Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

115/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet

2009.09.02. 8:29:14 115/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet

2009.09.02.


a történelmi bázis jogosultságról szóló 106/2007. (IX. 24.) FVM rendelet módosításáról



A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:



1. § A történelmi bázis jogosultságról szóló 106/2007. (IX. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-ának (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A történelmi bázis jogosultság jogosultjának személyében bekövetkezett változás esetén a nyilvántartásban történő - a vonatkozó szerződésen alapuló - átírás iránti kérelmet átruházás, illetve ideiglenes átengedés esetén a feleknek közösen, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által az MVH honlapján közleményben közzétett formanyomtatványon kell benyújtania az átvevő lakhelye/székhelye szerint illetékes MVH Megyei Kirendeltségre.

(2) A történelmi bázis jogosultság jogosultjának személyében öröklés, illetve jogutódlás miatt bekövetkezett változás átvezetése iránti kérelmet az örökös, illetve a jogutód az MVH által az MVH honlapján közleményben közzétett formanyomtatványon is benyújthatja.”



2. § A Rendelet 3. §-ának (3)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az R. 12. § b) pontja szerinti esetben a történelmi bázis jogosultság átruházása, illetve ideiglenes átengedése esetén benyújtott átírási kérelem alapján az MVH csak abban az esetben vezeti át a nyilvántartásban a kérelemben szereplő mennyiségű történelmi bázist, ha a történelmi bázis jogosultság átruházásával, illetve ideiglenes átengedésével egyidejűleg a történelmi bázis jogosultságban meghatározott mértékben a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerről szóló FVM rendelet alapján megállapított tejkvóta is átruházásra, illetve ideiglenes átengedésre kerül.

(4) Az R. 12. § gb) és hb) pontjai szerinti esetben a történelmi bázis jogosultság átruházása, illetve ideiglenes átengedése esetén benyújtott kérelem alapján az MVH csak abban az esetben vezeti át a nyilvántartásban a kérelemben szereplő mennyiségű történelmi bázist, ha a történelmi bázis jogosultság átruházásával, illetve ideiglenes átengedésével egyidejűleg a történelmi bázis jogosultságban meghatározott mértékben a dohánytermeléshez kötött nemzeti támogatási jogosultságról szóló 51/2006. (VII. 5.) FVM rendelet alapján megállapított dohánytermeléshez kötött nemzeti támogatási jogosultság is átruházásra kerül.

(5) A (2)-(4) bekezdés szerinti kérelem jóváhagyására a Tv. 76. § (2)-(3) bekezdéseiben foglaltakat kell alkalmazni. A történelmi bázis jogosultság átírása iránti kérelem alapján az MVH csak abban az esetben vezeti át a nyilvántartásban a kérelemben szereplő mennyiségű történelmi bázist, amennyiben a szerződés egyértelműen rendelkezik a történelmi bázis jogosultság átruházásáról, illetve ideiglenes átengedéséről.”



3. § A Rendelet 4. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az átírási kérelemhez mellékelni kell a kérelmet alátámasztó közokiratot vagy a teljes bizonyító erejű magánokiratok eredeti példányát, illetve hitelesített másolatát. Amennyiben az átadó ügyfél előfinanszírozásban részesült, és erről a tényről az előfinanszírozást végző bank az MVH-t az MVH által kiadott közleménynek megfelelően írásban tájékoztatta, úgy az átírási kérelemhez csatolnia kell az ügyfél-nyilvántartási rendszerben rögzített bankszámlát vezető pénzügyi intézménnyel közös nyilatkozatát arról, hogy az előfinanszírozás rendezésének kérdésében megállapodtak.”



4. § A Rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az átírási kérelem a tárgy támogatási évre vonatkozóan, adott év november 30-ig - tejtermelés támogatása történelmi bázis jogosultság tekintetében szeptember 30-ig - nyújtható be.

(2) Az örökös vagy jogutód a jogutódlást igazoló döntés jogerőre emelkedését követő 30 napon belül kérheti a történelmi bázis jogosultság átírását. A kérelemhez mellékelni kell a jogutódlást alátámasztó dokumentum másolatát.

(3) Az örökös a történelmi bázis jogosultságából fakadó jogait csak az MVH jóváhagyó határozatának jogerőre emelkedését követően gyakorolhatja.

(4) Az átírási kérelmet kizárólag teljes mértékben, az MVH által az MVH honlapján közleményben közzétett formanyomtatványon lehet visszavonni.”



5. § (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) A 2. § 2009. október 1-jén lép hatályba.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Rendelet 3. §-ának (2) bekezdése és a 7. §-ának (3) bekezdése.

(4) E rendelet hatálybalépését követő napon hatályát veszti az 1. §, a 3-4. §-a, valamint az 5. § (3) bekezdése.

(5) E rendelet 2009. október 2-án hatályát veszti.



Forrás: FVM










Kövessen minket