Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

.../2009. (...) FVM rendelet

2009.06.04. 7:56:40

.../2009. (...) FVM rendelet

2009.06.04.



a termelői csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról


Tájékoztatás és figyelem felhívás!

Az itt közzétett, szám és kihirdetési időpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba, kihirdetése folyamatban van. A közzététel tájékoztató jellegű, a jogalkalmazók a Magyar Közlönyben történő kihirdetést kötelesek megvárni. Csak a Magyar Közlönyben kihirdetett és hatályba lépett rendelet alkalmazható!

A Magyar Közlönyben történő kihirdetésre megküldve 2009. május 28-án


dr. Mikó Zoltán



--------------------------------------------------------------------------------





A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a következőket rendelem el:



1. §



(1) A termelői csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-ának a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

"a) termelői csoport: az agrárpolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) által az e rendelet alapján termelői csoportként elismert, és az e rendeletben foglaltak szerint működő szövetkezet vagy korlátolt felelősségű társaság;"



(2) Az R. 1. §-ának e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában:]

"e) termék, illetve termékcsoport: a Kereskedelmi Vámtarifa című, a Központi Statisztikai Hivatal hatályos hivatalos közleményében szereplő termékek és termékcsoportok;"



(3) Az R. 1. §-a a következő g) ponttal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában:]

"g) összes értékesítési árbevétel: a főkönyvi kivonat "Termékértékesítési árbevétel" rovata (9-es számlaosztály) alatti - az állami elismeréssel érintett termékre vagy termékekre vonatkozó - sorok összege."

2. §



Az R. 2. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) Nem tartoznak a rendelet hatálya alá a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek nemzeti szabályozásáról szóló FVM rendelet hatálya alá tartozó szervezetek."



3. §



Az R. 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Termelői csoport tagja az a mezőgazdasági, halászati vagy erdészeti alaptevékenységet folytató természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (a továbbiakban: termelő) lehet, aki vagy amely a termelői szerveződés céljának megfelelő piaci vagy feldolgozóipari értékesítésre szánt, az elismerés tárgyát képező terméket termel, és akit vagy amelyet a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény, illetve a szőlészeti és borászati adatszolgáltatás rendjéről és a nem hegyközségi településeken a közigazgatási feladatokat ellátó hegyközségek meghatározásáról szóló 96/2004. (VI. 3.) FVM rendelet szerint nyilvántartásba vettek."



4. §



Az R. 5. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(1) A termelői csoportként történő állami elismerés feltétele, hogy a szervezet taglétszáma legalább tizenöt termelő, míg a tagok által megtermelt, illetve feldolgozott, az állami elismeréssel érintett termék értékesítéséből származó tárgyévi árbevétel legalább háromszázmillió forint legyen. Juh-, kecske-, nyúl-, strucc-, sertés-, baromfi-, szürkemarha- és prémesállat-tartás, méhészet, szőlő-bor, tökmag, biotermék, faiskolai, szaporítóanyag-, erdő-, bioenergetikai ültetvénygazdálkodás, valamint virág- és dísznövénytermesztés, továbbá fűszer- és gyógynövénytermesztés, illetve -gyűjtés, tönköly- és durumbúza, valamint szója-, rizs- és dohánytermesztés esetében pedig a tárgyévi árbevételnek százmillió forintot kell elérnie.



(2) A termelői csoport természetes személy tagjaitól - az állami elismerés tárgyát képező termék vagy termékek értékesítéséből - származó árbevétele nem lehet kevesebb, mint az összes értékesítési árbevétel tíz százaléka. Gabona, olajosnövény, cukorrépa, rizs, tehéntej, baromfi- és sertéstenyésztés, valamint dohánytermesztés esetében a természetes személy tagoktól származó árbevételnek el kell érnie az összes értékesítési árbevétel három százalékát."



