Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az ULT-NYIDOTER 2007. évi dohánytripsz megfigyelési programja befejeződött

2007.08.28. 8:15:35

Az ULT-NYIDOTER 2007. évi dohánytripsz megfigyelési programja befejeződött

2007.08.28.


Összefoglaló értékelés a dohánytripsz repülésének 2007-ben színcsapdákkal végzett megfigyeléséről.



A paradicsom bronzfoltosság vírus fertőzések megelőzése érdekében a dohánytripsz egyedek repülését sárga színcsapdákkal 2007-ben Bökönyben, Debrecen-Pallagon, Encsencsen, Pócspetriben és Kunadacson figyeltük. A dohánytripsz egyedek berepülését a palántanevelőkben április közepétől május 22-ig, ettől kezdődően szabadföldön az ültetvényben augusztus közepéig kísértük figyelemmel.



A palántanevelőkben az első szórványos berepüléseket május elején észleltük. A fogott egyedek száma május közepén emelkedett, és az előző években megfigyeltekhez hasonlóan a palántanevelés utolsó két hetében volt a legnagyobb. A palánták fertőződésének veszélye ebben az időszakban fokozódott.



A kiültetést követő időszakban az állományban a 3 csapda által fogott egyedek száma 10 –25, a következő időszakban viszont már 88 – 245 volt. A rendelkezésünkre álló adatok szerint a fertőzés lehetősége a palántanevelés utolsó időszakában és palántázást követő időszakban egyaránt nagy volt.



Annak ellenére, hogy a fertőzés veszélye viszonylag nagy volt, a megfigyelt palántanevelőkből kiültetett növények 3 – 4 %-án alakult ki a paradicsom bronzfoltosság vírus tünete. Ez minden bizonnyal a fegyelmezett, megfelelő időben végrehajtott inszekticides kezelésekre vezethető vissza. Nagyobb fertőzés egy helyen alakult ki. A rendelkezésünkre álló adatok szerint ez a fertőzés a kiültetést követő időszakban történhetett és a jelentősebb kártétel kialakulását termesztéstechnikai problémák is, elősegítették.



Az a körülmény, hogy a rendszeres, megfelelő időben végzett védekezések ellenére is előfordult fertőzés, ha kis mértékben is, arra utal, hogy a környezetben vannak fertőzött gyomnövények (pl. Galinsoga parviflora), amelyek a paradicsom bronzfoltosság vírusnak gazdanövényei és amelyeken a dohánytripsz egyedei is, főleg ősszel kifejlődhetnek. Ebből adódóan a dohánytripsz áttelelő egyedeinek egy része vírusgazda, amelyek a fiatal növényeket tavasszal fertőzhetik.



Mindebből adódóan feltétlenül fenn kell tartani a palántanevelők környékének gyommentességét, a palántanevelőkben és a kiültetést követően a fiatal növények inszekticides kezelését.



táblázat letöltése



Budapest, 2007-08-27.





Dr. Jenser Gábor









Kövessen minket