Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A görög muslin kisebbség megélhetése veszélyben

2008.06.03. 13:03:15

A görög muslin kisebbség megélhetése veszélyben

2008.05.03.


Egy világtól távoli görög kisváros korlátaival és kávézóival, ahol az emberek mezőgazdaságból élnek. Hussein Emin ráülve egy törött kisszékre, farmján dicsérte a dohánytermesztés erényeit.



"Az én gyermekkoromban senki sem hagyta el ezt a falút "  mondta szemlélődve Skiada irányába, amely egy kicsi etnikai török közösség lakhelye észak-kelet Görögországban. "és amíg munka van, így is lesz " hozzátette.



 vspace=A világ ez a távoli sarka az Európai Unió legszegényebb régiójának az egyike, ahol 100 000 muzulmán kisebbség él Török és szláv kisebbséggel együtt.

Mindig is a fő megélhetése volt ennek a népnek a dohánytermesztés. De az Európai Unió 2006 évi reformja után az embereknek ezen a vidéken át kell gondolniuk a jövőjüket.



Az EU tagok, akik között a görögök is ott vannak 2004 évben egyetértettek abban, hogy a támogatásokat kétfelé vágják 2010-től és annak egy részét a vidékfejlesztésbe csoportosítsák át.

A dohány előállítás az országban 80 % csökkent 2006 évhez képest és a termelők száma is jelentősen leapadt 50 000 – ről - 15 000 főre az UNITAB adatai szerint.



Észak Görögország kevés területének egyike a keleti mediterrán medencében, amely kedvező a Basma típusú dohány termesztésének, amely a gyártok által igen keresett típusú dohány. Egy évszázaddal ez előtt a kormányelnök Costa Karamanlis apai nagyapja is dohánytermelő volt ezen a vidéken.



Az idevalósiak szerint nem nagyon van alternatívája a dohánytermesztésnek, mert ez a föld csak búza és dohánytermesztésre alkalmas - mondja a 44 éves Hussein Sezoit farmer.

Állattartásra is alkalmas volna ez a terület, de rengeteg pénz kellene ennek a beindítására és nem tudunk pénzt előteremteni.

Sezoi közel 18 000 euró értéket termel meg ezen a vidéken a közel 2 hektár területén, amit feleségével és két gyermeke segítségével művel, amely 8-9000 euró profitot jelent családja számára. „ nem sok haszon, de csinálnunk kell a megélhetés miatt „



Nem hagyhatjuk sorsukra ezeket a kisebbségeket, vallják a szakszervezetek, mert a falvak ki fognak ürülni és a lakosság a jövőjét valahol máshol elsősorban a városokban fogja keresni. Nincs alternatíva a dohánytermesztésnek ezen a vidéken a lakosság őshazájában tartására, mondja a görög konföderáció Yiannis Tsiforos-t, agrár ügyekért felelős főintézője (Paseges.)



A dohánytermesztés Görögországban nagyon visszaesett, valamikor 112 000 tonnát termeltek ebben az országban, ma már csak 20 000 tonnát termelnek, Paseges szerint.



A termelők azt akarják, hogy a görög kormány folyamodjon Brüsszelhez a dohány téma újratárgyalása tárgyában, mert az EU legfelsőbb mezőgazdasági szerve nem sok mindent lát a szegényes vidékek problémájából.



A dohány reform 2004-ben az összes dohánytermelő tagország véleményére támaszkodott – mondta nem régen Mariann Fischer Boel, amikor a görög mezőgazdasági miniszter kollegájával Alexandros Kontos-al tárgyalt Athénben.



A dohánytermelők kiharcoltak maguknak egy rész sikert májusban, amikor is az EU parlament elfogadta a jelenlegi helyzet 2013-ig történő meghosszabbítását.

Ez épp csak arra elég, hogy fellélegezzenek az emberek mondta Damianos Maroufidis aki Pasegesat szakszervezet vezetőségének tagja a Thrace régióban.





Forrás: AFP, -- francia Press Agency









Kövessen minket