Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Pyrinex 25 CS eseti felhasználhatósága dohány kultúrában

2009.04.20. 8:36:57

Pyrinex 25 CS eseti felhasználhatósága dohány kultúrában

2009.04.20.


A vetési bagolylepke (Agrotis segetum) kártétele minden évben jelentős mértékű a hazai dohánytermesztésben. A kártevő elleni megfelelő védekezési technológia nélkül a termesztésünk eredménytelen lenne.



Az elmúlt évek során különböző okok miatt a dohány kultúrában felhasználásra engedélyezett növényvédő szerek köre folyamatosan szűkült úgy, hogy most a vetési bagolylepke elleni megfelelő készítmény nem áll rendelkezésünkre. Ez indokolta, hogy eseti felhasználási engedélykérelemmel forduljunk az MGSZH Központ Növény-, és Agrárkörnyezetvédelmi Igazgatóság, mint engedélyező hatóság felé. Azt kértük, hogy megfelelő szakmai felügyelet és szaktanácsadás mellett a kritikus időszakban a Pyrinex 25 CS felhasználható legyen dohány kultúrában.



Az engedélyt megkaptuk (mellékelve), mely szerint a Pyrinex 25 CS (250 g/l klórpirifosz) a vetési bagolylepke lárvája ellen, sexferomon csapdázási előrejelzésre alapozott védekezésnél, 1,5-2,0 liter/ha dózisban, 400-500 liter/ha permetlével kijuttatva használható fel. A csapdázásokat folyamatosan, a mellékletükben szereplő helyszíneken végezzük majd, mely eredményeiről, valamint a megfelelő védekezési időpontokról termelőinket agronómusaink segítségével közvetlenül, valamint a www.new.madosz.hu oldalunkon tájékoztatjuk majd.


Pyrinex 25 CS rovarölő permetezőszer 35.531/2001. FVM számú engedélyokirata


BIZTONSÁGI ADATLAP


A vetési bagolylepke rajzásdinamikai megfigyelése


Vetési bagolylepke-Agrotis segetum képek


Fekete Tibor, ULT Magyarország Zrt.









Kövessen minket