Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Befejeződtek az ültetések

2009.06.09. 8:18:51

Befejeződtek az ültetések

2009.06.09.


Május végével befejeződtek az ültetések az ULT Magyarország Zrt – NYIDOTER Kft szerződött dohánytermelő partnereinél.


Termelőink 2009-ben mintegy 4.100 ha területen termelnek FCV és Burley dohányt, mely területeket május végével maradéktalanul beütettek. Az idei májusi időjárás kedvezőtlen volt, mivel az első öt hónapban az ültetések végéig kevesebb, mint 100 mm csapadékot kaptunk. Ez az átlagos éves csapadékszint mintegy 18-20%-a.


 vspace=


Tovább rontotta az amúgy is nehéz helyzetet, hogy a csapadékhiánnyal magas átlagos napi hőmérséklet, valamint gyakorta 30 C° fölötti hőmérséklet igen erős, néha viharos erősségű széllel párosult.


/><img border=A számunkra kedvezőtlen időjárás megnehezítette a termelőink dolgát, akik ennek ellenére területeiket maradéktalanul be tudták ültetni a technológiailag elvárt megfelelő tőszámot biztosítani tudták. Nagyon sok segítséget kaptak a Termelői Csoport agronómusaitól, akik naprakész információjukkal és szervező munkájukkal biztosították mindenkinek időben a szükséges palántát.


 vspace=


Minden dohánytermelő felmerülő palánta igényét ki tudták elégíteni, így palántahiány miatt sehol sem hiúsult meg a leszerződött területek beültetése. Az idén sok termelőnél szükséges volt a korábban kiültetett, majd kipusztult palántákat pótolni. Itt is meghatározó szerepük volt a Termelői Csoport agronómusainak. A pótlások megeredését nagyban segítette a május végén átlagosan lehulló 30-40 mm csapadék, mely lehűtötte a környezetet és ideális talajnedvességi állapotot hozott létre.


 vspace=


Jelenleg a gépi és kézi kapálások történnek. Ebben az időszakban kell kijuttatni a fejtrágyákat, valamint elvégezni a szükséges növényvédelmi munkákat. Ezek módjára és időpontjára korrekt szaktanácsot adnak a Nyidoter Kft agronómiai szaktanácsadói.



Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt.











Kövessen minket