Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

....2007. (...) FVM rendelet a történelmi bázis jogosultságról és a vis maior esetén alkalmazandó egyes szabályokról

2007.09.19. 7:35:04

....2007. (...) FVM rendelet a történelmi bázis jogosultságról és a vis maior esetén alkalmazandó egyes szabályokról

2007.09.19.




Tájékoztatás és figyelem felhívás!



Az itt közzétett, szám és kihirdetési időpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba, kihirdetése folyamatban van. A közzététel tájékoztató jellegű, a jogalkalmazók a Magyar Közlönyben történő kihirdetést kötelesek megvárni. Csak a Magyar Közlönyben kihirdetett és hatályba lépett rendelet alkalmazható!


A Magyar Közlönyben történő kihirdetésre megküldve 2007.szeptember 18-án

 

dr. Mikó Zoltán



A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény (továbbiakban: Tv) 81. §-a (3) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

 

1. §

 

E rendelet alkalmazásában

a) mezőgazdasági termelő: az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatásokhoz (SAPS) kapcsolódó 2007. évi kiegészítő nemzeti támogatások (top up) igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 29/2007. (IV. 20.) FVM rendelet (továbbiakban: R.) 1. § 1. pontjában meghatározott termelő;

b) történelmi bázis: az R. 1. § 5. pontjában meghatározott bázis;

c) történelmi bázis jogosultság: az R. 1. § 7. pontjában meghatározott jog;

d) mezőgazdasági vagyoni értékű jog: a Tv. 9. § n) pontjában meghatározott jog;

e) átruházás: a történelmi bázis jogosultság egészének vagy részének, egy vagy több átvevőnek történő eladása, elajándékozása;

f) ideiglenes átengedés: a történelmi bázis jogosultság egészének vagy részének, egy vagy több átvevőnek, meghatározott időre történő bérbeadása, haszonkölcsönbe adása;

g) átadó: az a mezőgazdasági termelő, akinek történelmi bázis jogosultságai átruházásra, ideiglenes átengedésre kerültek egy vagy több másik mezőgazdasági termelő részére;

h) átvevő:

ha) az a) pont szerinti mezőgazdasági termelő,

hb) az a személy, aki, illetőleg amely mezőgazdasági tevékenység végzése céljából, az átírási kérelem benyújtásával egyidejűleg a Tv. 28. §-ában foglalt regisztrációs kötelezettségének eleget tesz,

és akire, illetőleg amelyre a történelmi bázis jogosultságokat átruházzák vagy ideiglenesen átengedik;

i) átírás: átruházás, ideiglenes átengedés, öröklés, jogutódlás, lemondás, megvonás miatti történelmi bázis jogosultság átvezetése egyik mezőgazdasági termelő nevéről egy vagy több másik mezőgazdasági termelő nevére, illetve az országos tartalék javára.

j) teljes gazdaság: az R. 1. § -ának 3. pontjában meghatározott gazdaság;

k) ENAR nyilvántartás: a szarvasmarha-fajok egyedeinek jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 99/2002. (XI. 5.) FVM rendeletben, illetve a juh- és kecskefajok egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 47/2005. (V. 23.) FVM rendeletben szereplő nyilvántartás.

 

 

2. §

 

(1) A történelmi bázis jogosultság jogosultjának személyében bekövetkezett változás esetén a nyilvántartásban történő - a vonatkozó szerződésen alapuló - átírás iránti kérelmet átruházás, illetve ideiglenes átengedés esetén a feleknek közösen, öröklés, illetve jogutódlás esetén az örökösnek (jogutódnak), kizárólag a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtania az MVH-hoz, ellenkező esetben a kérelem elutasításra kerül.

 

(2) A termelő a megállapított történelmi bázis jogosultságáról vagy annak egy részéről az országos tartalék javára az MVH által erre rendszeresített formanyomtatványon ellentételezés nélkül lemondhat.

 

 

3. §

 

(1) A történelmi bázis jogosultság egészben, vagy részben - a (3)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével - csak olyan mezőgazdasági termelőre ruházható át, illetve ideiglenesen olyan mezőgazdasági termelőnek engedhető át, akit, illetőleg amelyet az MVH a Tv. 28. §-ában foglaltak szerint nyilvántartásba vett.

