Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermelők figyelmébe

2008.06.13. 12:07:00

Dohánytermelők figyelmébe

2008.06.13.


Szeretném felhívi figyelmüket az elmúlt heti dohánytripsz (Thrips tabachi Lindeman) csapdák által fogott folyamatosan emelkedő egyedszámokra.



A dohány területeket folyamatosan szemlézve, egyre több helyen találunk TSWV fertőzött töveket Virginia és Burley ültetvényekben egyaránt. A tapasztalatunk az, hogy amennyiben a dohánypalánta a kiültetést megelőzően megkapta a megfelelő, technológiailag is előírt imidacloprid-os kezelést a palántanevelő vízbe juttatva, valamint a termelő a megfelelő növényvédelmi kezelést az ültetést követően 10 napon belül újból elvégezte, ott a TSWV fertőzés jelenleg minimális. Sajnos több helyen viszont már most is kezdődő fertőzéssekkel találkozunk. Az általános védekezéseket az elkövetkező napokban, az időjárás függvényében mindenütt el kell végezni. A növényvédelmi védekezésekhez ajánlott készítmények köre az éves "Dohánytermesztési és Értékesítési Szerződés" 5. számú mellékletében megtalálhatóak, vagy a www.new.madosz.hu oldalon.



Felhívom figyelmüket, hogy csak a dohánytermesztésben engedélyezett növényvédő szerek használhatók fel a dohány növényvédelmére, az engedélyokiratokban leírt előírások betartásával! A növényvédelmi napló pontos, napra kész vezetése kötelező! A 103/2003. (IX. 11.) FVM rendeletnek megfelelően kezeljék a növényvédő szerrel szennyezett csomagoló eszközöket, hulladékokat!



A növényvédelmi napló eredeti példányát legkésőbb a beváltás megkezdésének időpontjáig be kell küldeni a NYIDOTER KFT-nek!







Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt.









Kövessen minket