohánymennyiség hiányában az éves termesztési támogatásuk megvonásra kerülhet.


Burley termelők hírlevelének letöltése





Fekete Tibor

ULT Magyarország ZRT



Balogh László

NYIDOTER KFT











Kövessen minket