Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Támogatás a dohánytermelőknek

2008.08.07. 7:43:45

Támogatás a dohánytermelőknek

2008.08.07.



A megyénkben élő, 1 hektár alatt gazdálkodó 175 dohánytermelő is megkapja a támogatást.



A Parlament mezőgazdasági bizottsága csütörtökön zárt ülésen vitatta meg a területalapú támogatás körül kialakult helyzetet, amelyhez olyan szóbeszéd szövődött, hogy a gazdáknak 9, majd 10, sőt 30 milliárd forintot kell az EU-nak visszafizetniük. Mindez kitaláció, minden alapot nélkülöző híresztelés – mondta elöljáróban Demendi László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja. Mind Brüsszel, mind a tárca fókuszba állította az úgynevezett MEPALrendszert, hogy miből adódhatnak az eltérések.



A megállapítások szerint a 2005-ben elkészült adatbázis tartalmaz ugyan eltéréseket, ám ezek elenyészőek. Kevés azon gazda, aki „elfelejtett” regisztráltatni, hogy a területét időközben kivonták a mezőgazdasági művelés, például autópálya, lakópark stb. építése miatt. A jogtalanul megigényelt támogatást természetesen nekik viszsza kell fizetniük.



Demendi László végezetül azzal – a dohánytermesztőknek jó hírrel szolgáló – bejelentéssel élt, hogy a megyénkben élő, 1 hektár alatt gazdálkodó 175 dohánytermelő is megkapja a támogatást, miután az MVHnál megtörtént a lényegében jogi procedúra értelmezése.


Forrás: Kelet-Magyarország









Kövessen minket