Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Save European Tobacco Growers! - Mentsük meg az Európai dohánytermesztést !

2008.09.04. 8:17:41

Save European Tobacco Growers! - Mentsük meg az Európai dohánytermesztést !

2008.09.04.


Our personal stories : Ms. Csordás (Eastern Hungary)


 vspace=Mrs. Csordás lives in Nyíregyháza- Felsősima, a small village in the Eastern Hungary, northern region of the Great Hungarian Plain, with her family, dealing with tobacco growing on 2 hectares.



She speaks of her job with enthusiasm: "Tobacco crop has a tradition in this region. Even our forefathers used to grow tobacco and we learnt all practices from them. It is not because of the vast amount of work that we grow tobacco but because our soils are so poor that we cannot grow any other crop in this area.



We have to work very hard. Our family mainly lives from the income originating from these 2 ha of tobacco.



I do not know what we shall grow if we could not be able to live from this crop!



But we do hope that the subsidies will remain in the future and finally we will be able to grow tobacco under the same conditions as all tobacco farmers in the majority of other member states of the European Union."





Csordás Mihályné:



Nyíregyháza- Felsősima község Magyarország keleti végén található az Észak-Alföldi régióban itt él Csordás Mihályné dohánytermelő, aki családjával együtt 2 ha dohánytermesztésével foglalkozik.



Lelkesen beszél munkájáról:



Ennek a növénynek hagyománya van itt ezen a részen, már az őseink is ezzel foglalkoztak és tőlük tanultuk meg ennek a növénynek a termesztését.



Nem a rengeteg munka az, amiért szeretjük ezt a növényt, hanem a kényszer vitt rá minket, hogy a termesztésével foglalkozzunk. Ezen a vidéken ugyan is nem lehet mással foglalkozni, annyira gyengék a talajaink.



Rengeteg a munka vele. Családunk fő megélhetését adja ez a 2 ha dohány.



Hogy mit fogunk termelni, ha nem tudunk megélni ebből a növényből, azt nem tudom!



De bízunk abban, hogy a támogatások megmaradnak és végre azonos feltételekkel, termelhetjük a dohányt mint az Európai országok többségében tehetik a dohányos gazdák.




Forrás: Save European Tobacco Growers




 


 


 


 









Kövessen minket