Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermelők és ágazati munkások nagy felvonulása Brüsszelben november 19.-én

2008.11.15. 14:58:51

Dohánytermelők és ágazati munkások nagy felvonulása Brüsszelben november 19.-én

2008.11.15.


A KAP „Mezőgazdasági és halászati” Tanácsa által elvégzett vizsgálata alkalmából az ágazat több ezer dohány ültetvényese és dolgozója felvonul majd Brüsszel utcáin 2008. november 19.-én az UNITAB (gazdálkodók és mezőgazdasági idénymunkások), a FETRATAB (elsődleges feldolgozás) és az EFFAT (a termékpálya dolgozói) felhívására. Ez a koalíció 100 000 európai gazdálkodó, az ágazat 400 000 idénymunka vállalója és az elsődleges feldolgozás 30 000 alkalmazottjának jövőjét védi.


Brüsszel 2003 demonstráció






A Dohány Közöspiaci Szervezetének reformja első éveinek igen negatív mérlege által meggyőzve (a termelés 80%-al csökkent Görögországban!), annak felülvizsgálatát kérik, mely magában foglalja a teljes szétválasztáshoz történő visszatérést illetve az ágazatnak nyújtott támogatások felének megszűntetése visszavonását 2010.-től. Ilyen körülmények között nyilvánvalóvá vált, hogy a termelés már nem lesz gazdaságos, összeomlik és súlyos munkanélküliség növekedést jelez előre a már amúgy is hátrányos helyzetű régiókban, ahol alternatív lehetőségek nehezen elképzelhetőek vagy egyáltalán nem lehetségesek.


Brüsszel 2003 demonstráció






Azt kérik majd, hogy termelésüket ugyanúgy kezeljék, ahogyan valamennyi más mezőgazdasági ágazatot és a Közöspiaci Szervezet ún. „átmeneti” időszakára jelenleg érvényben lévő szabályozást hosszabbítsák meg 2013.-ig, melynek semmiféle költségvetési kihatása nem lenne az Unió számára és több tízezer munkahelyet megmenthetne.


A demonstrációra mintegy 6000 termelőt várnak a szervezők, köztük lesz 360 magyar dohánytermelői is.


Forrás: UNITAB











Kövessen minket