Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az első magyar tüntetés Brüsszelben

2005.11.12. 20:53:04

Az első magyar tüntetés Brüsszelben 2003.11.13.

2005.11.13.




Félszáz magyar, zömében szabolcsi dohánytermelő hétfőn történelmet írt. Munkatársunk, Galambos Béla jelentése az Európai Unió székhelyéről.


2003.11.17. Brüsszelben együtt tüntettek közel ötezer európai sorstársukkal az Európai Unió közösségi agrárprogramjának (KAP) tervezetében diszkriminatív módon, csak a dohány ágazatot sújtó támogatás leépítés miatt.



Az Európai Dohánytermesztők Szövesége által szervezett demonstrációhoz a magyar ágazati érdekvédelem (MADOSZ) is társult és egy busznyi termelővel látványosan jelenítette meg az Európai Bizottság székháza előtt a magyar a dohánytermelők alapvető érdekeit.


 


Magyar termelőkBényei Illés a MADOSZ elnöke, több televíziós társaság kamerája előtt is elmondta, hogy semmi mást nem akarnak elérni a 110 ezer uniós-, i lletve jövőre csatlakozó tagország dohánytermelői nevében, csupán azt, hogy más kultúrákkal foglalkozó gazdákkal azonos elbírálásban részesüljenek.



Alalpos hatástanulmány nélkül ne lehessen velük szemben olyan támogatás elvonást érvényesíteni, ami a brüsszli adminiszráció tervezetében szerepel és ami pár év alatt az európai dohánytermermelők végét is jelentené.













TudósításMivel az EU agrárminiszterei tegnap délután tárgyalták meg a KAP reform tervezetet, a demonstrációt is hétfőre időzítették a dohánytermesztők. Franciaorszából több mint 2 ezren, Olaszországból közel ezren érkeztek, de jelentős számban ott voltak a görögök, portugálok, németek is.















2003.11.17.A jövőre csatlakozók közül a magyarok mellett még a lengyelek lengették lelkesen zászlójukat, Brüsszel egyébként nyugodt, derüs rendőrökkel biztosított erre kijelölt utcáin végig és az EU kormányának márványborítású székháza előtt, délután két óráig.


- Galambos Béla -


















Kövessen minket