Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

109/2007. (IX. 28.) FVM rendelet a termésbecslésről

2007.10.02. 8:34:18

109/2007. (IX. 28.) FVM rendelet a termésbecslésről

2007.10.02.



Az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló 1997. évi CXIV. törvény 10. § (2) bekezdés d) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:


1. § (1) A várható termés előzetes felmérése érdekében a búza, az őszi durum búza, a rozs, az őszi árpa, a tavaszi árpa, a tritikálé, az őszi káposztarepce, a zab, a fénymag, a magborsó, a szója, a rizs, a kukorica, a burgonya, a napraforgó, a cukorrépa, a dohány, a vöröshagyma, a paradicsom, a fűszerpaprika, a kajszibarack, az alma és a szőlő termésbecslését el kell végezni.

(2) A termésbecslés a mezőgazdasági hasznosítású földterülettel rendelkező, mezőgazdasági tevékenységet folytató jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, költségvetési szerv (a továbbiakban: gazdálkodó szervezetek), valamint a mezőgazdasági hasznosítású földterülettel rendelkező, mezőgazdasági tevékenységet folytató természetes személy, egyéni vállalkozó vagy családi gazdálkodó (a továbbiakban: egyéni gazdálkodók) termelésre vonatkozó adatai alapján készül.


2. § A termésbecslést

a) a gazdálkodó szervezet vezetője által kijelölt mezőgazdasági szakember,

b) az egyéni gazdálkodó földterületére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervének (a továbbiakban: MgSzH) falugazdász munkatársa

végzi.


3. § (1) A termésbecslés keretében - az e rendelet mellékletében meghatározott határidő szerint - állapotminősítést, előzetes, majd végleges termésbecslést kell végezni a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által kiadott, egységes szerkezetbe foglalt Jelentőtömbben meghatározottakra figyelemmel, amelyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továbbiakban: Központ) küld meg az MgSzH részére. Az MgSzH a Jelentőtömböt továbbítja a gazdálkodó szervezetek, valamint a falugazdászok részére.

(2) A termésbecslést végző mezőgazdasági szakember, valamint a falugazdász az általa megállapított termelési adatokat tartalmazó termésbecslést a Jelentőtömbben foglalt formanyomtatvány szerint, az abban foglaltakat figyelembe véve megküldi az MgSzH részére, amely a megküldött termelési adatokat a továbbiakban kizárólag statisztikai célra használhatja fel.

(3) Az MgSzH a beérkezett termésbecslések alapján megyei összesítést készít, amelyet - az e rendelet mellékletében meghatározott határidő szerint - megküld a Központnak.

(4) A Központ a megyei összesítésekről országos jelentést készít és azt - az e rendelet mellékletében meghatározott határidő szerint - megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak.


4. § A termésbecslés határidőre történő szakszerű elvégzéséért a 2. §-ban meghatározott, a termésbecslés elvégzésével megbízott személyek a felelősek.


5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.


 

Csatolt dokumentumok:


 

Forrás: FVM









Kövessen minket