Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

CORESTA PVY kísérlet felvételezési eredményei, Debrecen - Gáspár György-kert, 2008 Agroport-D Kft.

2008.07.29. 6:59:53

CORESTA PVY kísérlet felvételezési eredményei, Debrecen - Gáspár György-kert, 2008  Agroport-D Kft.

2008.07.29.



Az idei évben is, hasonlóan az előző évekhez, beállításra került a CORESTA PVY (burgonya y vírus) kísérlet az Agroport-D Kft. Debrecen – Gáspár György-kerti kísérleti területén.



A kísérlet célja különböző vírusrezisztencia források vizsgálata, a nem perzisztens vírusok terjedésének jobb megismerése, különös tekintettel a PVY vírusra és a PVY törzsek és elterjedtségük meghatározása.



A kísérletet 4 kontinensen (Európa, Afrika, Amerika, Ázsia) közel 20 országban azonos metodika szerint végzik. A kísérletek szervezését és koordinációját Dr. Teresa Doroszewska lengyel professzor asszony végzi.



A kísérletben szereplő virginia és burley fajták megegyeznek a korábbi években vizsgáltakkal: fogékony fajták: K326, NC95, K17, B21, Habana92; rezisztens fajták: VAM, TN86, VD, Wislica, PBD6, Pallagi5, Hevesi9.



A kísérlet 4 ismétlésben került beállításra, 25 töves parcellákon. A látható tünetek felvételezését 7-10 naponta végezzük, június elejétől augusztus közepéig. A PVY mellett minden előforduló vírust feljegyzünk.



A rezisztens fajtákon megjelent PVY-ból, illetve a nem azonosítható vírusokból mintavétel történik további vizsgálatok céljára.

Az alábbi táblázat tartalmazza az idei felvételezések eredményét július 22-ei dátummal bezárólag.









Az idei évben kísérleti telepünkön a korábbi évekhez képest korábban jelentek meg az első PVY fertőzött növények a fogékony fajták között, majd szinte lineárisan emelkedett a fertőzöttség a jelenlegi 85%-os szintig. A rezisztens fajtákon mintegy 2 hét késéssel jelentek meg a vírusfertőzés tünetei. A jelenlegi fertőzöttség a 7 fajta átlagában 14%.

Eltérően az előző három évtől az idén rendkívül nagy a PVY vírusnyomás a területünkön, és a kísérletben minden rezisztens fajtán találtunk PVY-os töveket.

A mellékelt fotón látható a vírusfertőzöttségbeli különbség egy rezisztens és egy fogékony fajta között.









Sok termelő talán hajlamos arra, hogy elfeledkezzen a burgonya y vírusról, de mint az ismertetett kísérlet is bizonyítja, egyes években az eredményes dohánytermesztés lehetetlen lenne e vírussal szemben ellenálló fajták termesztése nélkül.


Dr Varga Lajos

Agroport-D Kft.











Kövessen minket