Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Egységes eljárásrend a dohány vis maior esetek ügyintézéséhez

2007.10.15. 9:19:03 Egységes eljárásrend a dohány vis maior esetek ügyintézéséhez

2007.10.15.



Amennyiben 44/2007. (VI. 8.) FVM rendelet 3. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott esemény folytán vis maior helyzet alakul ki a gazdálkodó / mezőgazdasági üzem (továbbiakban: károsult) területén, a bejelentést a káresemény bekövetkezésének helye szerint illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal köteles kivizsgálni az alábbi eljárási rend szerint, és a káresemény kivizsgálását követően az esetleges kár mértékéről igazolást kiadni.



1. A károsult földterületét sújtó természeti csapást, illetve szélsőséges időjárási körülményt (földrengés, árvíz, szélvihar, aszály, belvíz, tüzeset, jégkár, fagykár stb.) a gazdálkodónak az 1 sz. melléklet kitöltésével kell bejelenteni két példányban, amit a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz vagy az illetékes falugazdászhoz kell benyújtani.



Amennyiben a káresemény bejelentése nem az említett formanyomtatványon történik az MgSzH a kivizsgálásra akkor is kötelezett.



Az MgSzH a bejelentést követő 15 napon belül köteles kivizsgálni az abban foglaltakat.



2. A bejelentés tényéről az MgSzH befogadó igazolást / 2. sz. melléklet / állít ki két példányban, amely tartalmazza a gazdálkodó adatait, regisztrációs számát, a beérkezés idejét, az iktatási számot, továbbá a bejelentett vis maior okát.



3. A károsult a káreseményt a 44/2007. (VI. 8.) FVM rendelet mellékletének kitöltésével / jelen eljárási rend 3. sz. melléklete / valamint a K0076 formanyomtatványon a vis maior eseményt a támogatási igény elbírálásában érdekelt MVH felé bejelenti és mellékeli az MgSzH által kiadott befogadó nyilatkozat egy példányát.



4. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a kár esemény bejelentésétől számított 15 napon belül helyszíni szemlét tart, és az ott tapasztaltakat az I. számú szemlejegyzőkönyvben / 4. sz. melléklet / rögzíti.

A szemlézés időpontjáról a károsultat a helyben szokásos módon értesíteni kell. A szemlejegyzőkönyv termelő vagy annak képviselője által aláírt egy példányát a helyszínen a gazdálkodónak vagy annak képviselőjének át kell adni.



5. A károsult köteles a betakarítás befejezésének tényét vagy annak várható időpontját írásban bejelenteni a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz vagy az illetékes falugazdásznak / 5. sz. melléklet /, és a bejelentéstől számított 15 napig biztosítani azokat a feltételeket, amelyek az újbóli ellenőrzés végrehajtásához szükségesek.

A töves betakarítási termesztés-technológiát alkalmazó gazdálkodó esetében a bekövetkező betakarítás időpontját kell bejelenteni.



6. Az MgSzH a bejelentést követő 15 napon belül köteles ismételt, végleges szemlét tartani, amely során felvételre kerül a II. számú szemlejegyzőkönyv / 6. sz. melléklet /, amelyben rögzítésre kerül a várható termés mennyisége is, illetve a végleges igazolás kiadására irányuló javaslattétel.

A szemlézés időpontjáról a károsultat a helyben szokásos módon értesíteni kell. A szemlejegyzőkönyv egy példányát a helyszínen a károsultnak vagy annak képviselőjének át kell adni.

A végleges szemlének a hivatal hibájából történő elmaradása a gazdálkodóra nézve hátrányos jogkövetkezménnyel nem járhat.



7. A végleges szemle eredményétől függően az MgSzH vagy írásban elutasítja a károsult vis maior bejelentését, vagy igazolást állít ki / 7. sz. melléklet /, amit a gazdálkodó a 8. sz. melléklet kitöltésével az MVH -hoz továbbít.



8. A Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal az I. számú szemle és a végleges szemle közötti időszakban is jogosult ellenőrizni a vis maior-ra bejelentett területet, de jogkövetkezménnyel járó határozatot csak abban az esetben hozhat, ha a károsult vagy annak képviselője a szemlén jelen van.



9. A gazdálkodó a vis maior megállapítás tárgyában tett bejelentését az ügymenet bármely időszakában visszavonhatja, ha a kár mértékében változás (kedvező esemény) következett be.



Csatolt dokumentumok:



Bejelentés és kérelem (RTF)

Nyilatkozat (RTF)

Bejelentő lap (RTF)

Dohány ültetvények szemlejegyzőkönyve I. (RTF)

Bejelentés a dohányterült betakarításáról (RTF)

Dohány ültetvények szemlejegyzőkönyve II. (RTF)

Igazolás (RTF)

Kiegészítés (RTF)



Kapcsolódó cikkek:

44/2007. (VI. 8.) FVM rendelet





Forrás: MgSzH










Kövessen minket