Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az ULT Magyarország Zrt. nagyra értékeli a Virginia dohánytermelők teljesítményét

2007.12.05. 8:06:52

Az ULT Magyarország Zrt. nagyra értékeli a Virginia dohánytermelők teljesítményét

2007.12.05.


Az ULT Magyarország Zrt. befejezte a Nyidoter Kft Virginia dohánytermelőinek 2007. évi termésének felvásárlását. A kedvezőtlen termesztési körülmények ellenére, dohánytermelőink 4.361,995 tonna dohányt értékesítettek felénk, mely meghaladja a szerződött mennyiséget.


Fekete Tibor agronómiai igazgatóA felvásárlás 2007. szeptember 4. kezdődött és 59 napig tartott. Naponta megközelítőleg 75 tonna átvétele történt meg. A leszerződött 2.797,5 ha területen, 4.350,1 tonna megtermelését és értékesítését vállalták a termelők 1.550 kg/ha átlagterméssel. A hektáronkénti értékesített termésmennyiség átlagosan 1.559 kg/ha. A megyénkénti elért termésmennyiségek eltérőek. A legmagasabb elért átlagtermés Hajdú-Bihar megyében volt, ahol 1.693 kg/ha az értékesítettek termelőink. Ezt követi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1.582 kg/ha, majd Bács-Kiskun megye 1.274 kg/ha, Heves megye 1.199 kg/ha, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 935 kg/ha és legvégül Jász-Nagykun-Szolnok megye 783 kg/ha átlagterméssel. Az elért átlagtermések vizsgálata községek szintjén is megtörtént, mely kimutatás csatoltan megtalálható.



Az ULT Magyarország Zrt. részéről nagyra értékeljük a Virginia dohánytermelőink teljesítményét, hogy a szerződéses kötelezettségeiknek, a vállalt termésmennyiséget leszállítva, a Termelői Csoportjuk szintjén eleget tettek. Sikeresnek tartjuk a 2007.-ben bevezetésre került felárrendszerünket, mely értelmében a szerződött mennyiség fölött értékesített termelőink többlet dohányának ellenértékét az elért átlagáruk 50%-os kiegészítésével fizetjük ki. Az idei évben 150 termelőnek számoltunk el felárat, melyet a héten utalunk át a Nyidoter Kft-nek. A Termelői Csoport a termesztési szerződés értelmében utalja tovább termelőinek a felárat, akik az utolsó felvásárlási naphoz viszonyítva 15 napon belül dohánykijárandóságukhoz jutnak.



 hspace=Az értékesített dohányok minősége sajnos elmaradt a korábbi évek átlagától. Az elért felvásárlási átlagár 138,56 Ft/kg. A nyári aszályos időjárás drasztikusan megemelte a dohányok átlagos nikotin tartalmát, ami az értékesítésnél és a keverékek kialakításánál gondot okozott. A belföldi piacon értékesített mennyiségünk így csökkent a magas nikotin szint miatt. A válogatás minősége nem javult. Némi javulás tapasztalható viszont a kacsgátlás területén, mely kevesebb idegen anyag mennyiséget eredményezett a felvásárolt leveles dohányokban. Ezen a területen tovább kell folytatnunk a 2007-ben megkezdett programunkat.



A Burley dohányok felvásárlása 2007. december 10. (hétfő) kezdődik. Terveink szerint decemberben az elválogatott készletek erejéig 5 napot vásárolunk, majd 2008. január 3. folytatjuk. A 2007. évi termésű Burley dohányok felvásárlását január hónap végével be kívánjuk fejezni.


Az elért átlagtermések vizsgálata községek szintjén.


Fekete Tibor

agronómiai igazgató









Kövessen minket