Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az öntözés hozta a dohányt

2009.09.24. 7:25:58

Az öntözés hozta a dohányt

2009.09.24.

 

Akár ötödével is kevesebb, ráadásul a szokásosnál minőségben is gyengébb termést takaríthatnak be idén a dohánytermesztők az aszályos nyár miatt.



Bényei IllésA palántanevelés és az ültetés során is öntözni kellett a földeket. Egyes részeken mindössze a megszokott esőmennyiség ötöde hullott, s ha nem öntözött a termelő akár több, mint 40 százalékkal kevesebbet takarít most be – nyilatkozta Bényei Illés, a termelői érdekvédelmi szervezet, a MADOSZ elnöke.



Révész DezsőÖntözésre már korábban berendezkedett a nyírtéti Novor Kft., így a 90 hektár dohányterületükön a termés mennyisége nem, „csupán „ a minősége szenvedett kárt, tájékoztatta lapunkat a kft-t is irányító pogármester, Révész Dezső.



– Azt is tudjuk persze, hogy nagyon sok dohánytermelőnél igen súlyos a helyzet. Mi várhatóan jövő hét közepén befejezzük az 1550 kg/ha átlagtermést adó dohánytábláink betakarítását, aztán következik, október közepéig a termésválogatás, majd a beváltás. Egy bizonyos, hogy egy olyan elképesztő évben is mint az idei, amikor szinte minden ágazatban gyenge árak találkoznak gyenge terméssel, a dohány kultúra jelenti számunkra a biztonságosan értékesíthető, kiszámítható gazdasági bázist – tette hozzá Révész Dezső.



Bittner ImreA nyíregyházi dohányfermentáló eddig az idei Virginia dohánytermés negyedét vásárolta föl. A feldolgozót tulajdonló ULT Magyarország Zrt. vezérigazgatója az október közepéig tartó fagymentes időben bízik, mert csak ez esetben tudják majd szerződött termelői beatakarítani az idén tőlük várt 4350 tonna Virginia és a 2150 tonna Burley dohányt. Az előbbi fajtacsoport termését november elejéig vásárloják föl, az utóbbiéval pedig december első hetében indulnak. Bittner Imre kiemelte:



"Tény, rosszabb ez az év. Ám az összes megtermelt dohányt átvesszük a termelőktől, akiknek ezért idén a tavalyihoz képest 10 százalékkal, a szerződött mennyiségen felül beváltott termésért pedig 25 százalékkal magasabb felvásárlási árat fizetünk az átvételt követő tíz napon belül."



Forrás: szon.hu  Galambos Béla









Kövessen minket