Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Átfogó területszemlét tartottak Romániában

2011.07.04. 8:14:55

2011.07.04.


Az ULT Magyarország Zrt ügyvezetése a szerződött dohánytermelőinek ültetvényén átfogó területszemlét tartott 2011. Június 27-30. között Romániában



A szemlén sok szép dohányültetvényt láttunk, de sajnos akadt bőven olyan is, melyen megkésett a kapálás, vagy már teljesen ellepte a gyom a dohányültetvényt.



Több termelő különböző herbiciddel próbálja a kézi és gépi kapálást pótolni, ami egyáltalán nem jó megoldás az alábbiak miatt:



• A dohány „kapás kultúra”!

• A dohány ott fejlődik zavartalanul, ahol a talaj megfelelő nedvességtartalma mellett a gyökerek számára elegendő levegő is rendelkezésre áll. A hevesen lezúduló záporok letömörítik a talajt, levegőtlenné alakítják. A talajban kialakulnak a kapillárisok, melyeken keresztül a talaj nedvességtartalma kipárolog, így a talaj mélyen átszárad. A talajmozgatással (lovas kapálás, gépi ekekapázás, kultivátorozás, kézi kapálás) a kapillárisokat megszakítjuk, a talaj megfelelő levegőellátáshoz jut és a nedvességtartalma sem párolog el.

• A gyomok a frissen kipalántázott, valamint a fejlődés kezdeti szakaszában lévő dohánynövényt elnyomják, mivel a nedvességet és tápanyagot elvonják tőle. Később a magasra, a dohányállomány fölé nőtt gyomállomány az árnyékoló hatásával fotoszintézishez szükséges fényt is eltakarja, tehát a növekedés alapját is elveszi a kipalántázott haszonnövényeinktől. A késői kapálással már az így keletkezett terméskiesést nem lehet pótolni, a termelő ilyenkor csak a lelkiismeretét próbálja nyugtatni.

A gyomirtók használata dohánykultúrában nem javasolt! Az ültetést követően kijuttatott gyomirtó nem helyettesíti a fentiekben leírtakat. Nem lesz tőle levegősebb, lazább a talajszerkezet. Sajnos, egy nem megfelelő szerválasztás, rossz kijuttatási mód, vagy időpontválasztás, nagy és visszafordíthatatlan károkat eredményezhet a dohányültetvényben. A gyomirtó toxikus hatásával roncsolja a dohánynövény sejtjeit, megáll a sejtszaporodás és a növekedés, a növény deformálódik, más azonos korú növényekhez képest a fejlődése megáll, vagy lelassul, ami terméscsökkenéssel, kieséssel jár. A dohányültetvényben használt gyomirtó, csak a kényelmes és hozzá nem értő dohánytermelő rossz eszköze!



Figyelemfelkeltő soraimmal az a célunk, hogy a palántázásig befektetett munka és pénz minden termelő számára megtérüljön és az ne menjen kárba egy rosszul megválasztott technológiai eljárás miatt.



Forrás:  Fekete Tibor, ULT Magyarország Zrt



















Kövessen minket