Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Felhívás nitrátérzékeny területeken gazdálkodók részére

2008.02.25. 13:20:57

Felhívás nitrátérzékeny területeken gazdálkodók részére

2008.02.25



Nitrátérzékeny területen történő gazdálkodás főbb szabályai



A 2001. évben hatályba lépett Nitrátrendelet (49/2001. (IV. 3) sz. Korm. rend.) meghatározta Magyarországon a nitrátérzékeny területen lévő települések listáját, mely településeken a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát-szennyezésének a megakadályozása, ill. csökkentésének érdekében szabályozta a mezőgazdasági tevékenységet folytatók gazdálkodását.

A 27/2006. (II. 7.) számú Kormányrendelettel módosított 49/2001. (IV. 3.) Kormányrendeletet hatálya kiterjed valamennyi mezőgazdasági tevékenységet folytatóra.



Nitrátérzékeny területen továbbra is be kell tartani az alábbiakat:

• Szerves trágyával kijuttatható nitrogén mennyisége hektáronként nem lehet több 170 kg/év dózisnál.

• December 1. és február 15. között tilos trágyát kijuttatni.

• Betakarítás után könnyen oldódó nitrogént tartalmazó trágya, ammónium- és nitráttartalmú műtrágya csak akkor juttatható ki szántóterületre, ha abban az évben újabb kultúra kerül ugyanoda.

• Tilos a trágyázás vízzel telített, fagyott, hótakaróval borított területeken.

• A kiszórt istállótrágyát azonnal (max. 14 nap alatt) be kell dolgozni a talajba.

• Hígtrágya termőföldön történő elhelyezése talajtani szakvéleményre alapozottan csak a talajvédelmi hatóság engedélyével lehetséges (nem nitrátérzékeny területeken is), a hígtrágya kijuttatásánál is 170 kg/ha/év lehet maximum a kijuttatható nitrogén mennyisége.

• Ideiglenes trágyakazal, trágyaszarvas mezőgazdasági tábla szélén elszivárgás elleni védelem nélkül max. 2 hónap időtartamra alakítható ki, ott, ahol a talajvíz legmagasabb szintje 1,5 m alatt van és nincs 100 m-en belül felszíni víz. Vízjárta területen, alagcsövezett tábla szélén ideiglenes trágyakazal nem létesíthető.

• Tilos hígtrágya, trágyalé és trágyatárolók csurgalékvizeinek bevezetése a vizekbe.

• Műtrágyát talajvizsgálatokra alapozott számítások alapján lehet felhasználni. A talaj tápanyag vizsgálatát legalább 5 (gyep területen 10) évente kell elvégeztetni.

• Az állattartó telepeket szigetelt, a trágyakijuttatási tilalmi időket is figyelembe vevő nagyságú trágyatárolóval kell megépíteni. A már üzemelő állattartó telepek trágyatárolóinak az előírásoknak megfelelő átalakítását a nitrát-rendeletben meghatározott határidőre végre kell hajtani.

• ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG: Nitrátérzékeny területen minden mezőgazdasági tevékenységet folytatónak az adatszolgáltatást megalapozó folyamatos nyilvántartást kell vezetni. Az adatszolgáltatást a rendelet melléklete szerinti adatlap kitöltésével és annak a tárgyévet követő év február 28-ig a mezőgazdasági tevékenység helye szerint illetékes talajvédelmi hatósághoz (Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 8229 Csopak, Kishegyi u. 13.) való beküldésével kell végrehajtani. Az adatlap elektronikus úton történő beküldésére nincs lehetőség.

• Szankció: Amennyiben a mezőgazdasági tevékenység folytatója nitrátérzékeny területen az előírásokat nem, vagy nem megfelelő módon teljesíti, termőföldön a talajvédelmi hatóság, állattartó telepen a környezetvédelmi hatóság nitrátszennyezési bírság megfizetésére kötelezi, mely 50.000 – 500.000 Ft közötti összeg lehet.

• Az adatszolgáltatással és az azt megalapozó folyamatos nyilvántartással kapcsolatos előírások megszegésének mértékétől függően a talajvédelmi hatóság 10.000 – 100.000 Ft közötti bírságot ró ki.



A 81/2007. (IV.25.) Kormányrendelet szerint a nitrátérzékeny területeket a MePAR –ban (Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer) blokkazonosítók alapján határozták meg. (Ez jelentheti azt is, hogy egy településen belül vannak nitrátérzékeny és nem nitrátérzékeny területrészek is).



Amennyiben a témával kapcsolatban bármilyen kérdés, probléma merülne fel, azzal a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság talajvédelmi felügyelőihez lehet fordulni. 



43/2007. (VI. 1.) FVM rendelet

a nitrátérzékeny területeknek a MePAR szerinti blokkok szintjén történő közzétételéről


Adatlap a 49/2001.(IV.3) Korm. rendelethez

a mezőgazdasági tevékenységet folytatók kötelező adatszolgáltatásához











Kövessen minket