Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohánytripsz betelepülésének mértéke a nyírségi dohányültetvényekbe, 2008-ban

2008.09.01. 8:51:08

A dohánytripsz betelepülésének mértéke a nyírségi dohányültetvényekbe, 2008-ban

2008.09.01.



A dohánytripsz megjelenését 2008-ban, Apagy, Bököny, Debrecen, Encsencs, Pócspetri és részben Napkor területén lévő palántanevelőkbe, valamint a palántázást követően a dohányültetvényekbe kihelyezett sárga színcsapdák alkalmazásával vizsgáltuk.


Palántanevelőnként ill. ültetvényenként 3 – 3 színcsapdát helyeztek ki a termelők, amelyeket hetenként cseréltek. A színcsapdák által fogott dohánytripsz egyedek számát a Növényvédelmi Kutató Intézet laboratóriumában állapítottuk meg. A megfigyeléseket április 21-től augusztus 12-ig végeztük



Az összesített adatok szerint a tavaszi hónapokban a dohánytripsz egyedei szokatlanul kis számban fordultak elő. Egyedül a Bökönyben kihelyezett csapdák fogták viszonylag nagyobb számban a dohánytripsz egyedeit (6 egyed 3 csapdában). A palánták fertőződésének veszélye ennek megfelelően minimális volt.



Jelentősebb mértékű berepülést júniusban jeleztek a csapdák, amikor a fogott egyedek száma többnyire 20-30 között ingadozott (3-3 csapda adatai alapján). Nagyobb számban Bökönyben (62 – 80 egyed 3 csapdában), valamint Encsencsen (69 egyed 3 csapdában) jelentek meg. Július elején Bökönyben a fogott egyedek száma még 112 volt. Ez az egyedszám ebben az időpontban a paradicsom bronzfoltosság járvány kialakulása szempontjából jelentősebb veszélyt már nem jelentett, de annak fennmaradását biztosíthatta. Ugyanakkor várható volt a közvetlen kártétel mértékének növekedése. Július közepétől, minden bizonnyal az időjárási viszonyokból adódóan, a dohánytripsz egyedek száma minimálisra csökkent, és a későbbiekben jelentősen már nem emelkedett.



A dohánytripsz egyedszámának alakulását az őszi hónapokban, a csapdázás jellegéből adódóan már nem áll módunkban megállapítani.





Dr. Jenser Gábor









Kövessen minket