Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

.../2009. (...) FVM rendelet

2009.06.30. 8:25:58

.../2009. (...) FVM rendelet

2009.06.30.



az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot" fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról szóló 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról



Tájékoztatás és figyelem felhívás!

Az itt közzétett, szám és kihirdetési időpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba, kihirdetése folyamatban van. A közzététel tájékoztató jellegű, a jogalkalmazók a Magyar Közlönyben történő kihirdetést kötelesek megvárni. Csak a Magyar Közlönyben kihirdetett és hatályba lépett rendelet alkalmazható!



A Magyar Közlönyben történő kihirdetésre megküldve 2009. június 29-én



dr. Mikó Zoltán



--------------------------------------------------------------------------------





A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. §-a (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva - a következőket rendelem el:



1. §



(1) Az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot" fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról szóló 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:



[2. § E rendelet alkalmazásában:]



"c) egybeművelt tábla: az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos egységes eljárási szabályokról szóló 36/2009 (IV. 3.) FVM Rendelet 1. § 5. pontjában meghatározott területegység;





(2) Az R. 2. § g)-h) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:



[2. § E rendelet alkalmazásában:]



g) gyommentes állapot: gyommentes állapotúnak kell tekinteni azt a hasznosított területet, amelyen különböző - kémiai, fizikai, biológiai - gyomszabályozási módszerek alkalmazásával olyan mértékben megakadályozták a gyomnövények kelését, a szaporító képletek kialakulását, hogy a gyomnövényfoltok összterülete a tábla kiterjedésének 30%-át nem haladja meg, továbbá az adott helyzetben általában elvárható gondosság mellett kémiai, fizikai, biológiai gyomszabályozási módszerek alkalmazásával megakadályozták a 4. számú melléklet szerinti veszélyes gyomnövények kelését, a szaporító képletek kialakulását;

h) másodvetésű takarónövény: a nyári betakarítású veteményt követően a talaj takarását biztosító vetett növény;"



(3) Az R. 2. § j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:



[2. § E rendelet alkalmazásában:]



"j) tábla: az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos egységes eljárási szabályokról szóló 36/2009. (IV. 3.) FVM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § 3. pontjában meghatározott területegység;"



2. §



Az R. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:



"(1) Az 1. számú melléklet 1. pontjában foglalt előírásokat akkor kell alkalmazni, ha:

a) 2 hektárnál kisebb területű táblák esetében az adott tábla területének több mint 50%-a 12%-nál nagyobb lejtésű területen helyezkedik el;

b) 2 hektáros vagy annál nagyobb területű táblák esetében az adott táblán belül a 12%-nál nagyobb lejtésű terület nagysága meghaladja az 1 hektárt."



3. §



(1) Az R. 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:



"(2) A helyszíni ellenőrzés során az ellenőr az adott táblára vonatkozó meg nem felelés mértékére, súlyosságára, valamint tartósságára vonatkozó megállapításait a 2. számú mellékletben meghatározott tényállások alapján határozza meg. Ezen táblára vonatkoztatott megállapítások előírás szintű összegzését és kiértékelését a 3. számú mellékletben foglaltak alapján kell megtenni. A kiértékelt meg nem felelések alapján történő szankciószámítást a kölcsönös megfeleltetés körébe tartozó ellenőrzések lefolytatásával, valamint a jogkövetkezmények alkalmazásával kapcsolatos szabályokról szóló FVM rendeletben meghatározottak szerint kell elvégezni."



(3) A R. 6. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:



"(9) Amennyiben egybeművelt tábla esetén bármely meg nem felelés megállapításra kerül, az az egybeművelésben érintett minden táblára egységesen vonatkozik. Az egybeművelt táblát hasznosító mezőgazdasági termelők egyetemlegesen felelnek az egybeművelt táblát érintő meg nem felelésért."



4. §



(1) A R. 1. számú melléklete e rendelet 1. számú melléklete szerint módosul.

(2) A R. 2-5. számú mellékletei helyébe e rendelet 2-5. számú mellékletei lépnek.



I. cikkely 5. §



(1) E rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) A R. e rendelettel módosított 1. számú melléklete 1. pont b) alpontjában, valamint a 2. számú melléklete 1. pont b) alpontjában foglalt rendelkezéseit e rendelet hatályba lépését követően megkezdett mezőgazdasági munkaműveletekre kell alkalmazni.

(3) A R. 2. § d) és k) pontjai, az 5. § (2) bekezdése, a 6. § (3)-(5) bekezdései hatályukat vesztik.

(4) Az 1-4. §-ok, valamint az 5. § (3) bekezdése a rendelet hatályba lépését követő napon hatályukat vesztik.



Csatolt dokumentumok:

A jogszabály mellékletei (PDF)


Forrás: www.fvm.hu









Kövessen minket