Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Hírlevél a Nyidoter Burley termelőinek

2007.07.03. 7:22:01

Hírlevél a Nyidoter Burley termelőinek

2007.07.03.



Az aktuális növényvédelmi kérdések,  a tetejezés és kacsmentesítés fontossága és a  fűzőzsineg használat kérdései



A hírlevél letöltése itt


Növényvédelem:



 hspace=Felhívjuk figyelmüket a dohánytripsz, (Thrips tabachi) levéltetvek (Aphidoidea) poloskák (Hemiptera) kártételének veszélyére. A dohánytripsz a TSWV vírusfertőzést előidéző vektor, melynek rajzása az idei évben folyamatos és nagy egyedszámban van jelen. A levéltetvek a meleg száraz időben felszaporodtak és szinte minden mezőgazdasági tömegesen fordulnak elő. Mindkét állati kártevő kiemelt jelentőségű a dohánytermesztésben és az ellenük való hatékony védekezés minden gazdálkodó alapvető érdeke.





Kapcsolodó album



Tetejezés, kacsmentesítés:



A burley dohányok tetejezése és kacsmentesítése az idei termesztési szezonban is követelmény. A kacsmentes állomány elérhető vegyszeres kacsgátlással, vagy kézi kacsozással. Mindkét megoldás elfogadott, a cél a kacsmentes állomány biztosítása. Ebben az évben az ültetvények tőszáma jelentősen elmarad a korábbi évek átlagától. A tetejezett és kacsmentesen tartott ültetvények nemcsak jobb minőségű dohányt, de magasabb termést is biztosítanak, megadva a maximális támogatási szint elérésének lehetőségét.



Kapcsolodó album



Fűzőzsineg használat:



 hspace=A 2006-os évi burley dohányok felvásárlásakor még mindig volt olyan termelő, akinek a dohányában előfordultak nejlon zsinegdarabok. A dohányba bekeveredett, eltöredékesedett nejlon szálak a fermentált dohányok eladhatóságát veszélyeztetik, mivel a dohánytermékek gyártásánál ezek már nem különíthetőek el a dohányból. A világon sehol sem engedélyezett, sőt kifejezetten tiltott a nejlon fűzőzsineg alkalmazása, amit a cigarettagyárak képviselői kiemelten és folyamatosan ellenőriznek.



A NYIDOTER KFT, minden dohánytermelőjének az agronómusai útján továbbra is biztosít megfelelő minőségű természetes alapanyagú fűzőzsineget.



Az idei felvásárlási szezonban továbbra is nagy figyelmet fordítunk majd a felvásárolt dohányok „tisztaságára”, nejlon szál és idegen anyag mentességére. Azoknak a termelőknek a dohánya nem kerül majd átvételre, akik nejlon fűzőzsineget használnak. Ezeknek a termelőknek a jelenleg érvényben lévő támogatási rendelet szerint, az előírt értékesített dohánymennyiség hiányában az éves termesztési támogatásuk megvonásra kerül.


Kapcsolodó album


Virginia hírlevél letöltése itt


Fekete Tibor

ULT Magyarország ZRT



Balogh László

NYIDOTER KFT









Kövessen minket