5. §



Az R. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"6. § A termelői csoportnak a tagjai által termelt, az állami elismerés tárgyát képező termék értékesítéséből - beleértve a saját előállítású feldolgozott termékek értékesítését is - származó árbevétele nem lehet kevesebb, mint az összes értékesítési árbevétel hetven százaléka."



6. §



(1) Az R. 8. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) E rendelet alapján megalakuló termelői csoportnak az elismeréshez legalább az elismerés iránti kérelem benyújtását követő három évre vonatkozóan - működési program keretében - be kell mutatnia tevékenységét."



(2) Az R. 8. § (3) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A működési programhoz mellékletként csatolni kell:]

"d) a tervezett beruházások ütemezését és a megvalósításukhoz szükséges fejlesztési források bontásának (önerő, hitel, támogatás, stb.) tervét;"



(3) Az R. 8. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

"(4) A működési programot és a mellékleteket úgy kell összeállítani, hogy abból megállapítható legyen, hogy a termelői csoport átalakulásakor, illetve működése során a feltételeknek megfelel. A jogosultsági feltételek teljesítését az éves beszámolókban igazolni kell. A működési programban és létesítő okiratban vállalt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséről a miniszter gondoskodik."



(4) Az R. 8. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

"(5) A termelői csoport kérelmezheti az elismerési határozat módosítását az elismerési határozatban szereplő terméknek az e terméket magában foglaló termékcsoportra történő bővítése vonatkozásában. A módosítás az eredeti elismerési határozat kiadásának dátumát nem változtatja meg. Az elismerési határozat módosítása iránti kérelemhez csatolni kell a megváltozott elvárásnak történő megfelelést igazoló dokumentumokat, amelyek a következők:

a) rövid szöveges indokolás,

b) az új termékcsoportra vonatkozóan kitöltött 1. számú mellékletben szereplő A) vagy B) jelű adatlap,

c) a 2. számú melléklet szerinti, termékekre és évekre lebontott áruforgalmi terv, és

d) a 3. számú melléklet szerinti adatlap."



7. §



(1) Az R. 9. § (1)-(2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

"(1) Az elismerés iránti kérelmet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (a továbbiakban: minisztérium) egy eredeti és kettő másolati példányban kell benyújtani. Az elismerés iránti kérelmet ezen felül elektronikus úton is meg kell küldeni a minisztérium honlapján megadott levélcímre. A kérelemmel kapcsolatos hiánypótlás beküldésének határideje 15 munkanap.



(2) A miniszter a termelői csoportok elismerése iránti kérelmek elbírálása céljából szakértőkből álló bizottság (a továbbiakban: bizottság) felállítását kezdeményezi. A bizottság a miniszter részére az elismerésre vonatkozóan javaslatot tesz."



(2) Az R. 9. § (4) bekezdésének e) pontja az következő ec) alponttal egészül ki:

[(4) A kérelemhez csatolni kell:

e) a kérelmező cégszerűen aláírt nyilatkozatát arról, hogy]

"ec) a vezető tisztségviselő, valamint az adminisztratív, illetve operatív vezetést végző személy(ek) - az elismerés időtartam alatt - nem tulajdonosa vagy foglalkoztatottja, alkalmazottja (nincs munkajogi, vagy egyéb munkavégzésre irányuló szerződéses jogviszonyban) a termelői csoport beszállítójának, feldolgozást végző üzemének vagy vásárlójának."



(3) Az R. 9. §-ának (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(8) A termelői csoport az 5. § (1)-(2) bekezdésében, valamint a 6. §-ban szereplő alapfeltételeknek az elismerés fennmaradását veszélyeztető megváltozása esetén kivételesen kérheti a működési programjában foglaltak módosítását, amelynek elfogadásáról - a bizottság javaslata alapján - a miniszter dönt. A működési program - szakmai indoklással alátámasztott - módosítására évente legfeljebb egy alkalommal, a beszámoló jelentés benyújtásával egyidejűleg van lehetőség."



(...)



Csatolt dokumentumok:

http://www.fvm.hu/doc/upload/200905/81_2004_fvm_mod.pdf




 









Kövessen minket