Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A COPA-COGECA dohány munkacsoportjának és az EU Dohány Szakértői Csoportjának 2012. november 26-i üléséről

2012.12.13. 8:53:53

2012.12.13.


Az EU Dohány Szakértői Csoportja (Tobacco Advisory Group, DSZCS) 2012. november 26-án tartotta legutóbbi ülését, melyen a magyarországi COPA-COGECA tagszervezetek is képviseltették magukat. A COPA-COGECA dohány munkacsoportjának tagjai üdvözölték Magyarország részvételét a munkacsoport és a DSZCS munkájában. Megköszönték Magyarországnak az UNITAB megrendezését, méltatták annak eredményeit, és kiemelkedőnek ítélték meg annak színvonalát.



Az EU teljes dohánytermő területe 2011-ben 96 502 hektár volt, melyről 214 ezer tonna dohányt takarítottak be. A legnagyobb dohánytermesztő ország volument tekintve IT (72,5 ezer t), ezt követi PL (30 ezer t), ES (29,2 ezer t), BL (29 ezer t) és GR (24,2 ezer t). A termelés 2009 óta csökken, 2010-hez képest 14 %-kal kevesebb dohányt takarítottak be az EU27-ben. Egyes tagállamokban a termőterület 2 év alatt megfeleződött. 2011-ben a fermentálók által fizetett átlagár az előző évhez képest a legtöbb dohány-kategóriában enyhén csökkent, 2005-höz képest azonban többszörösére emelkedett. Az ágazatban a jövedelmezőség még így is alacsony. A 2011-es európai átlagár Virginia esetében 2,102 EUR/kg, Burley esetében pedig 1,802 EUR/kg.



Magyarországon az elmúlt 2-3 évben pozitív irányú változás következett be a dohányágazatban. A termelők közös platformra kerültek a Vidékfejlesztési Minisztériummal és az iparral. A felvásárlási ár megkétszereződött, bár az EU-ban még így is relatíve alacsonynak számít. 2010-től termeléstől független, munkaórához és hektáronkénti meghatározott jövedelemhez kötött szerkezetátalakítási támogatást vezettek be a dohányágazatban. 2010/11-ben megállt a termőterület csökkenése, 2012-ben minimális növekedés volt tapasztalható. 2011-ben kimondottan jó évjárat volt mintegy 9 ezer tonnás terméssel, 2012-ben az aszály miatt a minőség gyengébb, de az ültetvények egyébként viszonylag jól átvészelték a szárazságot, és Virginiából mintegy 6300 t, Burley-ből 2400 t termés várható. A Magyarországon bevezetett szerkezetátalakítási támogatás az európai termelők egyöntetű véleménye szerint példaértékűnek tekinthető Európában.



Az ülés kiemelkedő témája volt a KAP reform és a dohánytermék-irányelv (TPD) felülvizsgálata. A termelők aggódnak a dohánytermesztés fennmaradásáért, melynek alapfeltétele a megfelelő támogatási lehetőségek megtartása (38. cikk), és az ésszerűtlen szabályozás (zöldítés, TPD) elkerülése. A dohánytermesztők kiemelt célkitűzése, hogy a dohány esetében is adható legyen a tagállamok döntése alapján termeléshez kötött támogatás, illetve szerkezetátalakítási támogatás. Szükségesnek tartják továbbá a zöldítés alkalmazása során a megfelelő rugalmasság bevezetését. A gazdák a KAP költségvetési keretének csökkentését nem tartják elfogadhatónak.



A DG AGRI képviselője beszámolt a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény (FCTC) szöuli részes felek konferenciájának (COP5) fejleményeiről, külön kiemelve a 17-18. cikkek vonatkozásában született pozitív végeredményt melynek következtében a munkacsoport teljesen új, a fenti cikkek végrehajtását pontosabban szolgáló mandátumot kapott a 2 év múlva Moszkvában megrendezendő újabb konferenciáig.



Az ülésen a CECCM (Európai Cigarettagyártók Szövetsége) nyilatkozatot olvasott fel, melynek jegyzőkönyveztetését kérte, és melyet a termelők, FETRATAB (fermentálók), a PMI és az EFFAT (szakszervezetek) is támogattak. A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy a dohányvertikum 1,4 millió embert foglalkoztat Európában, ebből mintegy 400 ezer fő a dohánytermesztésben dolgozik. A 121 Mrd EUR kibocsátású dohányvertikumból a tagállamoknak mintegy 99 Mrd EUR adóbevétele származik. A dohányvertikumhoz kapcsolódó egyéb áruk és szolgáltatások (ízesítés, csomagolás, tervezés stb.) 13 Mrd EUR kibocsátást képviselve szintén több tízezer ember számára biztosítanak megélhetést. A dohányvertikum szereplői legális vállalkozások, melyek úgy gondolják, hogy az European Transparency Initiative-nek az EU jogszabályalkotására is vonatkoznia kell, ezért indokolt a dohányvertikum minden szereplőjének bevonása a döntéshozatalba. Ellenkező esetben a szabályozás nem várt következményekhez, így munkahelyek elvesztéséhez, az európai dohányipar versenyképességének elvesztéséhez és a feketegazdaság növekedéséhez vezethet.


Bényei Illés

Dr. Tóth Attila















Kövessen minket