Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Megfigyelési program

2008.04.24. 10:30:32

Megfigyelési program

2008.04.24.


Az Ult Magyarország Zrt és a NYIDOTER Kft Dr Jenser Gábor szakmai irányításával 2008-ban is folytatja a dohánytermesztés szempontjából különösen veszélyes két állati kártevő rajzásdinamikájának megfigyelését, valamint a fogott egyedszámok alapján szaktanácsadást biztosít az időbeni és hatékony növényvédelmi beavatkozásokra.



A programjaink a következőek:



Dohánytripsz ( Thrips tabaci Lindeman) megfigyelés: Az idei évben 5 helyszínen történik a csapdázás. (Apagy-Napkor, Bököny, Debrecen, Encsencs, Pócspetri) A csapdák kihelyezése a palántanevelő sátrakba 2008. április 15. történt meg. Az első leolvasás egy hét múlva április 22. volt. Jelenleg egyetlen csapdában sem találtunk fogott egyedet. A napi átlaghőmérséklet emelkedésével viszont várható a dohánytripszek nagyobb számú megjelenése és az intenzív sátorszellőztetések folyamán könyen bejutnak a palántanevelőkbe. A jövő heti leolvasás eredménye döntő lesz az első védekezés időpontjának megállapítása szempontjából.


Képek



Vetési Bagolylepke (Agrotis segetum Denis et Schiffermüller) megfigyelés: Az idei termesztési szezonban 15 helyszínen történik a megfigyelés szexferomonos csapdázással. Ez a 15 helyszín reményeink szerint reprezentálhatja a teljes termesztési körzetünket. A csapdák kihelyezése a héten (április 22.) történt meg, az első leolvasás a jövő hét kedden lesz. A fogott egyedszámról és az esetleges védekezések időpontjáról, valamint az alkalmazható készítmények köréről tájékoztatjuk majd Önöket.


Képek


Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt.









Kövessen minket