Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Vetőmagszemle és fajtabemutató, Agroport-D Kft.

2009.08.12. 8:10:20 Vetőmagszemle és fajtabemutató, Agroport-D Kft.

2009.08.12.



Az Agroport-D Kft. idei vetőmagszemléjét és fajtabemutatóját augusztus 5-én tartotta, melyen részt vettek a termeltető vállalatok, a termelők és a hatóságok képviselői.



A vektorhálós sátrakban négy fajta (Pallagi 5, Hevesi 9, Hevesi 17, Hevesi 19) vetőmagjának előállítása folyik.



A szemle során megállapították, hogy a vetőmagtermő növények megfelelő fejlettségűek, kórokozóktól és kártevőktől mentesek, a sátrak illetve környezetük jó kultúrállapotban van.



A vetőmagtermesztés szemlézése után a résztvevők az Agroport-D Kft. kísérleteit tekintették meg a Gáspár György kertben.



A korábbi évekhez hasonlóan idén is beállításra kerültek virginia és burley szelekciós és módszeres kísérletek, illetve egyéb technológia-fejlesztéshez, kutatáshoz kapcsolódó kísérletek.








A fajtabemutatón az országos virginia és az országos nagylevelű kísérletek – melyekben a hazai államilag elismert fajták (Hevesi 9, Hevesi 17, Hevesi 19 – Pallagi 5, Pallagi 7), fajtajelöltek (Hevesi 20 – Pallagi 11) és kontrol fajták (Virginia Delcrest – TN86, TN90) kerültek beállításra, valamint a virginia F1 és burley módszeres kísérletek kerültek bemutatásra. Utóbbi két kísérletben több perspektívikus kombináció is megtalálható, többek között egy burley és egy virginia jelölt, melyek üzemi kísérletekben is szerepelnek.



Dr. Varga Lajos








Kövessen minket