 

(2) Az átvevőnek a történelmi bázis jogosultság átírási kérelmen nyilatkoznia kell arról, hogy az átruházott vagy ideiglenesen átengedett történelmi bázis jogosultságban szereplő tevékenységet az átruházással vagy ideiglenes átengedéssel érintett mértékben legalább 2008. december 31-ig fenntartja. Az MVH a nyilatkozat tartalmának betartását ellenőrizheti. A nyilatkozat tartalmának be nem tartása a vonatkozó átruházott bázis jogosultságok utáni kifizetés megvonásával jár.

 

(3) Az R. 2. § b) pontja szerinti esetben a történelmi bázis jogosultság átruházása, illetve ideiglenes átengedése iránti kérelmet az MVH csak abban az esetben hagyja jóvá, ha a tejkvótával rendelkező mezőgazdasági termelő (2) bekezdés szerinti nyilatkozatában a történelmi bázis jogosultság átruházásával, illetve ideiglenes átengedésével egyidejűleg a történelmi bázis jogosultságban meghatározott mértékű tejkvótát is átruházza az átvevőre.

 

(4) Az R. 2. § hb) és ib) pontjai szerinti esetben a történelmi bázis jogosultság átruházása, illetve ideiglenes átengedése iránti kérelmet az MVH csak abban az esetben hagyja jóvá, ha a történelmi bázis jogosultság átruházásával illetve ideiglenes átengedésével egyidejűleg a történelmi bázis jogosultságban meghatározott mértékben a dohánytermeléshez kötött nemzeti támogatási jogosultságról szóló 51/2006. (VII. 5.) FVM rendelet (a továbbiakban: 51/2006. (VII. 5.) FVM rendelet) alapján megállapított dohánytermeléshez kötött nemzeti támogatási jogosultság is átruházásra kerül.

 

(5) A (2)-(4) bekezdés szerinti szerződés jóváhagyására a Tv. 76.§ (2) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni. Kivételt képeznek ez alól a 2007. január 1. és jelen rendelet hatályba lépésének időpontja között létrejött szerződések, amelyeket legkésőbb 2007. október 31-ig kell benyújtani az MVH-hoz. A történelmi bázis jogosultság átírását az MVH csak abban az esetben hagyja jóvá, amennyiben a szerződés egyértelműen rendelkezik a történelmi bázis jogosultság átruházásáról, illetve ideiglenes átengedéséről.

 

 

4. §

 

(1) Az átírási kérelemhez mellékelni kell a kérelmet alátámasztó teljes bizonyító erejű magánokiratok fénymásolatát (kivéve lemondás esetén).

 

(2) Ideiglenes átengedés esetén az átengedés időtartamát években kell megadni, amely azonban egy támogatási évnél rövidebb nem lehet.

(3) A teljes állatállomány, illetve tejkvóta örökösödés útján történő átszállásakor, amennyiben a hagyatékátadó végzés másként nem rendelkezik, a történelmi bázis jogosultság annak a termelőnek a tulajdonába kerül, aki a teljes állatállományt és a tejkvótát átveszi.

(4) A jogosult személyében történő változás nyilvántartásba való átvezetésének évében az adott jogcímhez kapcsolódó történelmi bázis jogosultság további átruházására, illetve ideiglenes átengedésére nem kerülhet sor. Kivéve az állatlétszám, illetve tejkvóta alapján megállapított történelmi bázis jogosultságokat, ha az átruházás vagy ideiglenes átengedés a teljes gazdasággal együtt, az ENAR nyilvántartás alapján történik.

 

 

5. §

 

(1)   Az anyatehén-; hízott-bika-, extenzifikációs szarvasmarha- és kedvezőtlen adottságú területeken történő anyajuhtartás támogatása esetén az átruházható, illetve ideiglenesen átengedhető minimális támogatási jogosultság jogcímenként 1 egységnyi történelmi bázis jogosultság.

 

(2) Tejtámogatás esetén, amennyiben a kérelem nem a teljes történelmi bázis jogosultság átruházására, illetve ideiglenes átengedésére vonatkozik, a minimálisan átírható mennyiség 3000 kg tejkvóta bázis jogosultság.

 

(3) Az átvevő nem részesülhet az átadó rendelkezésére álló történelmi bázisjogosultság számánál nagyobb mértékben a történelmi bázis jogosultságból.

