Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Mariann Fischer Boel válasz levele a Copa-Cogecanak a dohányágazattal kapcsolatban

2010.01.22. 8:40:23

Mariann Fischer Boel válasz levele a Copa-Cogecanak a dohányágazattal kapcsolatban

2010.01.22.




MARIANN FISCHER BOEL

Európai Bizottsági tag




Brüsszel, 2010. január 14

CAB/D/11

CAB/A/2014



Tisztelt Pesonen úr!



Köszönöm a 2009 december 4-én a dohányágazattal kapcsolatban küldött levelét.



Biztosíthatom önt afelől, hogy tudatában vagyok azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket az ágazatnak fel kell majd vállalnia azért, hogy alkalmazkodjon a dohánypolitika reformjának utolsó lépéséhez és az ebből adódó új helyzethez. De szeretném azt is megismételni, ahogyan azt már több alkalommal kiemeltem, hogy az ágazat már régóta tudta, hogy ezek a változások be fognak következni. Ennélfogva, a 2010. év elején bekövetkező legutolsó változásban sincs semmi váratlan dolog, és hosszú időszak állt rendelkezésre az erre való felkészülésre.



Mindamellett biztosíthatom önt, hogy a részlegem teljesen megérti az ágazat helyzetét. Gondosan megvizsgálnak minden olyan, a tagállamoktól származó javaslatot, amely külön segíteni szeretné a dohánytermelőket. Ez érinti a 73/2009 EC Szabályzat 68-as cikkelyét valamint a vidékfejlesztési politikát.



A 73/2009 EC szabályzat 68-as cikkelye alapján adandó külön támogatás bevezetését illetően tájékoztathatom önt, hogy négy tagállam jelezte a Bizottság felé a külön támogatási szándékát a dohányágazat felé, vagy olyan minőségben, mint Olaszország és Spanyolország esetében, vagy olyan szétválasztott kifizetéssel, mint Magyarország és Lengyelország esetében.



Általános elvként elmondható, hogy a tagállamoktól függ, hogy meghatározzák a külön támogatásra az alkalmassági kritériumokat, összhangban az objektív kritériumokkal és ily módon biztosítsák a termelők között az egyenlő bánásmód elvét azért, hogy elkerüljék a piac és a verseny torzítását és rögzítsék a támogatás megfelelő mértékét.



A dohánnyal kapcsolatban Lengyelországból érkező értesítést nem tartottuk elfogadhatónak, mivel ők az összekapcsolt hektáronkénti fizetést kívánták bevezetni a szétválasztott fizetési rendszer keretén belül, és ezt az intézkedést a 2009. augusztus 1-i, törvény által meghatározott határidő lejárta után jelentették be a Bizottságnak.



Jóllehet a szóban forgó intézkedések nincsenek alárendelve a Bizottság jóváhagyásának, a DG AGRI hivatalai megvizsgálják azokat, azért, hogy tájékoztassák a tagállamokat az EU hatályban lévő jogszabályi keretével való bármilyen lehetséges összeférhetetlenségről.



Mivel a vizsgálat még jelenleg is folyamatban van, nem vagyok abban a helyzetben, hogy konkrét részletekkel szolgáljak a dohányágazatban érintett tagállamok által tervezett intézkedések tartalmát illetően.



Szívélyes üdvözlettel:



Mariann Fischer Boel


Forrás: Copa- Cogeca









Kövessen minket