Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tanácsok a dohánytermelőknek: gyomírtás, talajfertőtlenítés

2009.05.08. 16:29:13

Tanácsok a dohánytermelőknek: gyomírtás, talajfertőtlenítés

2009.05.08.


Az elmúlt napokban sem érkezet meg a várva várt eső, mely átáztatta volna az ültetésre előkészített, leendő dohánytermő területek talaját. Korábban már foglalkoztunk az ilyen helyzetben elengedhetetlen technológiai lépésekkel a palántanevelés és talaj előkészítés területén. Most néhány gondolatot és észrevételt szeretnék megosztani az olvasóval a dohányterületek ültetés előtti gyomirtásával és talajfertőtlenítésével kapcsolatosan.



Gyomirtás: A hazai dohánytermesztésben engedélyezett gyomirtó szerek közül az alábbiak érhetők el és használhatók fel a dohánytermelőink számára a növényvédőszer kereskedésekben: DUAL GOLD 960 EC (960 g/liter S-metolaklór) magról kelő egyszikű gyomok ellen 1,4-1,6 l/ha dózisban, PENDIGAN 330 EC (330 g/l pendimetalin) magról kel egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyom ellen 4 l/ha dózisban, STOMP 330 (33% pendimetalin) magról kelő egy és kétszikű gyomok ellen, 4-6 l/ha dózisban. Az ULT Magyarország Zrt – Nyidoter Kft termelői körében a DUAL GOLD 960 EC használata lett szélesebb körű az elmúlt években. Mindhárom készítmény sikeres alkalmazásának kulcsa, a megfelelő talajnedvességi állapot. A gyengébb termőképességű, laza szerkezetű homoktalajoknál az ilyen száraz talajállapotban kijuttatott szer hatóanyaga nem tudja kifejteni hatását. Most sajnos nincs kora reggeli harmat, mely esetleg igen jól aktiválhatná a kijuttatott hatóanyagot. Az ilyen körülmények között alkalmazott gyomirtás eredménytelen lesz. Rosszabb esetben egy kijuttatási hibánál és letömörödött talajállapotnál egy későbben hírtelen leömlő csapadék toxicitást is okozhat a kiültetett dohány palántáknál. A jobb vízgazdálkodású talajoknál, vagy ültetés előtti öntözés alkalmazásánál a gyomirtás hatásfoka a megfelelő technológia betartása mellett nagyobb sikerrel járhat. Kérünk minden termelőt, hogy a saját körülményeit ismerve, az itt felvetetteket mérlegelve végezze el a területe gyomirtását.



Talajfertőtlenítés: A dohánytermesztésben engedélyezett talajfertőtlenítők köre igen szegényes. Az elmúlt évek során egy sor készítmény engedélyokirata lett visszavonva, melyeket viszonylag jó hatásfokkal használtunk a dohánytermesztésben. Jelenleg felhasználható és kapható a FORCE 10 CS (100 g/l teflutrin) talajlakó kártevők ellen, 0,2%-os oldatban, legfeljebb 1,5 liter/ha mennyiségben. Nagyon fontos, hogy a kijuttatást követően a szert azonnal bedolgozzuk a leendő gyökérzónába. Itt az első pont, amikor mérlegelnünk kell! A bedolgozást követően rendelkezésre áll e elegendő talajnedvesség a hatóanyag aktiválásához? Ha úgy gondoljuk, hogy nem akkor az ültető vízzel is kijuttathatjuk ezt a talajfertőtlenítőt, de ebben az esetben maximálisan be kell tartanunk az engedélyokiratban leírtakat a személyi védő felszerelések alkalmazására vonatkozóan. A száraz, laza szerkezetű, esetleg rosszan előkészített homoktalajoknál öntözés nélkül, most biztosan nincs megfelelő talajnedvességi állapot a jó hatásfokú talajfertőtlenítés elvégzéséhez. Itt a korábban lerakott Vetési bagolylepke (Agrotis segetum) peték sem tudtak feltehetőleg kikelni, vagy megfelelően fejlődni, így itt a palántázást követő célirányos növényvédelmi védekezés feltehetőleg nagyobb hatásfokú lehet. Az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft több helyszínen, szexferomonos csapdázási móddal követi nyomon a Vetési bagolylepke gradációját. Az így kapott adatok alapján történik a védekezésre legalkalmasabb időpont meghatározása termesztői körzetenként. Ezt a majdnem személyre szabott szaktanácsadást a Nyidoter Kft agronómusai végzik. A védekezésre felhasználható készítmény a PYRINEX 25 CS (250 g/l klórpirifosz), 1,5-2,0 l/ha dózisban, 400-500 liter permetlével kijuttatva. A készítmény ültető vízzel nem juttatható ki, elsősorban azért mert az eseti felhasználási engedélyokirat ezt nem teszi lehetővé, másodsorban a fiatal palánták gyökérzetét megperzselheti.



Bízom benne, hogy az itt felvetett gondolatok és észrevételek elősegíthetik az eredményes munkájukat.


Tanácsok a dohánytermelőknek: kíméletes talajművelés, öntözés, ültető víz





Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt.









Kövessen minket