 

 

6. §

 

(1) Azon átírási kérelmeket, melyeket adott év szeptember 30-ig, 2007. évben október 31-ig igazolható módon postára adnak, az MVH a tárgy támogatási évre vonatkozóan bírálja el. Az ezen kérelmekben kért történelmi bázis jogosultságok az adott évre vonatkozóan kerülnek átírásra. Az ezt követően postára adott kérelmeket, jóváhagyás esetén az MVH a következő támogatási évre veszi figyelembe.

 

(2) Amennyiben öröklés vagy jogutódlás következtében kerül átírásra a történelmi bázis jogosultság, úgy az átírási kérelmet az öröklés vagy jogutódlást alátámasztó dokumentum jogerőre emelkedését követő 30 napon belül be kell nyújtani.

 

(3) A bejelentés vagy annak elmulasztása nem érinti az örökös jogállását. Az örökös a történelmi bázis jogosultságából fakadó jogait csak az MVH-nak történő, a (2) bekezdés szerinti bejelentést követően gyakorolhatja.

 

(4) Az átírási kérelmet kizárólag teljes mértékben, az MVH által erre rendszeresített formanyomtatványon lehet visszavonni, legkésőbb az átírási kérelemre vonatkozó döntés jogerőre emelkedéséig.

 

 

7. §

 

(1) Virginia dohány és Burley dohány esetében a termelői csoport legkésőbb 2007. év október 31-ig postára adja az 51/2006. (VII. 5.) FVM rendelet alapján megállapított dohánytermeléshez kötött nemzeti támogatási jogosultság átruházásával, illetve ideiglenes átengedésével kapcsolatos átruházási-, ideiglenes átengedési szerződések a termelői csoport által hitelesített fénymásolatát. A 2006. december 31. után kötött szerződés abban az esetben fogadható el, amennyiben tartalmazza a vonatkozó történelmi bázis jogosultságról való rendelkezést.

 

(2) A termelői csoport a szerződésekkel együtt megküldi az alábbi kötelező adatokat tartalmazó listát:

a) szerződő felek regisztrációs száma, neve megjelölve az átadó, illetőleg átengedő és átvevő személye;

b) átruházott, ideiglenesen átengedett dohánytermeléshez kötött nemzeti támogatási jogosultság mértéke két tizedesjegy pontossággal.

 

(3) A történelmi bázis jogosultság ezen átruházásoknak, ideiglenes átengedéseknek megfelelően módosításra kerül.

 

 

8. §

 

A történelmi bázis jogosultságok használati jogának, valamint a nemzeti történelmi bázis jogosultságok mennyiségének nyomon követése érdekében nyilvántartást kell működtetni. A nyilvántartás működtetését, illetve a működtetés kapcsán felmerülő hatósági feladatokat az MVH látja el.

 

 

9. §

 

A ki nem osztott, vagy megvont, vagy a mezőgazdasági termelő által lemondott történelmi bázis jogosultságokból országos tartalékot kell képezni. Az országos tartalékból a SAPS alkalmazása alatt bázis jogosultság igénylésére nincs lehetőség.

 

 

10. §

 

(1) Ez a rendelet - a (6) bekezdésben foglaltak kivételével - a kihirdetést követő nyolcadik napon lép hatályba. A (6) bekezdésben foglaltak a rendelet kihirdetését követő harmadik napon lépnek hatályba.

 

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 1. §-ának 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

 

"18. birtokátruházás: a kérelmen bejelentett állatok (egyedek) összességének birtokon tartási időszak alatt egy átvevőnek történő eladása;"

 

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 14. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

"(4) A 2. § ca) és e) pontok szerinti támogatási jogcímekhez kapcsolódó birtokátruházás esetén az átruházó által igényelt támogatás az átvevőnek kerül kifizetésre, ha az átvevő

a) az átruházást követően 15 napon belül az MVH által rendszeresített formanyomtatványon értesíti az MVH-t az átruházásról, és igényli a támogatást,

b) mellékeli az átruházásról szóló szerződés másolatát, és

c) teljesíti a támogatás igénybevételéhez szükséges összes feltételt."

 

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 15. §-a hatályát veszti.

 

(5) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 36. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

 

"(10) A történelmi bázis és a történelmi bázis jogosultság hektárban, két tizedesjegy pontossággal kerül meghatározásra."

