Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Levél a Miniszter Úrnak

2008.07.18. 9:15:42

Levél a Miniszter Úrnak

2008.07.18.


Gráf József Úr

Miniszter

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési

Minisztérium

Budapest

Kossuth tér 11.

1055.







Tisztelt Miniszter Úr!





175 dohánytermelő nem kapta meg a 2007-évi top-up támogatás termeléstől szétválasztott részét, összességében 9, 4 milló forintot.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Közvetlen Támogatások Igazgatósága a támogatás folyósítását - július hó elején kézbesített – elutasító határozatában valamennyi termelő esetében azzal indokolta döntését, hogy nem rendelkeznek legalább 1,00 történelmi bázisjogosultsággal, alapozva ezt a 29/2007. (IV. 20) FVM rendeletben leírtakra.



A hivatkozott rendeletet tüzetesen áttanulmányozva sem olyan utalás, sem olyan rendelkezés abban nem található, mely szerint a termeléshez kötött támogatástól eltérő feltételek vonatkoznának a termeléstől szétválasztott támogatási részre. Tekintettel arra, hogy mind a SAPS, mind a top-up támogatásokra való jogosultság feltétele, hogy az igénylő akár összevontan ( üzemszerűen több növényféle termelésével) is, de legalább 1 ha regisztrált területtel rendelkezzék, - mely kitételnek mind a 175 termelő maradéktalanul megfelel – értetlenül állunk a hivatkozott határozattal szemben.



A bevezető részben említett 175 dohánytermelő kivétel nélkül kiegészítő tevékenységként átlagosan 0,59 ha. nagyságrendű területen folytatja ezt a megélhetéséhez szerény, de nélkülözhetetlen árbevételt biztosító tevékenységet. A termelési költségek magas szintje miatt éppen ez a támogatási rész lenne amely az egész éves fáradságos kézi munkájuk ellenértékét jelentené, ennek elmaradása a termelés veszteséges voltát eredményezi, melynek egyenes következménye lenne, hogy e termelői réteg már az ez évi termelésük végigvitelét sem vállalják.



Rendkívül szomorú lenne ez egy olyan ágazatban ahol a termelőknek az elsődleges feldoldozókkal évtizedek óta mindkét fél részéről komolyan vett és betartott termékértékesítési szerződésük van, piaci, értékesítési gondjaik nincsenek, sőt ez a probléma éppen a legnagyobb kézi munkát igénylő, természetes szárítású Burley dohányfajtát érinti, melyből az Unió területén, de a világpiacon is egyre nagyobb lesz a hiány, ezért ez a 150-200 to.mennyiségi kiesés a hazai feldolgozókat is rendkívül hátrányosan érinti.



A sérelmet szenvedett termelők felkérték szövetségünket arra, hogy pertársaság alakításával szerezünk érvényt követelésüknek, melynek keretében a késedelmes kifizetés miatt kártérítési ígényüket is elő kívánják terjeszteni.



Szövetségünk Elnöksége meg van arról győződve, hogy erre semmi szükség nincs, mivel a miniszérium vezetése megérti a termelők jogos követelését és intézkedik annak mielőbbi rendezéséről.



Tisztelt Miniszter Úr!



Szövetségünk Elnöksége nevében tisztelettel kérem, hogy a fent leírtak alapján szerezzen érvényt a 2007 évi 17. törvény 5 §-ban, különösen ezen belül a d. pontban leírtaknak, ami szerint:

- „ a piaci szereplők a jogszabályok keretei között kiszámíthatóan, és határidőn belül jussanak hozzá az őket megillető támogatásokhoz” -.





Pócspetri, 2008. július 17.





Tisztelettel:





Bényei Illés

elnök









Kövessen minket