Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tanácsok a dohánytermelőknek: növényvédelem, palántaágyak

2009.05.11. 15:01:15

Tanácsok a dohánytermelőknek: növényvédelem, palántaágyak

2009.05.11.


A tovább tartó száraz, az évszakhoz képest jóval melegebb időjárás szükségessé teszi, hogy a korábbiakon túl, további szempontokra hívjam fel megtisztelő figyelmüket.



Növényvédelem: A palántaágyakba kihelyezett sárgalapos csapdák dohánytripsz (Trips tabachi) fogáseredményei, az elmúlt héthez képest egyes helyeken jelentősen megemelkedett, míg más megfigyelési helyeken megindult a szórványos repülés. Az ültetések megkezdése előtt a termelők túlnyomó része elvégezte a palánta ágyak vizes közegének imidaclopridos feltöltését, ami a kiültetet palántáknak fejlődésük függvényében kb. 10-14 napos védettséget ad. Nagyon fontos, hogy az ültetést követően az első talajmunkákkal egy időben az első szántóföldi növényvédelmi védekezést el kell végezni. Ez lehet a korábbiakban leírt vetési bagolylepke (Agrotis segetum) elleni védekezéssel kapcsolt beavatkozás. A korábbi tapasztalatok alapján a tripszek fogott egyedszáma tovább növekedhet, valamint a száraz meleg évjáratokban a levéltetvek elterjedése és felszaporodása igen intenzív. (Emlékezzünk 2007 nyarának közepére és végére!)



• Palántaágyak: Az ültetés szempontjából kedvezőtlen időjárás sok esetben elbizonytalanítja a dohánytermelőt az ültetés legmegfelelőbb időpontjával kapcsolatosan. Mindenki próbálja bevárni a várva várt csapadék megérkezését. A palánták fejlődése viszont igen gyors, azokat visszafogni csak a palántanyírással nem minden esetben lehet. Rossz gyakorlat az „üres vízen” nevelés. Az így éheztetett palánták veszítenek korábbi kondíciójukból, felélik tartalékaikat és egyfajta általunk mesterségesen előidézett stressz hatáson esnek át. Ez a későbbiekben egy sor további problémát indít el, mint az erőteljesebb kacsképződés, korai virágzás, melyek okait a termesztési szezon közepén gyakorta keressük a tábla szélén meditálva. Helyes gyakorlat, ha folyamatosan pótoljuk az elpárolgott vizet a sátorba, a korábban előírt felöltési javaslat szerint. A kijuttatandó tápanyagszint 50-60%-át kell, hogy ekkor is kiadjuk, így az EC szintet 1,0-1,2 ms tartjuk. A pH legoptimálisabb szintje 6,5-6,8 körül van. Ezzel a megoldással a palántanyírás mellett megfelelő kondíciót biztosítunk a növénynek, fejlődését valamelyest lassítjuk, de elkerüljük a mesterségesen általunk kialakított stressz hatást. Természetesen ez túl sokáig nem húzható, az ültetést a korábbiakban leírt tanácsokat megfogadva el kell kezdeni.



Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt.


Tanácsok a dohánytermelőknek: gyomírtás, talajfertőtlenítés


Tanácsok a dohánytermelőknek: kíméletes talajművelés, öntözés, ültető víz











Kövessen minket