Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nem vették figyelembe a véleményünket - UNITAB közleménye

2008.11.28. 13:30:37

Nem vették figyelembe a véleményünket - UNITAB közleménye

2008.11.28.



A dohánytermelők egy felelősebb megközelítést remélnek a következő bizottságtól.



Egyezkedés egy hosszú és nehéz éjszaka után, dohánytermelő országok miniszterei képtelenek voltak meggyőzni a dohány szektor speciális helyzetéről kollégáikat.

Összeomlottak kísérleteik, amelyek a dohányágazat megmentésére irányultak az Európai Bizottságban, amely a szabadpiac dogmájához, ragaszkodott és nem kívánják fenntartani a támogatást 2010. után.



Azok az elfogadott könnyebb fajsúlyú, intézkedések- melyek a miniszterek jó szándékát mutatják - teljesen alkalmatlanok a kockán forgó kérdések megoldására, és a téma megértésének aggasztó hiányosságáról tanúskodnak, mindenekelőtt azokkal az óriási nehézségekkel nincsenek tisztában, melyekkel a dohánytermelőknek az átállás során szembe kell nézniük, hiszen ők többnyire a legelmaradottabb térségekben élnek.



Pedig november 19-én az Európai Parlament világosan kimondta támogatni kívánják továbbra is a dohánytermesztést. Érzékeltette aggodalmát az a közel 10 000 demonstráló is, akik Brüsszel utcáin vonultak végig valamint a Tanács épülete előtt kívánták véleményüket előadni. Az európai hatalmak azonban visszaéltek a demokrácia szabályaival, mert sem a parlament döntését sem a demonstrálok véleményét nem hallgatta meg, veszélyeztetve ezzel a legszegényebb régiók megélhetését.



Így nem marad más, mint hogy a dohány szektor 2009-ben folytatni fogja harcát és követelni fogja a szabályok megváltoztatását. A szektor ki fogja fejezni újból akaratát és minden erejével azon lesz, hogy megváltoztassa a szabad piaci elvek mögé bujtatott - régióikat pusztító - dogmák megváltoztatását.



Már most reményünket fejezzük ki, hogy a következő cseh és svéd elnökségek, nem dogmatikus elvek alapján kívánják Európa mezőgazdaságát irányítani és nem kívánják lehetetlen helyzetbe hozni azt a 100 000 európai dohány farmert, amely már most is küzd a válsággal terhelt világban. Figyelembe veszi azt a tényt is, hogy mint egy 400 000 idénymunkás és mintegy 30 000 feldolgozói munkás léte is veszélyben van



A szektor jobban szerette volna, ha világos utat lát már most, de sajnos erre várni kell még.

A termelők határozottsága továbbra is megmaradt és készek arra, hogy szembe nézzenek az előttük álló nehézségekkel és feladatokkal.


Forrás: savetobacco













Kövessen minket