 

(6) Az R. 48.§-a az alábbi (6)-(13) bekezdésekkel egészül ki:

 

"(6) Amennyiben a termelő az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról, valamint egyes agrár tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 44/2007. (VI. 8.) FVM rendelet (a továbbiakban: 44/2007. (VI. 8.) FVM rendelet) alapján elháríthatatlan külső ok (vis maior) bekövetkezéséről káresemény igazolási kérelmet nyújtott be, köteles parcellák szerinti bontásban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes megyei szervét a dohány betakarítás befejezéséről, vagy annak várható időpontjáról értesíteni. Az értesítésről a termelő úgy köteles gondoskodni, hogy arról a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes megyei szerve a dohány betakarítás befejező napjáig tudomást szerezzen. (7) A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes megyei szerve a bejelentésben szereplő időpontot követő tizenöt napon belül:

a) a helyszínen ellenőrzi hogy a termelő a termést - az iparilag hasznosíthatatlan részek (így különösen a kacs levél) kivételével - ténylegesen betakarította-e, és

b) a kár mértékét - a 44/2007. (VI. 8.) FVM rendelet 3.§ (2) bekezdésében foglaltak megfelelő alkalmazásával - ismételten igazolja.

 

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a kérelem benyújtásáról, valamint a helyszíni ellenőrzés lebonyolításának feltételrendszeréről internetes honlapján közleményt tesz közzé.

 

(8) A termelő a bejelentésben megjelölt parcellák esetében az ellenőrzés lebonyolítására rendelkezésre álló időtartam alatt, illetve annak befejezéséig köteles biztosítani azokat a feltételeket, amelyek a (7) bekezdésben foglaltak ellenőrzéséhez szükségesek.

 

(9) Amennyiben a termelő az elháríthatatlan külső ok (vis maior) bejelentéssel érintett parcellán a rendelet hatályba lépését megelőzően a dohányt már betakarította, a (6) bekezdés szerinti bejelentést ebben az esetben is meg kell tennie azzal, hogy a bejelentésben e körülményre utalni kell. Ebben az esetben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes megyei szerve, az érintett parcellákat, és a már betakarított dohányt a helyszínen ellenőrzi, és ezen vizsgálat eredménye alapján igazolja a dohány betakarításának a tényét, valamint a kár mértékét.

 

(10) A termelő a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes megyei szerve által kiállított igazolás alapján a 44/2007. (VI. 8.) FVM rendeletben foglaltak szerint az elháríthatatlan külső ok (vis maior) bekövetkezéséről ismételt bejelentést tesz az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS) 2007. évi igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről 28/2007 (IV. 20.) FVM rendelet 16 §-a szerint az MVH azon szervéhez, amelyhez a támogatási kérelmet benyújtották.

(11) Az elháríthatatlan külső ok (vis maior) bejelentéssel érintett parcellák esetében a támogatásra való jogosultságot, illetve annak mértékét - a (13) bekezdésben foglalt eset kivételével - a (6)-(10) bekezdésben foglaltak szerint ismételten ellenőrzött és ennek alapján kiadott igazolás alapján kell megállapítani.

 

(12) Amennyiben a termelő a (6) vagy a (8) bekezdésben foglaltakat nem teljesíti, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes megyei szerve az igazolás kiadását - e körülményre hivatkozással - megtagadja.

 

(13) Amennyiben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes megyei szerve az ellenőrzést a (7) bekezdésben foglaltak szerinti időtartamon belül nem végzi el, a termelő mentesül a (8) bekezdésben foglalt kötelezettségének teljesítése alól és az MgSzH nem állíthatja ki a (7) bekezdés szerinti igazolást. Ebben az esetben a támogatásra való jogosultság valamint a támogatás összegének megállapításakor a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal illetékes megyei szerve által korábban kiadott igazolásban már megállapított kár-mértéket kell figyelembe venni."

 

(7) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 62. §-ának. (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 

"(5) A (4) bekezdésben jelzett módosítást az ügyfél kérelmére az MVH végzi el. A módosítással kapcsolatban az MVH tájékoztatót tesz közzé legkésőbb 2007. október 31-ig."

 

(8) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 62. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő lép:

 

"(7) Az MVH a történelmi bázisról szóló hatósági bizonyítványt 2008. február 28-ig megküldi a mezőgazdasági termelő részére."




(9) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az 51/2006. (VII. 5.) FVM rendelet 3.§-ának (4) bekezdése a következővel egészül ki:

 

"A változásról a dohánytermelői csoport haladéktalanul értesíti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Központi Hivatalát."

 

 

Budapest, 2007. szeptember " "

 

Gráf József

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter






Forrás: FVM - Jogi Főosztály









Kövessen minket